‘Özgürlük Çığlığı’ Berlin’de

Kültür/Sanat Haberleri —

“Özgürlük Çığlığı” portresi / foto:Deniz BABİR

“Özgürlük Çığlığı” portresi / foto:Deniz BABİR

  • Ressam Ali Zülfikar’ın “Özgürlük Çığlığı” isimli Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük portresi, Berlin’de 10 Ekim’de açılacak “Reflexion” (Yansımalar) isimli sergide yer alacak. Berlin’deki dev panolarda dünden itibaren eserin tanıtımı yapılıyor.

10 Ekim ile 14 Kasım tarihleri arasında Berlin’de Ali Zülfikar’a ait 40 eser “Yansımalar” adı ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Ressam Ali Zülfikar “Cry for Freedom” (Özgürlük Çığlığı) adını verdiği eserinde Öcalan portresini devasa ağaç üzerine kök boyası tekniğiyle hazırladı. Bu eseri dışında çevre aktivisti Greta Thunberg, tutuklu siyasetçi Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş portrelerinin yanı sıra Antonio Gramsci, Rosa Luxemburg, Nelson Mandela, Che Guevara portreleri de yer alacak.

 

 

Tecride dikkat çekmek için

Özgürlük Çığlığı eseriyle Öcalan’a yönelik sürdürülen tecrit ve uluslararası yükümlülüklere dikkat çekmeyi hedeflediğini ifade eden Zülfikar, “Bu eseri özelde Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına ve genelde ise halklar arasında barış köprüsünün kurulabilme ihtiyacına dikkat çekmek için bir katkı olarak düşünüp, geliştirdim” dedi.

 

 

Kürdistan haritası ve Öcalan

Ali Zülfikar, zemininde eski bir Kürdistan haritası ve Öcalan’ın gülümseyen bir resminin yer aldığı 260x360 cm ebatındaki “Özgürlük Çığlığı” eseri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Ben bu coğrafyanın bir evladıyım. Kürtlerin kimlik, kültürel, sanatsal ve politik sorularıyla birlikte düşünüp, en temel sorunun cevabını aradım. Öncelikle Kürt coğrafyasını kapsayan ve yaşam bölgelerini içeren eski tarihe ait haritaları aradım. Kürt coğrafyasını da içeren ve 'Kürdistan' olarak da belirtilen 1854 yılına ait G. Ritters tarafından hazırlanıp, Berlin Dietrich Reimer Matbaası tarafından basılan bir belgeye ulaşmaya çalıştım. Bu haritanın orijinali de Londra’daki Britanya Müzesi’nde bulunmaktadır. Bu haritanın tarihsel dönemdeki yerleşim yerleri ve isimleri toplumsal varlığın ve şehirlerin eski isimleriyle birlikte belirtildiği tarihsel bir belgeydi. Abdullah Öcalan bu temelde Kürt halkının kimlik ve özgürlük değerleri için yola çıkmış ve bu dava uğruna sorumluluklar üstlenmiş ve hala da üstlenmeye devam ediyor. Bu toplumsal gerçeklikler üzerinden bir değerlendirme yaratmak istiyorum. Bu sorunu ancak, sanat, edebiyat vb konulurda çalışma yapan bizim gibi insanların daha fazla yorumlamalarıyla olgunlaşabileceğine ve tartışılabilineceğine inanıyorum.”

 

 

1991’deki fotoğrafından esinlendi

Eserin merkezindeki yer alan Öcalan portresinin Fotoğrafçı Günay Ulutunçok tarafından 1991 yılında Lübnan’da çekildiği bilgisini de veren Alil Zülfikar, resmi kurşun kalem tekniğiyle çizdiğini ve mistik bir anlatım tarzı tercih ettiğine dikkat çekti.

Serginin merkezinde yer alan “Özgürlük Çığlığı” eseri dünden (1 Ekim) tarihinden itibaren Berlin kent merkezi ve sokaklarındaki büyük billboard reklam panolarında 11 Ekim’e kadar yer alacak. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.