İskandinavya'da sağ kalma kılavuzları
Dünya Haberleri —
- İsveç, Norveç ve Finlandiya'da 'savaşta sağ kalma' kılavuzları yayınlanıyor. İsveç ve Norveç her haneye bir kitapçık basıp gönderirken, Finlandiya dijital olarak benzer uygulamayı yapıyor.
Milyonlarca İsveçliye, savaş halinde ya da bir kriz durumuna nasıl hazırlanacakları ve başa çıkacakları konusunda öğütler veren "Kriz ya da savaş gelirse" kitapçığını almaya başladı. İsveç hükümetinin kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle güncellediği kitapçıkları halka dağıtıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgali ile bağlantılı gelişmelerin ülkeye yansımasında alınacak sivil tedbirler sıralanıyor.
Kitapçıklarda, çeşitli senaryolarda ne yapılması gerektiğine dair talimatlar var ve vatandaşlardan bir kriz durumunda, en azından ilk aşamalarda kendi başlarının çaresine bakmaları isteniyor. En önemli tavsiyelerden biri de 72 saat yetecek su ve ve gıda bulundurulması.
Savaşa hazırlık
Finlandiya’da da benzer içerikli kitapçık ve sağ kalma rehberi Kompu tarafından internetten "olaylara ve krizlere hazırlık" başlığı ile yayınladı. Finlandiya'nın dijital broşüründeki detaylı askeri çatışma bölümünde, hükümetin ve cumhurbaşkanının bir silahlı saldırı durumunda ne yapacağı açıklanıyor ve Finlandiya makamlarının "kendini savunmaya iyi hazırlanmış olduğu" vurgulanıyor.
Norveçliler de aşırı hava olayları, savaş ve diğer tehditler karşısında kendi başlarına bir hafta boyunca idare etmelerini öğütleyen birer broşür aldılar. Norveç Sivil Savunma Kurumu'nda (DSB) hazırlık kampanyasından sorumlu Tore Kamfjord "2,2 milyon kağıt kopya yolladık. Norveç'teki her bir haneye" dedi.
İsveç ve Norveç'in tersine, Finlandiya hükümeti proşür ve kitapçıkların “milyonlar tutması" ve dijital versiyon daha kolay güncellenebileceğinden, her bir hane için birer tane basmamaya karar verdi
Konserve, enerji barı ve iyodin
Evde bulundurulması gereken malzemeler listesinde, konserve fasülye, enerji barları ve makarna gibi uzun ömürlü gıdalar ve nükleer bir kaza durumunda iyodin tabletleri gibi ilaçlar var. Oslo hükümeti 2018'de ilk versiyonunu evlere yollamıştı, ancak Kamfjord iklim değişikliği ile seller ve toprak kaymaları gibi aşırı hava olaylarının riskleri artırdığını söylüyor.
İsveçliler için sivil savunma kitapçıkları yeni bir unsur değil. "Savaş Gelirse"nin ilk baskısı İkinci Dünya Savaşı'nda basılmış ve Soğuk Savaş döneminde güncellenmişti.
Ancak bir mesaj, kitapçığın ortasından, yukarılara taşındı. "İsveç başka bir ülkenin saldırısına uğrarsa, asla boyun eğmeyeceğiz. Direnişin sona ermesine yönelik bütün bilgiler yanlıştır.” Altyapıları ve "total savunma sistemleri" Soğuk Savaş dönemine kadar gitse de, Finlandiya ve İsveç çok da uzun sayılmayacak bir süre öncesine kadar tarafsız ülkelerdi. STOCKHOLM