Kendi kanunlarınıza uyun

Abidin Çelebi

Abidin Çelebi

  • 30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi'nin tahliyesi, “Pişman mısın?” sorusuna verdiği “Ayıp değil mi bu soruyu soruyorsunuz?" yanıtı gerekçe gösterilerek 6 ay ertelendi. Çelebi, Türk makamlarına kendi kanunlarına uymaya davet etti.  

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 30 yıllık tutsak Nurettin Çelebi (53), ceza infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor.

Üniversite öğrencisi olduğu 1994'te Mersin’de gözaltına alınan Çelebi, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çelebi, bu süreçte sırasıyla Mersin, Konya, Niğde, Mereş, Hatay, Mûş, Xarpêt, Adana, Karabük ve Ankara'daki cezaevlerinde kaldı. Şimdi tutuklu bulunduğu Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Mayıs’ta tahliye olması gereken Çelebi’nin tahliyesi, 6 ay ertelendi. Üç ay sonra kardeşinin görüşüne 6 Ağustos’ta gidebildiğini ve tahliyesinin ertelemesinin nedenini ondan öğrendiklerini ifade eden Abidin Çelebi (64), “Tahliye olacağı 4 Mayıs’ta avukat cezaevi müdürü ile görüştü. Cezaevi müdürü avukata ‘Bugün bırakırlar’ demiş. Biz de hazırlık yapıp karşılamaya gittik. Cezaevinde çıkışını beklerken avukat tutukluluk halinin devamı yönünde karar verildiği bilgisini paylaştı” dedi.

Bu soruyu sormak ayıptır!

İdare ve Gözlem Kurulu tarafından kardeşine “Pişman mısın?” sorusunun sorulduğunu belirten Çelebi, kardeşinin soruya tepki göstermesi üzerine tahliyesinin engellendiğini söyledi. Çelebi, şöyle devam etti:  “‘Pişman mısın?', ‘Çıkınca ne yapacaksın, dağa mı gideceksin?’ diye sorular sormuşlar. O da pişman mısın sorusuna sinirlenip ‘Ayıp değil mi bana bu soruyu soruyorsunuz? diye cevap vermiş.  Bunun üzerine infazı 6 ay erteleme kararı veriliyor. Kardeşim de ‘Kendi kanunlarınıza uymaya davet ediyoruz sizi, kendi kanununuzu çiğniyorsunuz’ diyerek tepki göstermiş.”

Kardeşim bizi teselli ediyor

Kardeşi Nurettin Çelebi ile yaptığı son görüşmeyi aktaran ağabeyi, “Cezaevine gittiğimizde kardeşim bizi teselli ediyordu. Bize ‘moralinizi bozmayın, ne yapıyorlarsa yapsınlar biz geri adım atmayacağız’ diyordu. Sadece kardeşime değil cezaevindeki tüm tutsaklara bu zulüm yapılıyor. 30 yılın ardından infaz ertelenmesi vicdansızlıktır. Zaten kendi kanunlarını dahi işletmiyorlar. Bu hukuksuzluk son bulsun istiyoruz” şeklinde konuştu. ŞIRNEX

 

* * *

Tutsaklara işkence için İHİK’e başvuru

Kocaeli 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutsaklara yönelik işkenceyi İHİK’e taşıyan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, komisyonun acilen toplanmasını ve cezaevini ziyaret etmesini istedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altan, Kocaeli 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan tutsaklara yönelik işkenceye dair Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu. Cezaevi baş gardiyanı ve diğer gardiyanların Mehmet Alçınkaya, Mustafa Doğan ve Adem Dinç’in bulunduğu koğuşa baskın düzenlediğinin ve eşyaları dağıtığının yer aldığı başvuruda, kitaplarına da el konulduğu kaydedildi.

Darp raporu verilmedi

Başvuruda, baskın sonrası tutsakların boş bir odaya götürüldüğü, tutsak Dinç’in işkenceye uğradığı belirtildi. Başvuruda, “Bu darbelerden dolayı Adem Dinç’in sağ gözünün etrafı şişmiş ve gözünün içi kan toplamıştır. Bu işkence sürecinin ardından Dinç kendi kaldığı odadan ve birlikte kaldığı arkadaşlarından farklı bir odaya götürülmüştür. Bu darp işleminden sonra Adem Dinç rapor almak üzere cezaevi revirine gitmiş ve darp edildiğine ilişkin rapor talep etmiştir, ancak rapor kendisine teslim edilmemiştir” denildi.

Başvuruda, İHİK’in işkence ve kötü muamele başlığı altında acil olarak toplanması talep edildi ve işkenceye uğrayan tutsaklar ile cezaevi yönetiminin ziyaret edilmesi istendi. Güneş, ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi de verdi. Önergede işkence uygulayan gardiyanlar ve rapor vermeyen sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.