Kadın Gündemi'nden kısa kısa

Kadın Haberleri —

.

.

  • Öcalan için Torino’ya
  • Niloofar ve Elaheh’e 5’er yıl ceza
  • Irak'a çağrı: Önergeyi geri çek!

Öcalan için Torino’ya

Enternasyonalist genç kadınlar, İtalya’nın Torino kentinde  “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında önceki gece yürüyüş düzenlendi.  Yürüyüşe Rete Jin, Fridays4Future, Verso il Kurdistan, StudentiIndipendenti gibi örgütler de katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasına ve anti militarizme dikkat çeken pankartlar açılan yürüyüşte, Sakine Cansız, Andrea Wolf, Komutan Ramona, Shadia Abu Ghazaleh ve Teresa Noce gibi birçok devrimci kadınların fotoğraflarının yanı sıra kitlenin yoğun olduğu Piazza Castello meydanında ise “Libertà per Öcalan (Öcalan’a Özgürlük)” yazıldı.

Yapılan açıklamalarda Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün tüm kadınların özgürlüğü anlamına geldiği vurgulanırken, “Ortadoğu’da krizlerin tek çözüm kaynağı Önder Apo’nun fikir ve düşünceleridir” denildi.  ROMA

***

Niloofar ve Elaheh’e 5’er yıl ceza

İranlı yetkililer, İslam kurallarına göre örtünmediği bahanesiyle Jîna Emînî’nin “Ahlak Polisi” tarafından katledilmesini haberleştirdikleri için uzun hapis cezalarına çarptırılan iki genç kadın gazetecinin, ABD hükümetiyle işbirliği yaptıkları suçlamasından aklandığını ancak beş yıla kadar daha hapis yatacaklarını açıkladı.

Niloofar Hamedi ve Elaheh Mohammadi, ilkin "ulusal güvenliğe karşı işbirliği ve toplantı" ve "rejime karşı propaganda faaliyeti" suçlamalarıyla yargılanmış ve sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ocak ayında 17 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteciler, "ABD ile işbirliği" suçlamasından beraat etti, ardından cezaları beşer yıla indirildi. TAHRAN

***

Önergeyi geri çek!

Avrupa Parlamentosu, Irak’a kadınların temel haklarını ihlal edecek Kişisel Statü Yasası'ndaki değişiklik önergesini derhal reddetmelerini istedi.

Avrupa Parlamentosu, kadınların temel haklarının ihlal edilmesi gerekçesiyle Irak Parlamentosuna, kişisel statü yasasında yapılması önerilen değişiklikleri derhal durdurulması çağrısında bulundu. Aksi takdirde, Irak’ın uluslararası itibarının zedeleneceği ve dış yardımların azaltılacağı konusunda uyardı.

Avrupa Birliği'nin bu talebi, kadınlar ve kadın hakları örgütlerinin protesto dalgasına yol açan, 1959 tarihli 188 Sayılı Kişisel Statü Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili 10 Ekim 2024'te yayınlanan bir kararın parçası olarak geldi. Değişiklik önerisi, mahkeme dışı evlilik sözleşmelerini onaylayarak hem Şii hem de Sünni din hükümlerine dayalı olarak evlilik sözleşmelerinin düzenlenmesini amaçlıyor.

Kadın örgütleri ve uluslararası kuruluşlar, bu değişiklikle kızların 9 yaşına kadar evlenmesine izin verileceği konusuna tepki gösteriyor.

Kararda ayrıca, Avrupa Birliği’nin Irak delegasyonunun kalkınma yardımlarını cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele, adli eğitim ve kadın sığınma evlerinin kurulması şartlarına bağlaması gerektiği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu, bu değişikliklerin kadın haklarına yönelik uluslararası yükümlülükleri ihlal ettiğini teyit ederek, değişikliğin etkilerini analiz etmek için Birleşmiş Milletler uzmanlarına danıştı. Bazı raporlara göre, asgari yasal evlenme yaşı kızlar için dokuz, erkekler için ise 15 olarak belirleniyor ve kayıtsız evliliklerin %22’si 12 yaş altındaki kızlar arasında gerçekleşiyor. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.