Her gün mezarına gidiyor

Türkan Aslan

Türkan Aslan

  • Şehit oğlu ve arkadaşlarının mezarını 8 yıldır her gün ziyaret eden Türkan Aslan, “Orada nefes alıyorum, toprağına dokunmadan yaşayamam” dedi.

Yaşamını çocuğunun mücadelesine adayan annelerden biri de Mêrdîn’in Nisêbîn ilçesindeki öz yönetim direnişleri sırasında 19 Kasım 2015'te şehit düşen Rizgar Aslan'ın (19) annesi Türkan Aslan (56). Aslan, 8 yıldır oğlunu her gün mezarı başında ziyaret ederek yaşama tutunuyor. Her gün ziyaret ettiği mezarlıkta önce oğlunun arkadaşlarının mezarını sulayan Aslan, en son oğlu Rizgar’ın mezarını sulayarak sohbet etmeye başlıyor.

Aslan’ın, PKK’ye katılan kardeşi Seyithan’ın şehadetinin  ardından bir diğer kardeşi olan üniversite öğrencisi Osman da PKK’ye katıldı. Osman'ın şehadetinden sonra doğan 7. çocuğa Rizgar ismini verdiğini ifade eden Türkan Aslan, şunları söyledi: “Yaz, kış, yağmur, çamur, gece, gündüz fark etmeksizin gün içinde ne olursa olsun onun toprağına uğramam gerekiyor. 8 yıldır değerlim ve arkadaşlarının çiçekleriyle günümü geçiriyorum. Ben orada nefes alıyorum. Onların toprağına dokunmadan yaşayamam. Onun ve arkadaşlarının çiçeklerini sulayarak zamanımı geçiriyorum. O hiç gitmemiş gibi, onlarla konuşuyorum. Kendimi onların yanında hissediyorum. İçimdeki her şeyi sadece onlara anlatıyorum. İçimi onlara döküyorum. 7 yılım öyle geçti.”

Taziye devam ederken baskın

Rizgar’ın şehadetinden birkaç gün sonra taziye çadırı henüz yerdeyken evlerine baskın düzenlendiğini belirten Aslan, şöyle devam etti: “Önce beni aldılar, sonra da oğlum Baran’ı ve kardeşlerim Zozan ve Cudi’yi tutukladılar. Üçü de henüz taziyemiz yerdeyken tutuklandı. Mezarlıktan dönerken evimizi basıp oğlumu götürdüler. Bir yıldır durmuşlar ama yıllarca ayda birkaç defa evimizi basıyorlardı. Bazen babasını veya kızkardeşlerini alıyorlardı. Bazen de kimseyi almadan gidiyorlardı. Gelip evi darmadağın edip Rizgar’ın eşyalarına zarar verip giderlerdi. Bizim üstümüze yürür, şiddet uygularlardı. Bize çok eziyet çektirdiler. Aklınıza gelebilecek tüm işkence yöntemlerini yaşattılar.”

Çocuklarımıza layık olmalıyız

“Bu dava böyle kalmayacak” diyen Türkan Aslan, şunları ekledi: “Kazanan biz olacağız. İnsanların birbirine karşı dürüst olmasını, şehitlerini unutmamalarını ve onlara layık bir yaşam sürmelerini istiyoruz. Çocuklarımıza layık olmalıyız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.