Haziran’ın ölümsüz kahramanları

Kadın Haberleri —

Şehitler

Şehitler

  • KJK Koordinasyonu, Zîlan’dan Sema Yüce, Gulan Garzan, Rûken Herekol, Leyla Agirî, Bêrîvan Zîlan, Raperîn Amed ve Zehra Berkel’e kadar Kurdistan’ın dört parçasında Haziran ayında şehit düşen kadın devrimcileri andı. KJK, kadınları ‘Zîlanca yaşamın bayrağını yükseltmeye’ çağırdı.

KJK Koordinasyonu, şehadetinin 28. yıl dönümünde Zîlan’ı (Zeynep Kınacı) ve Haziran ayı şehitlerini andı. Kadın şehitlerin tüm zamanlarda özgürlüğü arayan kadınların yolunu aydınlattığını belirterek, Haziran ayı boyunca şehit düşen kadın devrimcileri anlattı.

“Hanım Yaverkaya yoldaş, Özgürlük Hareketimizi en erkenden tanıyan kadın arkadaşlardan biri olarak mücadele tarihimizde emsalsiz bir yere sahip oldu ve 28 Haziran 1985’te ölümsüzleşti.

Zîlan yoldaş, Mayıs 1996’da Önder Apo’ya yöneltilen saldırı girişimine karşı yaptığı büyük eylemle Önder Apo’ya uzanan kirli ellerin kırılacağını tüm dünyaya gösterdi. Zîlan yoldaş, ‘Yaşam iddiam çok büyük. Anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum. Yaşamı ve insanları çok sevdiğim için bu eylemi gerçekleştirmek istiyorum’ derken ölüme gitmediğini, bu eylemde özgür yaşamın yolunu gördüğünü anlattı.

Sema, kadınlara yol gösterdi

Sema Yüce yoldaşın 21 Mart’ta gerçekleştirdiği eylem, 17 Haziran 1998’de şehadetle taçlandı. Sema yoldaşın eylemi, Özgürlük Hareketimize ve Önder Apo’ya karşı dışarıdan yapılan saldırılara olduğu kadar içteki gerici anlayışlara ve çizgi dışılıklara karşı da bir cevap niteliğinde oldu. Kadını iddiasız ve iradesiz kılan, yaşamdan koparan bu sisteme karşı, kadının yaşam ve zafer gücü olarak yoldaş olabileceğine olan inancını soylu bir eylemle taçlandırdı.

Gulan, Rûken…

Gulan Garzan (Filiz Yerlikaya) yoldaş, fedailiğin çizgileşerek mücadelemiz içinde örgütlülüğe dönüşmesinde temel bir rol oynadı. Gulan yoldaş, bu öncülüğüyle düşmanın ve tasfiyeci çizginin hedefi oldu ve 7 Haziran 2002’de katledildi.

Rûken Herekol (Emine Tayboğa) arkadaş, Şehit Zîlan Ölümsüzler Taburu’nun bir üyesi olarak 26 Haziran 2006’da Antalya’da fedai eylem yapmaya giderken şehit düştü.

Devrim ateşinin haykırışı

‘Jin jiyan Azadî’ serhildanlarının gül bahçesi olan Rojhilatê Kurdistan’da bu devrimin ilk adımlarını atan Zîlan Pepule (Latife Selamet) yoldaş, Önderliğin esaretine karşı tutum alarak mücadele saflarına katılmış ve Zîlan adını alarak özgürlük iddiasını ortaya koymuştur. Zîlan Pepule yoldaş, Merîwan’da 30 Haziran 2006’da İran pastarlarıyla girdiği çatışmada yaralı olarak esir düşmüş, ağır işkencelere maruz kalmış ve son nefesine kadar direnişi haykırmıştır. Bu direniş, bugün yükselen devrim ateşinin ana damarıdır.

DAİŞ’e karşı 19 kadın

Musul’da 19 Êzîdî kadının DAİŞ eliyle yakılarak katledildiği tarih de Haziran 2016’dır. Kendi kültürünü, direniş mirasını onurla taşıyarak DAİŞ zulmüne teslim olmayan Êzîdî kadınlar yanarak şehadeti göze almış ancak teslim olmayı asla kabul etmemiştir.

Agirî’nin Leylası

Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncü komutanlarından KJK Yürütme Konseyi Üyesi Leyla Agirî (Filiz Aslan) de 23 Haziran’da şehit düştü. Serhed'de, Zagroslarda, Medya Savunma Alanları’nda mücadele etti.

Dünya kadınlarının hafızasına kazındılar

Rojava Devrimi, kadın devrimi olarak tüm dünya kadınlarının belleğinde yer edindi. 2020’de Hebûn, Zehra Berkel ve Dayika Emîne, geçen yıl Reyhan ve Yusra Derwêş yoldaşlar da Haziran şehitleri olarak kadın özgürlük mücadele tarihinde yerlerini almıştır.

Bêrîvan Zîlan ve Raperîn Amed

PAJK Meclis Üyesi Bêrîvan Zîlan (Hatice Hezer), Zîlan Katliamı'nın hikâyeleriyle büyüdü, bu acılı tarih tekrarlanmasın diye mücadeleye katıldı. Büyük bir komutan olarak Önderlik sahasından dört parça Kurdistan’a; dağlarına, şehirlerine kadar yürüdü, emek verdi, değer yarattı.

Raperîn Amed (Delal Azizoğlu) yoldaş, 1992’de Amed’de gerillaya katılımıyla başlayan mücadelesini son ana kadar büyük bir aşk ve inançla yürüttü. Bir militan olarak sade ve yiğit kişiliğiyle Apocu yaşam felsefesinin eşsiz uygulayıcısı oldu. Bütün yaşamını Zîlan çizgisinde mücadeleye adadı. Demokratik konfederal sistemin inşa çalışmalarında büyük emeğin sahibiydi ve toplumsal inşa çalışmaları yürütürken şehit düştü.

Şaristan, hakikatin sesi

Özgür Basın alanında yıllarca emek vererek gerçeklerin, kadın hakikatinin aydınlanmasında öncü rol oynamış olan Şaristan Asmîn arkadaş da Haziran ayında şehitler kervanına katılan yoldaşlarımızdandır. O’nun bu hakikate tereddütsüz hizmet eden özgür kişiliği, özgür kadın basın ve özgür kadın mücadelemize ışık tutmaktadır.” BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.