GÖÇİZDER çalışmayı sürdürecek

GÖÇİZDER açıklama

GÖÇİZDER açıklama

  • GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, derneğin mal varlığının dondurulması kararının hukuk dışı olduğunu belirterek, "Çalışmalarımıza; göçmenlerin, mültecilerin haklarını savunmaya ve dayanışmaya devam edeceğiz" dedi. 

Dernekleri hakkında verilen mal varlığını dondurma kararının, dernek ve üyelerinin kişilik ve anayasal haklarına bir saldırı olduğunu vurgulayan GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, bu baskılarla sonuç alınamayacağını söyledi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER) “PKK ile iltisaklı” olduğunu iddia ederek, mal varlığının dondurulmasına karar verdi. Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasını taşıyan karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. GÖÇİZDER, söz konusu karara ilişkin Bahçelievler ilçesinde bulunan dernek binasında dün basın toplantısı düzenledi. “Savaşsız, sömürüsüz, sınırsız bir dünya inşa edelim” pankartının açıldığı toplantıda, dernek üyelerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Kürt Araştırmaları Derneği, Göçmen ve Mülteci Dayanışma Ağı, İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı üyeleri de yer aldı.

Baskılar sonuçsuz kalacak

Toplantıda ilk söz alan Göçmen ve Mülteci Dayanışma Ağı’ndan Mine Buse, iktidarın GÖÇİZDER’in mal varlığının dondurulması kararıyla beraber sivil toplum örgütleri üzerinden baskı ve tehdit girişimlerini devam ettirdiğini belirterek, “Bu baskıların sonuçsuz kalacağını biliyoruz. Bugün savaşın sömürünün devam ettiği bu düzende GÖÇİZDER çalışmalarına devam edecek. Göçmen ve Mülteci Dayanışma Ağı olarak biz de şunu belirtmek istiyoruz; GÖÇİZDER çalışmalarına tek başına devam etmeyecek. Bu karar karşısında emekten, demokrasiden yana olan herkesin söz konusu mal varlığının dondurulması kararına karşı GÖÇİZDER’le dayanışma göstermesi çağrısında bulunuyoruz” dedi. 

Tüm yargılamalardan beraat

Ardından konuya ilişkin basın metnini okuyan GÖÇİZDER Eşbaşkanı Kamile Kandal, derneklerine yönelik baskıların ilk olmadığını söyledi. Dernek üyelerinin geçmiş dönemlerde de benzer gerekçelerle yargılandığını anımsatan Kandal, söz konusu yargılamaların tamamından beraat edildiğini vurguladı. 

Anayasal haklara saldırı

Buna karşın dernekleri hakkında verilen mal varlığını dondurma kararının, dernek ve üyelerinin kişilik ve anayasal haklarına bir saldırı olduğunu ifade eden Kandal, şunları söyledi: “Ayrıca aynı yargılama içerisinde, terörle iltisak bağı kurulmaya çalışılarak örgüt üyeliğinden aynı mahkeme tarafından beraat kararı verilmiştir. Buna rağmen tekrardan Hazine Bakanlığı tarafından yayınlan bu kararla terörle iltisaklı denmesi; açıkçası bizleri kasıtlı olarak hukukun üstünlüğü ilkesinin bir yana bırakılarak siyasal saiklerle hareket edilmiş olduğu kanaatine götürmektedir. Buna ilişkin söyleyebileceğimiz şey; siyasi kararlar değil, hukuki kararlar alınmasıdır.”

Yanlış algı oluşturuluyor

Derneklerine dönük mal varlığını dondurma kararıyla kamuoyunda algı oluşturularak, derneğin kriminalize edilmeye çalışıldığını kaydeden Kandal, “İnsanların ve sivil toplum kurumlarının derneğimiz ile bağı kopartılmak istenmektedir. Verilen bir yargı kararı ortadayken iktidarın böyle bir karar alması hukuk ve yargı tanımamazlıktır. Ancak açıklamak isteriz ki; bu baskılarla sonuç alınamayacaktır” dedi.

Dayanışmaya devam

Derneklerine yönelik tüm baskı ve engelleme girişimlerine rağmen çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Kandal, şunları söyledi: “Savaşın ve sömürünün devam ettiği, milyonlarca insanın zorla yerinden edildiği, göçertildiği, mülteci durumuna düşürüldüğü bir coğrafyada, bir dünyada; yargılamalarla, gece yarısı alınan kararlarla kamuoyuna teşhir edilerek derneğimizle ilgili algı oluşturulmak istenmesine rağmen, biz Göç İzleme Derneği olarak çalışmalarımıza, araştırmalarımıza, göçmenlerin, mültecilerin haklarını savunmaya ve dayanışmaya devam edeceğiz.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.