İsrail Lübnan’a karadan girdi

Dünya Haberleri —

Lübnan'a karadan saldırı / foto:AFP

Lübnan'a karadan saldırı / foto:AFP

  • Dokuz günlük yoğun bombardıman, teknik sabotaj ve hava saldırıları ardından İsrail ordusu Güney Lübnan’a karadan işgal saldırısı başlattı. Gazze’de savaşmış olan 98. tümene bağlı askerlerin de katıldığı tank birlikleri Litani nehrinin güneyine ilerliyor.
  • Gece yarısı 02:00’da resmi duyurusu yapılan “Kuzey Okları” adı verilen saldırı öncesi İsrail ordusu Beyrut, Şam ve Sur’u bombaladı. Lübnan ordusu sınırdan çekildiğini reddetti, BM yardım kampanyası başlattığını duyurdu.

Hava saldırılarının 9. gününde İsrail ordusu gece yarısından sonra Lübnan'ın güney sınırını zırhlı araçlar eşliğinde aşarak yeni bir işgal saldırısı başlattı. Topçu birlikleri ve hava kuvvetlerinin sınıra yakın bölgeleri bombalaması ile başlayan askeri hareketlilik tank birliklerinin sınırı aşması ile devam ediyor. Binlerce askerin katıldığı kara harekatında, iki haftalık yoğun bombardıman ile altyapısı ciddi hasar gören bölgeye İsrail askeri giriş yaptı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de "sınır bölgesindeki saldırı altyapısının" yok edilmesini desteklediklerini söyledi. İsrail ordusu, Güney Lübnan’a dönük harekatın Gazze savaşında tecrübe kazanan 98. tümene bağlı askerler tarafından yapıldığını kaydetti.

İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresinden giriş yapan ordu bu alanın tamamını da “kapalı askeri bölge” ilan etti. Operasyonun ne kadar süreceği konusunda ayrıntı verilmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, BM’nin İsrail sınırına 30 km mesafedeki Litani Nehri'nin güneyinde askeri varlık bulundurmamasını kararını hatırlattı. Hagari, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına atıfla, “Lübnan devleti ve dünya, Hizbullah'ı sınırımızdan uzaklaştıramazsa, bunu kendimizin yapmasından başka seçeneğimiz yok” dedi.

Kısıtlı, lokal ve hedefli!

Sabaha karşı 02:00’da İsrail Genelkurmay Başkanlığı ve Kuzey Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Birkaç saat önce hava kuvvetlerinin ve topçu birliklerinin desteğiyle, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına yönelik hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırıları başladı” denildi. ‘Kuzey Okları’ adı verilen harekata uzun süredir hazırlandıklarını söyleyen ordu yetkilileri, Hizbullaha karşı nihayi sonucu almak istediklerini belirtiyor. Açıklamada, hedeflerin Lübnan-İsrail sınırına yakın köylerde bulunduğu belirtildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaşın bir sonraki aşamasının yakında başlayacağını açıklamıştı. İsrailli yetkililer, nihai amacın son bir yıldır Hizbullah'ın attığı füzeler yüzünden ülkenin kuzeyindeki evlerini tahliye eden vatandaşlarının geri dönmesi olduğuna dikkati çekiyor.

Beyrut ve kampları vurdu

Kara birliklerinin sınırı geçtiği sırada İsrail jetleri Beyrut'un güneyini bombaladı. Bombardıman öncesi üç mahallenin boşaltılmasını isteyen ordu açıklamada Lübnanlılara, Hizbullah grubuna yakın yerlerde olduklarını söyleyip; “Binaları derhal terketmelisiniz” şeklinde dayatmada bulundu. Dahiye bölgesi başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak görülüyor. Saldırılar bu yerleşim alanındaki Haret Hireyk, El-Leyleki ile Burc el-Baracine mahallelerine yapıldı.

İsrail savaş uçakları aynı saatlede Lübnan'ın güneyindeki Sidon kentindeki Filistinli mültecilerin barındığı Ayn el Helva Kampını bombaladı. Birleşmiş Milletlerin (BM) çatışmalar öncesine dayanan verisine göre kampta 55 bin kişi kalıyordu. Lübnan genelindeki 12 mülteci kampı 200 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Lübnan ordusu çekildi mi?

Reuters haber ajansı Lübnan ordusunun İsrail ile güney sınırındaki bazı mevzilerden çekildiğini bildirdi. Ajansa konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, askerlerin İsrail'le olan güney sınırının en az beş kilometre kuzeyine çekildiğini söylerken AFP, İsrail'in olası bir saldırı tehdidi üzerine Lübnan ordusunun Lübnan'ın güneyinde sınıra yakın bir yerde yeniden mevzilendiğini bildirdi. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada geri çekilme haberleri yalanlandı.

137 Suriyeli can verdi

İsrail hava saldırıları iç savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyelilerin de öldürülmesi ile devam ediyor. Hava saldırıları 27’si kadın ve 40 çocuk toplam 137 Suriyeli mülteci öldürüldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), sivillerin hedef alınan bölgelerden çıkması için güvenli koridorlar sağlanması ve etkilenen ailelere yiyecek, ilaç ve barınak gibi acil insani destek sağlanması çağrısında bulundu. Buna göre, Gazze savaşı ile başlayan bombardımanlarda Lübnan'da yaşamını yitiren Suriyeli sivillerin sayısı 172 olarak kaydedildi.

Şam gece boyunca bombalandı

İsrail gece saatlerinde ayrıca Suriye'ye de hava saldırısı düzenledi. Suriye resmi haber ajansı SANA, başkent Şam'daki bir noktaya yönelik saldırıda üç sivilin öldüğünü bildirdi. SANA'nın yerel saatle 2.51'de geçtiği haberinde, "Hava savunma sistemlerimiz bu gece üçüncü kez düşman hedeflere karşı koyuyor. Hava savunma sistemlerimiz füzelere ve dronlara karşı koydu ve çoğunu düşürdü. Saldırıda 3 sivil öldü, 9 sivil yaralandı, maddi hasar meydana geldi." ifadeleri yer aldı.

BM yardım kampanyası başlattı

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Lübnan'da artan ihtiyaçlara ilişkin yazılı açıklamada, "BM ve Lübnan'daki insani yardım ortaklarımız, ülkede hızla artan insani ihtiyaçları karşılamak için Lübnan hükümetiyle birlikte üç ay sürecek bir acil yardım kampanyası başlattı. Kampanya, 1 milyon kişiye insani yardım sağlamayı amaçlıyor. Uluslararası bağışçılardan 426 milyon dolar talep ediliyor." denildi.

Açıklamada, "Lübnanlı yetkililere göre, geçen yıl ekimden bu yana (son iki haftada hızla artan bir şekilde) krizden doğrudan etkilenen veya yerinden edilen tahmini 1 milyon kişi var." ifadeleri kullanıldı. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.