Gazze’de 40 bin ölü
Dünya Haberleri —
- 7 Ekim’de Hamas’ın askeri kolu İzzeddin el-Kassam Tugaylarının baskını ve rehin alma operasyonu ile başlayan İsrail Hamas savaşı Gazze’de geride 40 bin ceset bıraktı. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk.
Gazze şeridinde 10 aydan beri devam eden çatışma ve bombalamalarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 40 bini aştı. Hamas’ın askeri gücü İzzeddin el Kassam Tugaylarının, kuşatma altındaki Gazze’den çıkarak başlattığı askeri operasyon İsrail ordusunun şiddetli saldırısı ile sürdü. Sivil alanların ve kentleri yerle bir edildiği savaşta en büyük zararı yine siviller gördü. İsrail ve Hamas’ın savaşa tutuştuğu Gazze’de ölenlerin çok büyük bir çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.
Hamas'ın katılmayı reddettiği Doha'daki ateşkes görüşmelerine umutlu bir başlangıç yaptıklarını söyleyen John Kirby, anlaşma için o kadar da umutlu değil.
Beyaz Saray, Katar'ın başkenti Doha'da dün başlayan Gazze ateşkes görüşmelerine umut verici bir başlangıç yapıldığını ancak hemen bir anlaşmaya varılmasının mümkün görünmediğini bildirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby dün gazetecilere yaptığı açıklamada "Bugün umut verici bir başlangıç yapıldı. Yapılacak çok iş var. Anlaşmanın karmaşıklığı göz önüne alındığında, bugün bu görüşmelerden bir anlaşmayla çıkmayı beklemiyoruz" dedi.
Günde 130 kişi öldü
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 40 bin Filistinli’nin öldüğü, 92 bin 401’inin de yaralandığını bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM), çoğunluğu çocuk ve kadın olan kayıpların son bulması için acil ateşkes çağrısını yineledi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, savaşın başladığı son 10 ayda Gazze'de her gün ortalama 130 kişinin öldürüldüğünü söyledi. İsrail askeri güçlerinin savaş kurallarına uymayarak sivil kadın ve çocukları öldürdüğünü söyleyen BM Komiseri, yaşanan vahşeti “akıl almaz bir durum” olarak değerlendirdi.
Ev, okul, hastane hepsi yıkıldı
Yazılı bir açıklama yapan Volker Türk, Gazze’de ölü sayısının 40 bini aştığının açıklandığı bugünü dünya için “korkunç bir dönüm noktası” olarak niteledi. Türk, “Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze halkı şu anda 40 binden fazla Filistinli’nin ölümünün yasını tutuyor. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuklar. Bu akıl almaz durum büyük ölçüde İsrail askeri güçlerinin savaş kurallarına uyma konusunda tekrarlanan başarısızlıklarından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz 10 ay boyunca İsrail ordusu, evleri, hastaneleri, okulları ve ibadethaneleri yıktı. Bu yıkımın boyutları son derece sarsıcı oldu” dedi.
Çözüm gerçeğe dönüşmeli
BM Yüksek Komiseri Türk, uluslararası insan hukukunun sivillerin, sivil mülklerin ve altyapının korunmasının taşıdığı büyük önem konusunda son derece açık olduğunu vurguladı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği hem İsrail ordusu hem de Hamas'ın silahlı kanadı dahil Filistinli silahlı gruplar tarafından uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğini belgeledi, “Dünya bu katliamı önleme konusunda son derece yetersiz kalmıştır. Tüm tarafları derhal ateşkesi kabul etmeye, silahlarını bırakmaya ve ölümleri sonsuza kadar durdurmaya çağırıyorum. Rehineler derhal serbest bırakılmalıdır. Keyfi olarak gözaltına alınan Filistinliler derhal serbest bırakılmalıdır. İsrail'in yasadışı işgali sona ermeli ve uluslararası kabul görmüş iki devletli çözüm gerçeğe dönüşmelidir” dedi.
Gıda, barınma ve hijyen yok
BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak da düzenlediği günlük basın toplantısında, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk’ün açıklamasına dikkat çekti. Hak, Gazze’de on aydır süren savaşta Filistinliler’in hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları insani yardıma erişimlerinin giderek zorlaştırdığını ifade etti.
Hak, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Gazze’deki durumla ilgili son açıklamasına atıfta bulundu. Hak, savaşın “sonu gelmeyen bir yerinden edilmeye” yol açtığını, gıda kıtlığı, yüksek fiyatlara ek olarak, Filistinli ailelerin temizlik ve hijyen ürünlerinin yokluğu nedeniyle, özellikle çocuklarını etkileyen cilt enfeksiyonlarına yakalandıklarının açıklandığını hatırlattı.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Sözcüsü Louise Wateridge, savaşın başlamasından bu yana Gazze genelinde yaşanan ciddi temiz su sıkıntısına dikkat çekti. Sözcü Wateridge, özellikle Han Yunus bölgesindeki temiz su sıkıntısının, ailelerin hastalık ve yetersiz beslenmeden uzak durma çabalarını daha da zorlaştırdığını kaydetti. NEW YORK