Katil şirket, AKP beslemesi

Artvin'de katledilen işçinin cenaze töreni

Artvin'de katledilen işçinin cenaze töreni

  • Artvin'de bir kişinin silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi sonrası mesire projesinden çekilen Yapısoy Beton'un sahibi Yunus Merttürk'ün daha önce de ruhsatsız beton santrali ve arazi parası ödemeden taş ocağı işlettiği ortaya çıktı. 

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” kapsamında 3 Eylül günü iş makineleri ormanlık alana girdi. Yapısoy Beton tarafından 170 dönüm ormanlık alanda mesire alanı adı altında yapılmak istenen konaklama ve dinlenme tesisi projesine karşı ağaçlarını korumak isteyen köylüler, ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, iş makinelerine engel olmaya çalışınca projeyi yürüten şirketle bağlantılı Muhammet Ustabaş, köylülere silahla saldırdı. Saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybetti, iki köylü hafif yaralandı.

Lazca ağıtlar yakıldı

Reşit Kibar için Hopa Meydanı'nda cenaze töreni düzenlendi. Törene, Hopa ve Borçka ilçelerinin yanı sıra çevre ilçe ve illerden de yüzlerce kişi katıldı. Lazca ağıtların yakıldığı törende sık sık "Reşit Kibar ölümsüzdür" ve "Çetelerden hesabı halklar soracak" sloganları atıldı. Törende yapılan konuşmalarda ekolojik talana izin verilmeyeceği ve sonuna kadar mücadele edileceği vurgulandı. Yurttaşlardan Dursun Ali Koyuncu "Dün Cankurtaran'a çıktığımızda yabancılarla karşılaşacağımızı zannettik. Onları oradan kovacaktık ama biz bilemedik ki kapı komşularımız ihanet içindeymiş. Yunus Merttürk, Reşit Merttürk, Bünyamin Merttürk günlerce bunu planladılar. Valiliğe gittik dilekçeler verdik, 'Burada sosyal sorun var, gelmeyin' dedik. Bu katliamı AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik öncülüğünde organize ettiler. Dilimizde tüy bitti kaç kere 'gelmeyin' dedik" dedi. 

Doğu Karadeniz Halkevi Temsilcisi Kamil Ustabaş da, “Bir ağacımızı bile kestirmeyeceğiz. Biz çok daha cesuruz, Reşit Kibar'ın cesurluğunu kuşandık. Maden için bölgeye gelenler, doğamızı katletmeye gelenler, korkmalı. Biz yanı başımıza Reşit'i alarak mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İki sivil polis de vardı

Hopalı bir yurttaş ise "Olay yerinde iki tane sivil polis var. Reşit polislere 'Kurşun sıkıyor' diyor ama polisler müdahale etmiyor. Bu katliamına sorumlusu kim? Savcılık mı? Kaymakamlık mı? Orman Bölge Müdürlüğü mü? Bir gün önce müdürlüğe gittik, pay almışlar, ellerini ovuşturuyorlardı. Çifteköprüye kimseyi sokmayacağız. Burada kalmayacak, Reşit bizim için ölümsüzdür. Hepimiz Reşit'iz. Gerekirse hepimiz öleceğiz" diye konuştu. 

Hopa Meydan'da yapılan cenaze töreninin ardından ilçede yapılan yürüyüşle birlikte Reşit Kibar'ın cenazesi defnedilmek üzere Çifteköprü köyüne götürüldü.  

AKP'nin kirli havuzundan

Saldırıyı yapan şirket çalışanı Muhammet Ustabaş tutuklanırken, saldırıdan sonra Yapısoy Beton projeden çekildiğini açıkladı. Şirketin sahibi Yunus Merttürk'ün iktidar ile yakınlığı dikkat çekiyor. Merttürk'ün Kocaeli’nde birlikte iş yaptığı kişilerden birinin eski Savunma Bakanı ve AKP eski milletvekili Fikri Işık’ın kardeşi olduğu kamuoyuna yansıdı. Merttürk, yaklaşık 10 yıl önce Kocaeli’nin köklü firmalarından olan Soylular Hazır Beton firması iflas noktasına gelince bu firmayı da satın alarak adını da Yapısoy olarak değiştirdi. Aslen Artvinli olan Merttürk, Kocaeli'de yaşıyor ve Yapısoy Beton'un yanı sıra Gülaş İnşaat, Gülaş Makine ve Efor Madencilik ile bir yapı market ve bir restoranın da sahibi. 

Gülaş İnşaat üzerinden AKP'li Gölcük Belediyesi'nden ihaleler alan Merttürk, Ilıca Kaplıcaları ile Gölcük Sanayi Sitesi’ni yapan kişiydi. İnşaat ve hafriyat işleri yapan Merttürk daha sonra hemşerisi de olan İsmail Baran’ın belediye başkanlığı döneminde Körfez Belediyesi'ne ait taş ocağı ve mıcır tesisini kiraladı. Yine Körfez İlimtepe’de, Belen Yolu üzerinde, Gülaş Hafriyat tarafından işletilen taş ocağı da bölge halkının bütün şikayetlerine rağmen faaliyetini sürdürmeye devam etti. 

Ruhsatsız işletme

Yine İzmit Sanayi Mahallesi Kuğu Soka'ta bulunan Yapısoy Beton İşletmesi, 23 Ağustos 2018'de mühürlendiği 14 Ocak 2023 tarihine kadar ruhsatsız bir şekilde çalıştırıldı. 12 Aralık 2022’de işletmede Adil Altınkaya isimli işçinin ölmesinden sonra işletme mühürlenebildi.

Öte yandan Kocaeli yerel gazetelerinin haberleştirmesi üzerine yapılan denetimde Körfez’de Efor Madencilik tarafından işletilen taş ocağının yer bedeli ödemediği ortaya çıktı. İzmit Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin 2023'te yaptığı denetim sırasında ortaya çıkan durum sonrasında şirket arazi bedeli olarak 681 bin 847 TL’lik ödeme yaptı. Olayı ortaya çıkaran gazeteci Faruk Bostan "iftira" ve "hakaret" suçlamasıyla tutuklandı. 

Merttürk'ün kardeşi Reşit Merttürk'ün şuan mesire alanı yapılmak istenen alanda taş ocağı açmak istediği ortaya çıktı. 16 Haziran 2017 ve 23 Ocak 2020'de aynı bölgede açılmak istenen taş ocağı için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı yurttaşların tepkisi sonucu iptal edilmişti. ARTVİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.