Amed'de 9 kişi serbest
- Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Amed'de hakim karşısına çıkarılan 9 yazar ve gazeteci serbest bırakıldı.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Amed ve diğer kentlerde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan gazeteci ve yazarların savcılık ifadeleri tamamlandı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina, karikatürist Doğan Güzel, yazar-çevrimen Ömer Barasi ve Berfin Atlı adli kontrol talebiyle; yönetmen Ardin Diren, akademisyen yazar Abdurrahman Aydın, şair-yazar Ahmet Hicri İzgören, fotoğrafçı Emrah Kelekçiler ve gazeteci Ahmet Sünbül de tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Hakimlik, 9 kişinin de serbest bırakılmasına karar verdi.
Ankara'daki yargılama
DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkanı Cengiz Dündar, İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından Nimet Tanrıkulu, Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Üyesi Şiar Rışvanoğlu, Leyla Doğan, Erdal Güzel, Halef Caruş, Faruk Ayhan, Ecevit Odabaşı ve Recep Şimşek Ankara Adliyesi'nde savcılık ifade işlemlerine başlandı.
DİSK Başkanı da Adliye'de
DİSK üyeleri, gözaltında bulunan Çalışkan ve Göksoy'a destek amacıyla Ankara Adliyesi önünde toplandı. "Hukuksuzluğa boyun eğmeyiz, sendikacılık suç değildir" pankartı açan DİSK'liler, "Yaşasın DİSK, yaşasın Genel-İş" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarını attı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Ankara Adliyesi'ne geçti.
Tutuklama istendi
Eskişehir merkezli soruşturma kapsamında aynı tarihte farklı kentlerden gözaltına alınarak Eskişehir'e götürülen gazeteciler Mehmet Üçar, Erdoğan Alayumat, Bilal Seçkin, Suzan Demir, Tuğçe Yılmaz, Havin Derya ile Mehmet Yaşar Abatan ve Serap Güneş de Eskişehir Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık sorgusunda gazetecilere yaptıkları haberler soruldu. Mehmet Yaşar Abatan savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Mehmet Üçar, Erdoğan Alayumat, Serap Güneş, Hamza Kaan ve Tuğçe Yılmaz savcılık ifadesinin ardından tutuklama istemiyle “Örgüt üyesi olmak” Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcılık Bilal Seçkin, Havin Derya ve Suzan Demir’in ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti.
Haber hazırlanırken adliye işlemleri sürüyordu. ANKARA
* * *
Tanık beyanları işlemedi
Gazeteci Dicle Müftüoğlu hakkında verilen beraat kararının gerekçesinde, tanık beyanları dışında "örgüt üyeliğini" doğrular nitelikte herhangi bir delilin olmadığı kaydedildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörlerinden Dicle Müftüoğlu, mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla yargılandığı davada beraat etmişti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ekim'de verdiği kararın gerekçesini açıkladı. Kararda, Dicle Müftüoğlu'nun "kod adı kullandığına, örgüt talimatıyla hareket ettiğine, örgütsel faaliyet yürüttüğüne, örgüt hiyerarşisinde yer aldığına" dair Kerem Gökalp adlı tanık ile gizli tanık beyanı dışında herhangi bir delilin bulunmadığı belirtildi.
Açık ve gizli tanık beyanlarını doğrular nitelikte herhangi bir delil olmadığına dikkat çekilen kararda, hakkında çeşitli iddialarla işlem yapılan kişilerle yaptığı arama kayıtlarında "örgütsel içeriğe" rastlanmadığı, meslektaşlarıyla yaptığı para transferlerinin "örgütsel faaliyet" olmadığı kaydedildi.
Kararda, Dicle Müftüoğlu'nun yurt dışına çıkış tarihi ile tanık Gökalp'in bahsettiği tarihlerin de uyuşmadığına vurgu yapıldı. Kararda, "(...) Yargıtay'ın istikrar kazanmış kararlarında örgüt üyesi olmak için aranan, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk unsurlarını barındırmadığı, sanığın da bahsi geçen eylemlerin gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunu beyan ederek üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğin göz önüne alınarak sanığın silahlı örgüte üye olmak suçundan cezalandırılması için yeterli her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı delillerin bulunmadığı anlaşılmakla sanığın üzerine atılı suçtan beraatine karar verildi" denildi.
10 ay tutsak edilmişti
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023'te Amed'deki ikametine baskın yapılarak gözaltına alınan Dicle Müftüoğlu, gazeteci Sedat Yılmaz ile birlikte 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde tutuklandı. Savcılığın hazırladığı iddianame doğrultusunda “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Dicle Müftüoğlu, 29 Şubat 2024’teki üçüncü duruşmada tahliye edildi. 10 ay tutuklu yargılanan Dicle Müftüoğlu 24 Ekim’de görülen karar duruşmasında beraat etti.