Hastanedeki Kuday görüştürülmüyor

Abdulkadir Kuday

Abdulkadir Kuday

  • Metris'te iki eli olmayan Ergin Aktaş'la birlikte kalan ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday, Çam Sakura Hastanesi'nde abluka altında tutuluyor, avukatlarıyla bile görüştürülmüyor. Ağabeyi Salih Kuday, "Derin devletin paşalarının sapa sağlam olmalarına rağmen çok rahat bir şekilde cezaları ertelenebiliyor. Bu Kürt tutsaklara yapılmıyor, bu düşman hukukudur" dedi.

GÜLCAN DERELİ / İSTANBUL

Ağır hasta Abdulkadir Kuday, 9 yıldır cezaevinde. Sağlıklı girdiği cezaevlerinde ölümcül kas ve sinir hastalığı olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Yaklaşık 5 yıl ağrılarla yaşayan ve hiçbir şekilde hastaneye götürülmeyen Kuday'ın durumu dayanılmaz hale gelince hastaneye kaldırıldı. Bel fıtığı teşhisi konulan ve Haziran 2021’de bel fıtığı ameliyatı yapılan Kuday’a, üç ay sonra yanlış teşhis konulduğu ortaya çıktı. Yüzde 93 engelli olan ve yatalak kalan Kuday ve iki eli olmayan Ergin Aktaş, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) cezaevinde kalamaz raporlarına rağmen Metris R Tipi Cezaevi’nde aynı hücrede tutuluyor.

Hastanede bile görüştürülmüyor

Geçen hafta tahliye olan koğuş arkadaşı tekerlekli sandalyeye mahkum Serhildan (Serdal) Yıldırım, "Artık nefes bile almakta zorluk çekiyor. İki eli olmayan ve yatalak bir insanın birlikte cezaevinde yaşamı idame ettirmesi çok zor" demiş, kamuoyunu duyarlılığa çağırmıştı. Kuday, Cuma gün İstanbul'da bulunan Çam Sakura Hastanesi'ne kaldırıldı. Kuday'ın hastaneye kaldırıldığını ÖHD'li avukatlar duyurdu. Hastanede müvekkili görmesine izin verilmediğini söyleyen ÖHD'li avukatlardan Eda Önal, "Avukatı olmasına rağmen ve vekaletimi göstermeme rağmen güvenlik gerekçesiyle görüştürülmüyorum" dedi.

Hukuk mantığıyla açıklanamaz

Kuday'ın acil bir şekilde tahliye olması ve sağlıklı koşullarda tedavisine devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Av. Önal, şunları söyledi: "Hukuk mantığıyla açıklanabilecek bir şey yok. ATK raporuyla dahi cezaevinde kalamayacağı sabit. Adalet Bakanlığı, cezaevi idaresi tarafından resmen ölüme terk ediliyor. Bu konuda biz de avukatları olarak sizin aracılığınızla ilgililerin görevini yerine getirmeye çağırıyoruz."

Tamamen düşman hukuku

Abdulkadir Kuday'ın ağabeyi Salih Kuday ise ne uluslararası hukukun ne de Türk yasalarının uygulandığını belirterek, şöyle konuştu: "Tamamen düşman hukuku uygulanıyor. İki kez ATK tarafından cezaevinde kalamaz raporu verilmesine rağmen bırakılmıyor. Kardeşim yatalak ve cihaza bağlı olmasına rağmen toplum güvenliğine tehlike arz edecek iddiasıyla serbest bırakılmıyor. Cezası ertelenmiyor ama yeri geldiğinde derin devletin paşalarının sapa sağlam olmalarına rağmen çok rahat bir şekilde cezaları ertelenebiliyor. Bu Kürt tutsaklara yapılmıyor, bu düşman hukukudur."

Sadaka değil adalet istiyoruz

Ölüm döşeğinde olan kardeşinin cezasının ertelenmesini istediğiklerini tekrarlayan Kuday, "En azından son nefesini verirken çocuklarının ve ailesinin yanında olmasını istiyoruz. Biz kimseden sadaka ya da başka bir şey istemiyoruz. Kardeşim zaten suçsuz. Bölgenin en iyi esnaflarından biriydi, kimi güçler tarafından bilinçli bir şekilde seçildi ve işlemediği bir olay üzerine yıkıldı. Almaması gereken bir ceza verildi. Biz sadece herkese uygulanan hukukun ve adaletin bize de eşit bir şekilde uygulanmasını istiyoruz. ”

Suçu yok, cezası müebbet

Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 6-8 Ekim Kobanê eylemleri sırasında polisler tarafından katledilen Kerem Karaaslan’ın taziyesi kurulur. Binlerce kişi taziyeye katılır. Onlardan biri de Abdulkadir Kuday’dır. Kentte olaylar sürüyordur, ancak Kuday ailesinin tüm üyeleri 8 Ekim’de kurulan Karaaslan’ın taziyesindedir. O sırada iki DAİŞ’li Fehad İbrahim Elduveric ve Abdullah Muhammet Latif, göstericiler tarafından öldürülür. Olay yerinden çok uzaktaki taziyede olduğu tanık ve telefon sinyalleriyle kanıtlanan Abdulkadir Kuday, Mehmet Gültekin ve Yavuz Akar suçlanır. Kuday, Gültekin ve Akar, 24 Aralık 2014'te çok sayıda kişi ile birlikte gözaltına alınır ve tutuklanır. Dava yaklaşık 6 yıl sürer. Kuday'a üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.