İş güvenliği sağlanamayınca

Oba makarna fabrikası patlama

Oba makarna fabrikası patlama

  • Sakarya'nın Hendek ilçesindeki makarna fabrikasında meydana gelen patlamada 30 kişi yaralandı. Patlamanın ardından bir kişinin cenazesine ulaşıldı. 

Sakarya Anadolu Otoyolu Hendek gişeleri mevkiinde faaliyet gösteren Oba makarna fabrikasındaki siloların yanındaki bölümde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine kent merkezi, ilçe ve çevre illerden ambulans ve itfaiye ile AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü ve polis ekipleri sevk edildi. Patlama anında ve ardından çıkan yangına müdahale sırasında yaralananların sayısı 30’a çıktı. Yaralılar sağlık ekiplerince Hendek ve Akyazı ilçeleri ile Düzce ve Kocaeli'deki hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan biri babasıyla işyerine gelen bir çocuk ve sağlık durumu iyi. İki yaralı ise entübe edilmiş durumda. Dört kişinin durumu da ağır.

Ekipler soğutma çalışması sırasında bir kişinin cansız bedenine ulaştı. Cansız bedenine ulaşılan işçinin de 27 yaşındaki Mesut Şimay olduğu belirlendi. Şimay'ın cenazesi, dün Akyazı Kuzuluk Orta Mahalle Yeşil Camisi'nde öğle vakti kılınan namazın ardından toprağa verildi.

Hendek ve Akyazı ile Düzce'deki hastanelere kaldırılan yaralılardan 16'sı tedavileri tamamlanarak taburcu edildi.

Fabrikadaki soğutma çalışmalarına devam ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı patlamayı araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi.

Borsada işlem durdu

Borsa İstanbul, patlamanın ardından ilk işlem gününde Oba Makarna'nın tahtasını geçici olarak askıya aldı. Borsa İstanbul Yaptığı açıklamada “işlem sırası, şirketten istenen özel durum açıklaması KAP'ta yayınlanıncaya kadar geçici olarak işleme kapatılmıştır” dedi. Şirket ayrıca bu süreçte Antep fabrikasında üretimin olağan akışıyla devam edeceğini duyurdu.

Fabrika yönetimi iş güvenliğine ilişkin tüm yasal gerekliliklerin yerine getirdiğini iddia ediyor.

 

 

TTB: Önleyici düzenleme ve denetimler yapılmıyor

Patlama sonrası Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) bir açıklama geldi. Hendek’te 2020’de 7 kişinin yaşamını yitirdiği Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikası patlamasını ve geçen sene iki kişinin yaşamını yitirdiği Kocaeli’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday silolarında yaşanan patlamayı hatırlatan TTB, patlamalar ve işçi cinayetlerinden ders çıkartılmadığını söyledi. İş kazalarını önleyecek yasal düzenlemelerin ve denetimler yapılmadığını kaydeden TTB, Bakan Vedat Işıkhan’ı eleştirdi: "Bakana asli görevinin yaşanan işçi katliamlarının ardından olay yerlerine müfettişlerini gönderip bilirkişilik yapmak olmadığını, işçilerin hayatını ve sağlığını korumak olduğunu hatırlatıyoruz. Bakandan müfettişlerini sadece ölümlerin ardından değil, hayatta olan işçileri korumak üzere işyerlerini denetlemeye göndermesini ‘rica ediyoruz’.

Bu denetlemeleri gerçekten yaparlarsa, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin eline bıraktığı işçi sağlığı ve güvenliği alanında her şeyin ‘mış gibi’ yapıldığını, güvenceden yoksun ve düşük ücretlerle çalışmak zorunda bırakılmış iş güvenliği profesyonellerinin mesleki bağımsızlıkları olmadan işverenleri denetlemek gibi bir gerçekliğinin olmadığını, risk analizlerinin kağıt üzerinde yapıldığını, esasen çok nadir örnekler dışında işçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetinden yoksun bir şekilde çalışmak zorunda kaldıklarını göreceklerdir.

Sermayenin sınırsız kâr hırsı uğruna ülkemizin bir işçi mezarlığına dönüştürmesini kabul etmiyoruz. Fabrikalarda, tarlalarda, hastanelerde ölümü göze alarak çalışmak istemiyoruz. Güvenli bir çalışma ortamı ve gelecek istiyoruz."

Her gün 5 işçi ölüyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) 4 Eylül’de açıkladığı verilere göre; yılın ilk 8 ayında en az bin 201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Sadece Ağustos’ta en az 179 işçi öldü. 2023'te en az 1932 iş cinayeti yaşandı. Türkiye’de her gün ortama 5 işçi çalışırken yaşamını yitiriyor.

AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002’den Ocak 2024’e kadar iş cinayetlerinde en az 32 bin 478 işçi hayatını kaybetti.

Bahreyn ortaklı fabrika

Türkiye’nin en büyük makarna firmalarından biri olan Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş., 1966’da Antep'te kuruldu. Özgüçlü Ailesi firmayı 2005'te satın aldı. Şu an Antep ve Sakarya’da iki tesisleri var. Sakarya Hendek’teki fabrikayı 2017’de aldılar. 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyorlar. Şirketin yüzde 56,94'ü Alpinvest, yüzde 22,97'si Turkey Pasta Holding Ltd'nin. Alpinvest, Özgüçlü Ailesi'ne ait. Turkey Pasta Holding ise Sayacorp ve Venture Capital Bank'ın. Bahreynli bu iki banka Oba Makarna'nın yarısını 2018'de satın aldılar. Şubat 2024’te de şirketin yüzde 20,09'u halka arz oldu.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Musa Özgüçlü. Yönetim Kurulu'nda Salah Mohammed Amin Abdullah, Naser Abdulhameed Naser Alnaser, Alpinvest Yatırım Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ. Adına İpek Cıncıkcı, Aynur Özgüçlü, Hakan Özgüçlü, Azhar Marzooq Ali Almarzooq, Alpaslan Özgüçlü ve Goncagül Sarı bulunuyor.

Türkiye’deki makarnaların yüzde 25’ini üretiyor. Pazar payı yüzde 18. Küresel makarna ticaretinde yüzde 7,4 paya sahip. Eylül 2023 itibarıyla bin262 çalışanı vardı.

 

* * *

Antalya'da iş cinayeti

Antalya’da bir inşaatta çalışan Ahmet Çekener, 6. kattan düşerek yaşamını yitirdi.

Antalya Aksu Altıntaş Mahallesi'nde 31139 Sokak'taki bir inşaatta çalışan Ahmet Çekener (22), 6. kattaki iskeledeyken dengesini kaybederek yere düştü. İnşaatta çalışan diğer işçiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekibi, Çekener'in öldüğünü belirledi. Çekener’in cenazesi, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.