Kayyum çekilmeden durmak yok

İradeye Saygı Yürüyüşü / foto:Medine MAMEDOĞLU

İradeye Saygı Yürüyüşü / foto:Medine MAMEDOĞLU

  • Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı 30 Haziran'da başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” kolları, 3 Temmuz’da Wan’da birleşerek, Colemêrg'e doğru yola çıktı. Yürüyüş, bugün Colemêrg'de tamamlandı, ancak belediye halka iade edilene kadar mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” tamamlandı. 

Türkiye ve Kurdistan kentlerinde 30 Haziran’da startı verilen yürüyüşün kolları, 3 Temmuz’da Wan’da birleşti. Yürüyüşçüler buradan Colemêrg'e doğru yürüyüşe başladı. DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Cahit Kırkazak da önceki günden itibaren yürüylüşe katıldı. Yürüyüşçüler, Zap Vadisi'nde 17 kilometre yürüyerek, Depin bölgesine vardı. Zap 3’ten Depin'e kadar yapılan meşaleli yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Çevredeki yurttaşlar da alkış ve zılgıtlarla yürüyüşçülere destek verdi. Yürüyüşçüler geceyi Depin'de geçirdi.

Yürüyüşçüler, sabahın erken saatlerinde kahvaltı yaparak, yürüyüşün son günü için hazırlıklarını tamamladı. Depin'de bekleyen yürüyüşçüler, 30 yıllık tutsak Nurettin Çelik’in de aralarında olduğu kalabalık bir grup tarafından ziyaret edildi. Stranlar eşliğinde halaya duran yürüyüşçüler, öğlen saatlerinde Colemêrg merkeze doğru yürüyüşe başladı. 

İktidara itiraz yürüyüşü

HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Ali Bal, “Bu yürüyüş, ülkenin dört tarafından iktidarın politikalarına karşı bir itiraz yürüyüşüdür. Bu yürüyüş, aynı zamanda kayyuma karşı da bir yürüyüş. Bu yürüyüş, kadın katliamlarına, doğa kırımı ve tecride karşı bir itirazdır. AKP-MHP iktidarı darbe yaparak halkın iradesini gasp ediyor. Biz asla bunu kabul etmeyeceğiz. Birleşik mücadelenin geliştirilmesi için bu yürüyüş bir umut oldu ve bu adımı gerçekleştireceğiz” dedi. 

Mücadeleye devam edeceğiz

Burada açıklama yapan DEM Parti Milletvekili Burcugül Çubuk,  şunları söyledi: “Bu yürüyüşe devam eden ve ülkenin her yerinden gelenlere teşekkür ediyoruz. Bizi bu yürüyüşe mecbur eden ve gücümü tekrar görmemizi sağlayan kayyum rejimi ile karşı karşıyayız. Kurdistan halkının iradesiyle elde ettiği her şeyden korkuyorlar. Colemêrg; İzmir, İstanbul’dan uzak değildir. Çünkü Kurdistan’da yapılan her şey burada da yapılacaktır. Halklar olarak kayyuma karşı ‘Jin jiyan azadî’ şiarıyla mücadele etmeye devam edeceğiz. Kayyum, Kürt halkının seçme ve seçilme hakkının gaspıdır. Tüm halkımızı bu gaspa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.” 

Colemêrg'de tamamlandı

10 kilometrelik yürüyüşün ardından Colemêrg merkeze varıldı. Colemêrg merkezde saat 16.00’da kitlesel bir açıklama yapıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.