İran'dan gerillaya pusu
- Bir bölgeden başka bir bölgeye 19 Temmuz 2024 günü geçmeye çalışan üç gerilla, Kotol bölgesinde İran güçlerinin kurduğu pusu sonucu şehadete ulaştı.
HPG, Kürdistan yurtseverliğinin en derin yaşandığı Gever, Cizîr ve Mexmûr bölgelerinden olan gerillalar Rênas, Hogir ve Berxwedan'ın 19 Temmuz'da şehit düştüklerini bildirdi.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rênas Civyan (Bedran Erin / Gever), Hogir Botan (Şerif Adlım / Şirnex) ve Berxwedan Goyî'nin (Rizgar Kara / Etrûş) 19 Temmuz'da bir bölgeden diğerine geçerken Kotol bölgesinde İran güçlerinin kurduğu pusu sonucu şehadete ulaştığı duyuruldu. Kürdistan yurtseverliğinin en derin yaşandığı Gever, Cizîr ve Mexmûr bölgelerinden Kürdistan Özgürlük Mücadelesine katılıp savaşan Rênas, Hogir ve Berxwedan, kişilikleri ve mücadeledeki duruşlarıyla PKK’nin direniş çizgisinin yılmaz savunucusu olduklarını belirtilen açıklamada, "Rênas, Hogir ve Berxwedan yoldaşlarımız, bunun için kendilerini mücadele gerçekliği içerisinde yoğurarak en üst düzeyde katılım sergilemeye çalıştılar" denildi. BİM, şehitlerle ilgili bilgiler de paylaştı. Bazı bölümleri özetle şöyle:
Küçük yaşta PKK'yi tanıdı
Rênas Civyan, Gever'de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin ve yakın çevresinin PKK’yi tanıma süreci, Egîd Civyan'ın (Vahdettin Karay) 1990'da gerilla saflarına katılmasıyla başladı. Rênas da henüz küçük yaşta PKK’yi tanıma şansına ulaştı. Gever’de yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı; 2014'te ise gerilla saflarına katıldı.
Hêzên Taybet’e geçti
Medya Savunma Alanları’nda ilk eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladı. Türk devletinin 2015'teki saldırısıyla birlikte eylemlerde yer almaya başladı. Fedailer yılı olarak ifade edilen 2016'da zirveye çıkan gerilla direnişinde aktif bir rol üstlendi. Hêzên Taybet’e 2018'de geçerek eğitimini bitirdikten sonra birçok farklı çalışmada yer aldı; önemli başarıların elde edilmesinde emek sahibi oldu.
Egîd Civyan'ı örnek aldı
Bakurê Kurdistan’a geçme ısrarları karşılık buldu ve tüm benliğiyle Bakurê Kurdistan’da mücadele yürüttü. Egîd Civyan yoldaşın yüksek insani meziyetlerini, tarihi kişiliğini, fedai devrimciliğini ve komuta tarzını kendisine örnek aldı. Bu şekilde Bakur’daki mücadelesini fedaice ve doğru bir tarzda sürdürmeye çalıştı. Rênas yoldaşımız, görev başında ve hareket halindeyken 19 Temmuz günü Kotol bölgesinde gerçekleşen İran güçlerinin pususunda son nefesine kadar fedaice direnerek şehadete ulaştı.
Gazi Üniversitesi’ni terk etti
Hogir Botan, Cizîra Botan’da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Düşman baskıları nedeniyle ailesinin ilk olarak Türkiye metropollerine daha sonra da Dîlok’a göç etmesinden dolayı daha çok Cizîr dışında büyüdü fakat hiçbir zaman düşmanın asimilasyon ve soykırım saldırılarına boyun eğmeyerek özünü korumayı başardı. Üniversite okumak için gittiği Ankara’da yurtsever devrimci gençlikle tanıştı, adeta özüyle buluşmuşçasına büyük bir heyecan ve coşku yaşadı. Kısa bir süre sonra okuduğu Gazi Üniversitesi’ni terk ederek gençlik çalışmalarına katıldı.
Bir gençlik öncüsüydü
Birçok yoldaşının Özyönetim Direnişi’nde şehadete ulaşması, onun için dönüm noktası oldu. Şehit yoldaşlarına layık olmak için çabaladı, derinleştirdi. Onlarca gencin de eğitilmesinde, örgütlenmesinde ve özgürlük saflarına katılmasında eşsiz bir emeğin sahibi oldu. Bitmek bilmeyen enerjisi, özlü duruşu, öz disiplini ve mütevazı yaşamıyla bir gençlik öncüsü haline geldi.
İki yıl zindanda tutuldu
Sürekli arayış ve eylem halinde oldu. Eylemci yönü düşmanın dikkatini çekti ve esir düştü. İki yıl boyunca düşman zindanlarında mücadelesini sürdürdü ve büyük bedeller verilerek yaratılan zindan direniş geleneğinin takipçisi oldu.
Zindan sonrası gerilla
Zindandan çıktıktan sonra yüzünü özgürlük dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı. İlk eğitimlerle dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Yeni dönem gerilla taktiklerinde derinleştirme ve mücadelesini Bakurê Kurdistan’da yürütme isteğini yoldaşlarıyla paylaştı. Uzmanlık eğitimlerine de dahil olarak kendisini birçok branşta geliştirdi. Bakurê Kurdistan’da mücadele etme istemini bir kez daha paylaştı. Bu temelde Bakur’a geçti. Bakur’da imkan ve zemin yaratarak örgütlü bir gücü açığa çıkarmaya çalıştı. Sözün yerini pratik aldı ve güçlü bir eylemci olmayı başardı. 19 Temmuz 2024 günü şehadete ulaştı.
Göç yollarında dünyaya geldi
Berxwedan Goyî, göç yollarında Etrûş’ta dünyaya geldi. Küçük yaştan itibaren içerisinde bulunduğu mültecilik durumunu sorguladı; buna sebep olan Türk devletine büyük öfke duydu. Eğitimine Mexmûr’da başladı, ana dilinde eğitim görme şansına sahip oldu. 12 yıl boyunca kendi tarihini, coğrafyasını, edebiyatını ve mücadele geçmişini okudu ve önemli bir birikim kazandı. Aynı zamanda küçük yaştan itibaren ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde çalıştı.
DAİŞ saldırısından sonra
DAİŞ'in 2014'te Şengal, Musul ve Mexmûr başta olmak üzere birçok bölgeye saldırmasıyla katliam tehlikesi yaşayan Mexmûr halkının yardımına koşan gerillanın mücadelesinden, duruşundan ve yoldaşlık ilişkilerinden etkilendı, bir gerilla olarak mücadele katılma kararlılığına ulaştı. 2015'te Kürdistan dağlarına ulaştı.
Eğitim, çalışma ve Bakur
Yeni savaşçılar eğitimini Medya Savunma Alanları’nda gördü. Birçok önemli çalışmada yer aldı. Önemli başarıların elde edilmesinde büyük rol sahibi oldu. Sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıları başladığında ısrarla savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istedi. Bu temelde kendisini yeni dönem gerilla savaş taktiklerinde geliştirmek için akademik düzeyde eğitimlere katıldı. Yaşadığı yoğunlaşmalarla Bakurê Kurdistan’a geçmek için önerilerde bulundu. Önerisi kabul edildi.
Kürt halkına yönelik ağır saldırıların yaşandığı bu süreçte Bakurê Kurdistan’da görev yapmayı kendisi için bir şans saydı. Bakur koşullarında Apocu fedai bir militan olarak fedakarca mücadele etti. Sözü ve pratiği bir olan Berxwedan, 19 Temmuz 2024 günü Kotol bölgesinde gerçekleşen bir pusuda Rênas ve Hogir ile birlikte şehadete ulaştı. BEHDÎNAN