GDO’lu gıda AB gündeminde
Dünya Haberleri —
- AB Komisyonu, temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde küresel ısınmanın getirdiği kuraklığın gıda üretiminde yarattığı sıkıntılar yüzünden genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gündemde. AFP’nin araştırmasına göre AB Komisyonu GDO ile ilgili yeni düzenlemeler yapmak için harekete geçti. Ancak AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu içindeki derin görüş ayrılıkları yüzünden AB Komisyonu’nun basına sızan taslak tasarısını destekleyenler olduğu gibi şiddetle karşı çıkanlar da bulunuyor.
Kuraklık GDO’ya yöneltti.
Avrupa kıtasını etkileyen kuraklık kıtanın tarım yapılan alanlarına ciddi bir şekilde darbe vurmaya devam ediyor. İspanya'daki zeytin hasadından Macaristan'ın mısır ve ayçiçeği ekinlerine, İtalya ve Romanya'daki mısır tarlalarına ve Fransa'nın süt ürünleri üretimine kadar tarım alanında bir çok ülkede şikayetler artıyor. Sorunun çözümünü Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’da (GDO) görenler AB içinde harekete geçti. Ancak karşı çıkanların sayısı azımsanamayacak düzeyde.
Daha dayanıklı ama
Kuraklığa karşı ve GDO’lu ürünleri savunanlar bu tekniğin ürünleri daha dayanıklı yaptığını ve daha az suya ihtiyaç duyduğu görüşünü dile getiriyor. AB Komisyonu, temmuz ayında GDO ile ilgili daha önceki kuralları gevşeten ve yeni üretim tekniklerine izin veren bir yasal mevzuatı gündeme getirmek için hazırlanıyor.
AB Komisyonu’nun sunacağı yeni yasa tasarısının 27 üyeli birlik içinde ciddi görüş ayrılıklarına yol açmasına şimdiden kesin gözüyle bakılırken, kuraklıktan daha fazla etkilenen ülkelerin bu yeni mevzuata daha sıcak baktığı gelen ilk haberler arasında.
Komisyon, genomik değişim öneriyor
AB Komisyonu’nun izin vermek istediği yeni teknikler diğer tarım ürünü türlerinin DNA’sını içeren “transjenik” GDO'ların aksine, bir bitkinin genetik yapısına yabancı genetik materyal eklemeden değiştiren genomik düzenleme araçlarının bir karışımı olarak değerlendiriliyor.
AB Komisyonu Sağlık Temsilcisi Stella Kyriakides geçen ay yaptığı açıklamada, “Yeni genomik tekniklerle üretilen tarım ürünleri sürdürülebilirliği destekleyebilir, bizim önereceğimiz mevzuat, çiftçilere, araştırmacılara ve endüstriye, AB'de bu yönde ilerlenmesi konusunda ciddi bir mesaj olacak.” dedi.
AB Komisyonu geleneksel tohumlara ve teoride doğal olarak meydana gelebilecek değişikliklerle, yeni teknikler kullanılarak üretilenlere aynı şekilde muamele edip edilemeyeceği konusunu özellikle mercek altına almak istiyor. BRÜKSEL