İsveç’ten, kapı dışarıya politikası

Dünya Haberleri —

İsveç

İsveç

  • İsveç'te hükümeti ülkelerine gönüllü dönmeyi kabul eden göçmenlere 30 bin euro ödenmesini teklif etti. 2015’de terk edilen açık kapı politikasından, göçmenleri geri gönderme politikasına geçiş yapıldı.

İsveç hükümeti daha fazla göçmenin ülkelerine gönüllü dönüşünü teşvik etmek için yüklü miktarda ödeme yapmayı teklif etti. Plana göre 2026'dan itibaren vatandaşı oldukları ülkeye geri dönmeyi seçenlere İsveç hükümeti yaklaşık 30 bin euro veya 1 milyon 150 bin Türk lirasına karşılık gelen 350 bin İsveç Kronu ödeme yapacak. Perşembe günü yapılan basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Göç Bakanı Johan Forssell, "Göç politikamızda bir paradigma değişiminin ortasındayız," ifadelerini kullandı.

Halihazırda göçmen yetişkinler 10 bin kron, çocuklar 5 bin kron, aile başına ise en fazla 40 bin kron yani 3 bin 500 euro ödeme yapılıyor.

Açık kapı 2015'de kapanmıştı

Sadece 2015 yılında, Avrupa'daki göçmen krizinin zirveye ulaştığı dönemde, İsveç 160 bin sığınmacıyı kabul etti ve bu, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında kişi başına en yüksek oran olarak kaydedildi. 2015'te göçmen krizi bir dönüm noktası olarak kabul edilirken, dönemin Sosyal Demokrat hükümeti "açık kapı politikalarını sürdüremeyeceklerini" açıklamıştı.

Bir kaç yüzbin kişicik

Teklife destek veren ırkçı İsveç Demokratları partisinden Ludvig Aspling, "Dönmek isteyenlere 1984'den beri ödeme yapılıyor ancak pek bilinmiyordu, miktar küçük ve az sayıda kişi faydalanıyor" dedi. Aspling, iş bulamayan veya devlet yardımlarıyla geçimlerini sağlayan birkaç yüz bin göçmenin yeni hibeye "ilgi göstereceğini" düşünüyor. Aspling tekliften daha çok kişi haberdar olursa ve tutar yükseltilirse dönmeyi kabul edecek kişi sayısının da artacağını söyledi.

Fayda etmez deniliyor

Mali boyutu irdeleyen araştırmaya başkanlık yapan Joakim Ruist, büyük bir mali artışın göçmenlere istenmeyen bir sinyal göndereceğini ve entegrasyon çabalarını daha da zorlaştıracağını düşünüyor. Hükümetin talebiyle konuya dair uzmanlarca yapılan analiz sonrası "beklenen fayda potansiyel maliyete değmeyecek" denilerek ödenek artırımından kaçınılması tavsiye edilmişti, ancak öneri yine de gündeme getirildi.

Muhafazakâr Başbakan Ulf Kristersson ırkçı İsveç Demokratlarının desteğiyle 2022'de göreve geldikten sonra Kürtlere yoğun baskı ve NATO pazarlığında boyun eğen politikaları ile dikkat çekmişti. İsveç 1990'lardan beri Yugoslavya, Suriye, Afganistan, Somali, İran ve Irak'tan göç aldı. Ancak uyum politikalarında başarıya ulaşmakta zorluk yaşıyor.

Kim ne kadar veriyor?

Diğer Avrupa ülkeleri de göçmenlerin geri dönmeleri için teşvik olarak hibeler sunuyor. Danimarka kişi başına 15.000 dolardan (508.000 Türk Lirası) fazla ödeme yaparken, Norveç'te yaklaşık 1.400 dolar (47.444 Türk Lirası), Fransa'da 2.800 dolar (94.888 Türk Lirası) ve Almanya'da 2.000 dolar (67.777 Türk Lirası) ödeniyor. STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.