Halep ve İdlib’de savaş hazırlığı

Dünya Haberleri —

Suriye / foto:AFP

Suriye / foto:AFP

  • Türk ordusu ve yetiştirdiği çete grupları Halep-İdlib hattında Heyet Tahrir El Şam’ın denetimindeki bölgelere askeri yığınak yapıyor. İdlib, Halep, Efrîn ve Bab çevresine 190’dan fazla zırhlı araç ve Türkiye’de eğitilmiş çete getirildi. Şam hükümeti de temas hatlarına asker yığıyor.
  • HTŞ’nin başını çektiği gruplar “Halep Savaşı” tartışması yürütürken sahadaki güçler savaşa hazırlanıyor. Türk devleti kendisine bağlı grupları diğer gruplara karşı konumlandırıp zırhlı araçlar ile donatıyor. Silahlandırlan grupların çatışma anında gösterecekleri tavır tartışmalık.    

Türk devleti Suriye’de Putin-Erdoğan bölgesi olarak da adlandırılan Heyet Tahrir El Şam’ın (HTŞ) kontrolündeki bölgeler ile Rojava Kurdistan’ının Şehba, Efrîn ve Cerablus çevresine askeri yığınak yapıyor. Suriye'nin kuzeyinde askerî harekât olasılığı her zamankinden daha fazla gerçekleşebilecek gibi görünüyor. HTŞ’nin başlattığı “Halep Savaşı” tartışmalarına, Türk devletinin Suriye ile normalleşme söyleminden dolayı tepkili olan silahlı gruplar da dahil oluyor. Stratejik öneme sahip olan Halep’in ve Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelerin Türk destekli Suriyeli çete grupları tarafından geri alınabileceğine işaret ediliyor.

İki haftadır devam eden güç sevkiyatında 190’dan fazla mühimmat dolu araç bu gölgelere geçti. Şam hükümeti yanlısı güçler ile Heyet Tahrir El Şam’ın (HTŞ) temas hatlarına yapılan yığınak çatışmaların şiddetleneceği şeklinde yorumlanıyor. Türk takviyesi, HTŞ'nin Şam hükümetinin kontrolündeki bölgelere karşı büyük bir askeri operasyon başlatma hazırlıklarıyla aynı zamana denk geldi. HTŞ bu operasyonla Lazkiye, Hama, İdlib ve Halep kırsalında ve batı kırsalında kontrol alanını genişletmeyi amaçlıyor. Türk devleti HTŞ ve bağlaşıklarının bulunduğu bölgelere silah, cephane ve mühimmatın yanı sıra eğitilmiş yeni çete grupları gönderdiği de gelen bilgiler arasında.

Şam cephe hattını besliyor

Suriyeli askeri analist Tuğgeneral Ahmed Rahal, Suriye'nin kuzeyinde bir askerî harekâtın başlayacağına ilişkin herhangi bir belirtinin bulunmadığı iddiasında. 2020 yılının mart ayından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan nüfuz alanları haritasının değişmediğine dikkat çekiyor. Rahal, Suriye'deki duruma ilişkin Türkiye-ABD-Rusya mutabakatında herhangi bir değişiklik olmadığını da belirtti. Ancak Şam hükümetine bağlı Suriye ordusu ve bağlaşıkları da Halep’in batısı ile İdlib’in kuzeyindeki, Tahrir el Şam ile temas hatlarına asker ve mühimmat takviyesi yapıyor. Her ne kadar inkar edilse de taraflar şiddetli bir savaş ve çatışmaya son hızla hazırlanıyor.

Suriye ile normalleşme adına Türk Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın açıklamaları ardından Efrîn, Bab, Cerablus ve Girê Sipî’de huzursuzluk ve Türk karşıtlığı artıyor. İki haftadır Türkiye, zırhlı araçlar, tanklar, personel taşıyıcılar, lojistik ekipman ve mühimmat yüklü kamyonlardan oluşan 190 araçlık büyük bir yığınak yaptı. Bu takviyeler İdlib ve Halep kırsalındaki çeşitli stratejik hatlara dağıtılırken, Ankara işgal ettiği bölgelerdeki nüfuzunu korumaya çalışıyor.

75 zırhlı ve çok sayıda asker

27 Eylül'de Türk ordusu Reyhanlı ile Atarib arasındaki Bab el-Hava sınır kapısından İdlib'in doğu kırsalındaki mevzilerine asker takviyesi yaptı. Aralarında Türkiye’de eğitilmiş çok sayıda çete üyesini taşıyan personel taşıyıcılar ve zırhlı araçların da bulunduğu 75'ten fazla askeri aracın yanı sıra lojistik, mühimmat ve askeri malzeme yüklü kamyonlar sınırı geçti.

Zırhlı araç ve çete takviyesi

28 Eylül'de 20 araçlık bir Türk konvoyu askeri-lojistik teçhizat, tıbbi malzeme ve Türkiye’de eğitilmiş çok sayıda çeteyi Ayn el-Beyda sınır kapısından İdlib'in batı kırsalındaki M4 otoyolu ve Al-Ghab Ovası'nda konuşlu Türk karakollarına taşıdı. Bir gün sonra da bir Türk askeri konvoyu İdlib'in Türkiye sınırının kuzeyindeki Kefrlusin sınır kapısından İdlib'e giriş yaptı. Konvoy 12'den fazla askeri ve lojistik araçtan oluşuyordu ve daha sonra Al-Mastouma köyü civarındaki kampa doğru yöneldi.

İdlib’in her yanına asker taşıyorlar

Zırhlı personel taşıyıcılar ve lojistik malzeme taşıyan kamyonların da bulunduğu 20 araçtan oluşan bir Türk askeri konvoyu 1 Ekim’de İdlib'in kuzey kırsalındaki Kefrlusin sınır kapısından giriş yaparak İdlib'in doğu kırsalındaki Taftanaz askeri havaalanındaki Türk üssünü takviye etti. Ertesi gün Türk kuvvetleri İdlib kırsalındaki askeri noktalarından birine bir askeri radar ve gelişmiş bir hava savunma sistemi getirdi.

6 Ekim'de Türk ordusu 23 askeri araçtan oluşan takviye güçlerini Keferlusin sınır kapısından geçirerek İdlib'in güney kırsalındaki Cebel El Zaviye bölgesine gönderdi. Burada güç değişimi yapıldı. 9 Ekim'de de Ayn El Beyda sınır kapısından geçen bir Türk askeri konvoyu, Lazkiye kırsalındaki Hadada Tepesi ve M4 uluslararası otoyolu üzerindeki El Zuhur askeri noktasına gitti. Konvoy zırhlı personel taşıyıcıları ve Suriye'ye konuşlandırılmadan önce Türkiye'de askeri eğitim gören çetelerden oluşuyordu.

Şehba ve Efrîn’in doğusuna

12 zırhlı araçtan oluşan bir askeri konvoy 6 Ekim’de Halep kırsalındaki Bab al-Salameh sınır kapısından girerek Ezazz kasabası yakınlarındaki el-Rawsh bölgesindeki askeri noktalara gitti. 10 Ekim, silah, lojistik ve tıbbi malzeme yüklü 17 askeri araçtan oluşan yeni Türk takviye birlikleri Halep kırsalındaki Bab al-Salameh sınır kapısından girerek Efrîn ve Şehba bölgesinde “Kürt güçleri” ile temas hattında bulunan Türk üslerin güç kaydırdı. 13 araçtan oluşan bir diğer askeri konvoy Bab al-Salameh sınır kapısından giriş yaparak Halep'in kuzey kırsalındaki Mariamin bölgesindeki Türk üssüne çete takviyesi yaptı. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.