Türk casusluktan soruşturuluyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD Savunma Bakanlığı’ndan askeri sırları kopyalayıp Meksika’ya kaçmaya yeltenen Gökhan Gün’ün tutukluluğu sürüyor. Savcılık, “Balık tutmaya gitmek için istihbarat kimlik bilgilerine ihtiyaç duymazsınız" dedi. 

ABD Savunma Bakanlığı’nın Müşterek Harp Analiz Merkezi'nde elektrik mühendisi olan Gökhan Gün adlı şahsın askeri sırları içeren gizli ibareli belgeleri Meksika’ya kaçırma girişimi ile başlayan davada tutukluluk hali görüşüldü. Hem Türk hem ABD vatandaşı olan 50 yaşındaki Gökhan Gün, 9 Ağustos Cuma günü erken saatlerde, arama emri ile Virginia eyaletinin Falls Church kentindeki evine gelen Federal Soruşturma Bürosu (FBI) memurlarınca gözaltına alınmıştı. İlk duruşmada hakimin tutuksuz yargılama kararına itiraz eden ABD Savcılığı, Gökhan Gün’ün, toplum için kabul edilmez bir risk olduğuna dikkat çekti. Temyize takılan karar sonrası Gün’ün tutukluluğu devam ediyor. 

Kamu için risk
Gün’ün kopyalayıp Meksika’ya çıkarmaya çalıştığı askeri sırlar arasında “yenilikçi hassas ağ konvansiyonel hedefleme seçenekleri” içerikli belgede bulunuyor. Virginia eyaletinin Alexandria kentindeki federal mahkemede yapılan tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğine ilişkin duruşmada savcılık makamı, Gün'ün "kamu için kabul edilemez bir risk oluşturduğunu" ve "toplumla gerçek bir bağı olmadığını" söyledi. Toplumdan soyut ve standart bir çalışan olmasına rahmen çok sayıda mülkü olan Türk vatandaşlığı da bulunan Gün’ün profili soğuk savaş döneminin casus profiline tam olarak uyuyor. Gün 2021 yılında ABD vatandaşı oldu ve Türkiye’ye defalarca seyahat etti. 

Balık için gizli belgeye gerek yok
Süren soruşturmada ABD Savcı Yardımcısı Anthony Rodregous,  Casusluk Yasası kapsamında ek suçlamalar getirilebileceğini söyledi. Savcı yardımcısı Rodregous, Gün'ün yeminli ifadesindeki Meksika'ya balık tutmaya gittiği sözlerine atıfta bulundu. "Balık tutmaya gitmek için istihbarat topluluğu kimlik bilgilerine ihtiyaç duymazsınız" dedi. Ayrıca, havaalanına giderken gizli belgeler ve güvenlik izinlerini gösteren kimlik kartlarıyla birlikte tutuklanmasının, belgeleri dağıtma niyetinin ikinci dereceden kanıtı olduğunu savundu. Savcılık, Gün’ün yargılanmayı beklerken tutuklu kalmasını talep etti.

Savcılık ısrar etti
Hakim Ivan Davis’inin ısrarlı sorularına Gün'ün olası casusluk nedeniyle soruşturulduğunu açıklayan Rodregous, "Bu tam da düşmanlarımızın ellerine geçirmek isteyecekleri türden bir malzeme" dedi, ancak bu tür bilgileri mahkemede açıklayamayacağını söyledi. Davis, Meksika seyahatinin belgelerin usulsüz kullanımıyla bağlantılı olduğunu varsaymanın "çok zorlama" olduğunu söyledi ve Gün'ün Meksika’dan dönüş gününün Çarşamba olmasıyla ilgili biletinin “tek yön olmadığını” belirtti.

500 bin dolarlık teminat
Gün’ün avukatı Rammy Barbari de müvekkilinin yargılama sırasında Alexandria Yetişkin Gözaltı Merkezi'nden serbest bırakılması gerektiğini savundu. Duruşma sırasında Gün’ün Virginia'da üç, Miami'de bir ve Teksas'ta bir mülkü olduğu da gündeme geldi. Gün, Fairfax'teki yaklaşık 500 bin dolarlık evini teminat olarak göstermeyi kabul etti. 
Hükümet daha güçlü kanıtlar sununcaya kadar, davanın olağan gizli belge davalarından farklı olmadığını kaydeden Hakim Davis, Gün'ün yargı süreci devam ederken serbest kalması gerektiği kararına vardı. Ancak savcılar Davis’in sözlerinin hemen akabinde, Davis'in kararını bir bölge mahkemesinde daha kıdemli bir yargıca temyize götüreceklerini belirtti ve ilgili evrakı sundu. Bu nedenle, Davis kararını uygulamayı erteledi. VIRGINIA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.