Hamas: Görüşmede yokuz

Dünya Haberleri —

Gazze'de İsrail'in zorla yerinden ettiği siviller - Foto: AFP

Gazze'de İsrail'in zorla yerinden ettiği siviller - Foto: AFP

  • Hamas, Doha'da yeniden başlayan, Gazze’de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmelerine katılmayacağını açıkladı. 

Hamas'ın Lübnan Temsilcisi Ahmet Abdulhadi yaptığı açıklamada, kendilerinden her hangi bir heyetin ABD, Katar ve Mısır’ın arabulucu olduğu İsrail ile ateşkes görüşmelerini yeniden başlatma girişimine katılmayacağını duyurdu. Katılmamalarının gerekçesi hakkında da konuşan Lübnan temsilcisi Abdulhadi, Hamas'ın İsrail'in 2 Temmuz'daki önceki teklif temelinde müzakere edeceğine dair güvence almadığını söyledi.

Suikast müzakereyi etkiledi
CBS News'e dün bir açıklama yapan Abdulhadi, “Müzakere kavramına karşı değiliz ve önceki turlarda esnek davrandık” dedi. “Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti öneriyi reddetti, yeni koşullar belirledi ve hareketimizin liderine suikast düzenledi” diyen Abdulhadi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin geçen ay sonunda İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesine atıfta bulundu. 

Katliamları ve açlık savaşını durdurmak
Hamas'ın siyasi lideri ve baş müzakerecisi İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasından bu yana müzakereler askıya alındı. İsrail, Haniye suikastını ne üstlendi ne de yalanladı. Abdulhadi, “Bu yüzden 15 Ağustos'taki görüşmelere katılmayacağız ve en başa döneceğiz” şeklinde konuştu.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomata göre Hamas, Katar'da yapılacak görüşmelerin ardından İsrail'in ‘ciddi bir yanıt’ vermesi halinde arabulucularla görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. 7 Ekim’de İzzeddin el Kassam Tugaylarının baskını ile başlayan çatışmalara atıfta bulunan Abdulhadi, “Bir anlaşmaya varma konusunda kararlıyız. Çünkü işgal güçlerinin halkımıza karşı işlediği katliamları ve açlık savaşını durdurmak, halkımıza karşı sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

Ölü sayısı 41 bini aştı
İsrail ordusu, 7 Ekim'de güney İsrail'e düzenlenen ve yaklaşık 1.200 kişinin öldürüldüğü ve 251 kişinin rehin alındığı saldırı ardınan İsrail ordusu savaş kabinesi oluşturarak Gazze’de yaşayanlara savaş ilan etti. Savaş uçaklarının, ağır silahların tankların ve her türden ileri teknoloji savaş aracının kullanıldığı savaşta her iki taraftan 41 bini aşkın insan öldü. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail saldırılarının başladığı günden bu güne Gazze'de 39.960'tan fazla kişi öldürüldü. Hamas ve İslami Cihad’ın elindeki 111 rehinenin 39'unun öldüğü sanılıyor. BEYRUT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.