İşgal altındaki hapisteymiş

İsam Hacıramadan

İsam Hacıramadan

  • Qoser'de 14 Ekim’den bu yana haber alınamayan mülteci İsam Hacıramadan’ın kardeşi, ağabeyinin Türkiye ve bağlantılı grupların kontrolü altındaki Girê Spî’de cezaevine konulduğunu aktardı.

Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde 14 Ekim'de yapılan ev baskınında ikinci defa gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Kuzey-Doğu Suriyeli İsam Hacıramadan’ın cezaevinde olduğu ortaya çıktı. Ailesinin 14 Ekim’den bu yana haber alamadığı Hacıramadan’ın kardeşi Süleyman Hacıramadan, ağabeyinin Türkiye işgali altında bulunan Kuzey-Doğu Suriye’nin Girê Spî kentindeki cezaevinde olduğunu öğrendiklerini aktardı. Ağabeyinin kendisi gibi cezaevinde tutulan ve serbest bırakılan tanıdıkları bir mülteci ile haber gönderdiğini kaydeden Hacıramadan, ağabeyinin serbest bırakılmasını istedi. 

İstihbaratın elinde demişlerdi

İsam Hacıramadan’ın kardeşi Süleyman Hacıramadan, kardeşinin 10 yıldır Qoser’de yaşadığını ve açtığı iş yeriyle meşgul olduğunu hatırlatarak, "Arabasını satıp iş yerindeki eşyaları boşalttıktan sonra ailesini alıp Dirbesiyê’ye dönmek istiyordu, ancak 14 Ekim’de gözaltına alınmasının ardından haber alamadık” dedi. Ağabeyinin “istihbarat” olduğu söylenen kişilerin elinde olduğundan şüphe ettiklerini kaydeden Hacıramadan, "Eşinin ailesini kim olduğunu bilmediğimiz birileri telefon ile aramış. Ağabeyimin Mêrdîn’de istihbaratın elinde olduğunu, oradan çıkarabileceğini söylemiş. Ancak bunun için çok fazla paraya ihtiyaç olduğunu, parayı ödemeleri durumunda ağabeyimi evine getirebileceğini söylemiş. Kesin olarak Mêrdîn’de istihbaratın yanında olduğunu söylemişler. Ancak ağabeyimin bir arabası bir de iş yerindeki eşyaları var. Onları da satamadan kimseye verecek bir parası yok" ifadelerini kullandı. 

Ankara’da 1 Ekim günü Emniyet Genel Müdürlüğüne dönük eylemin ardından 3 Ekim'de Amed, Dîlok, Mêrdîn, Êlih, Şirnex, Mersin, Denizli, Konya, Kayseri, Isparta, Balıkesir, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Kocaeli ve Amasya’da 55 kişi gözaltına alınmıştı. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığının “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan birisi de İsa Hacıramadan'dı. Gözaltına alınanlardan 33’ünün emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmalarına karar verilirken, 18 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.Hacıramadan’ın da aralarında mülteciler, serbest bırakılmadan Urfa İl Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) götürüldü. 9 Ekim’de burada tutulan 36 mülteci, rızaları dışında sınır dışı edildi. Mültecilere zorla "Gönüllü Geri Dönüş" formları imzalatıldığı ise daha sonra ortaya çıktı.  Emniyet ve savcılık sorguları sırasında mültecilere yine Kuzey ve Doğu Suriye'de bulunduğu iddia edilen "Saziya Ewlekariya Leşkeri (SEL)" hakkında sorular yöneltilerek, oluşum içerisinde yer alan kişilerin teşhis edilmesi istendiği de öğrenildi. 

Ailesinin yanına döndü

Sınır dışı edilen Hacıramadan, 11 Ekim'de sınırı aşıp Qoser'de yaşayan ailesinin yanına geri döndü. Ailenin evine 14 Ekim'de yapılan polis baskınıyla Hacıramadan yeniden gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülen Hacıramadan'ın ailesine, Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderildiği bilgisi verildi. Ancak Urfa GGM, Hacıramadan’ın kendilerine getirilmediğini, yanlarında kayıt olmadığını avukatlara bildirdi. 

Aile telefonla arandı

Kardeşi Süleyman Hacıramadan, 14 Ekim’den itibaren haber alınamadığını belirterek, Mezopotamya Ajansı’na (MA) şu açıklamayı yapmıştı: “Eşinin ailesini kim olduğunu bilmediğimiz birileri telefon ile aramış. Ağabeyimin Mêrdîn’de istihbaratın elinde olduğunu, oradan çıkarabileceğini söylemiş. Ancak bunun için çok fazla paraya ihtiyaç olduğunu, parayı ödemeleri durumunda ağabeyimi evine getirebileceğini söylemiş."

Hacıramadan’dan haber alamayan ailesi, son olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Mêrdîn Şubesi’ne başvurarak savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.