Koço köyünün Berfîn’i

Kadın Haberleri —

Berfin

Berfin

  • Berfîn Ciwan, 700 kişinin katledildiği ve yüzlerce kadının kaçırıldığı Şengal’in Koço köyünden. DAİŞ’in elinde 3 Ağustos 2014’ten 19 Haziran 2016’ya kadar Musul’da esir olarak tutuldu. Çetelerin, kadınlara ve çocuklara karşı işlediği tüm suçlara tanıklık etti.
  • Esir alındığında 16 yaşında bir çocuktu. 2 yıl sonra eline geçen bir telefonla Şengal’deki kardeşini arayarak kaçmayı başardı. O anı şöyle anlattı: “Çetelerden kurtulduğumda yaşadığım duyguların derinliğini kelimelerle tarif edemem. Annemden yeni doğmuş gibiydim.”

Koço köyünün adını Êzîdî soykırımında duyduk. Şengal Dağı’nın güneyinde Şengal merkeze 25 km uzaklıktaki köyde Mendika aşiretine mensup bin 700 kişi yaşıyordu. DAİŞ, Şengal’e saldırdığında köylülere Müslümanlığı kabul etmeleri için bir hafta süre verdi. Ancak köylüler ölümü pahasına inancından vazgeçmeyi kabul etmedi. Bunun üzerine çeteler, 15 Ağustos 2014’te köyün etrafını sararak tarihin en büyük katliamlarından birini gerçekleştirdi. Yaklaşık 700 insanı katletti ve yüzlerce kadını kaçırdı.

Fermanın üzerinden 10 yıl geçti. Bu süre içinde tespit edilen toplu mezarların hepsi bu köyde bulundu. Berfîn Ciwan, Koço köyünde yaşanan trajedinin tanıklarından. Ancak onun hikayesi biraz daha farklı. Esir tutulduğu 2 yılın sonunda kaçmayı başarabildi.

Bizi esir aldılar, 50 erkeği katlettiler

DAİŞ köye saldırdığında Berfîn Ciwan, 16 yaşındaydı. Ailesiyle köyden kaçtılar ancak Qinê köyü yakınlarında esir alındılar. O anları titrek sesi, gözlerinde öfke ve yüreğindeki ağırlıkla Rojnews’ten Medya Hasan’a anlattı: “DAİŞ saldırısını saat 03.08 sularında duyduk. Çeteler, Musul ve Telafer’i işgal etmiş, yönünü Şengal’e vermişti. Şengal’e doğru gelişini duyduğumuz gibi kardeşlerim ve akrabalarımızla köyden çıkarak Qinê köyüne gittik. Çeteler sabah saat 07.00 sularında etrafımızı sardı. Kadın ve erkekleri ayırdı. Üzerimizde bulunan tüm değerli eşyaları ve telefonlarımızı gasp ettiler. Sonra bizi bir odaya kilitlediler. Çevre köylerdeki Êzîdîleri de buraya toplamışlardı. Burada yakınlarımızın da içinde olduğu 50 erkeği katlettiler.”

Her durak yeni bir acı

Çeteler, esirleri Şengal’den çıkarıp Musul’un Telafer ilçesine götürdü. Köy köy, ilçe ilçe gezdirildiler. Her durak onlar için yeni acıların, hikayelerin başlangıcı oldu. Telafer’deki esaret günlerini anlatan Berfîn Ciwan, “Bizi araçlara bindirip Telafer’de bir okula götürdüler. Okulda binlerce kadın ve çocuk vardı. Burada çok zor günler yaşadık; hava çok sıcaktı. Ne içecek suyumuz ne de yiyecek bir lokma ekmeğimiz vardı. Çocuklar ağlıyor, kadınlar ağıtlar yakıyordu. Koalisyon uçakları bölgeyi bombalamaya başladıktan sonra bu kez Baduş Hapishane’sine götürüldük. Hepimiz bir aradaydık ve bu bize güç veriyordu. Sadece Êzîdîler esir alınmıştı” diye konuştu.

İnsanlık suçu işlediler

Berfîn Ciwan, çetelerin her seferinde bazı esirleri götürüp bir daha getirmediğini, kendisinin de birkaç defa götürüldüğünü ve gittiği yerlerde esirlerin insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığına tanıklık ettiğini söyledi: “Kadınlara ve çocuklara tecavüz ediyorlardı. Hepimiz kaçıp kurtulmayı istiyorduk ancak içinde bulunduğumuz koşullar buna uygun değildi. Her tarafımız sarılmıştı.”

Sadece kendimi kurtarabildim.

Musul’da esir alındığı 2 yıl sonunca büyük bir şans eseri kaçmayı başaran Berfîn Ciwan, kaçış sürecini şu sözlerle anlattı: “3 Ağustos 2014’ten 19 Haziran 2016’ya kadar Musul’da DAİŞ’in elinde esir kaldım. Sonra elime bir telefon geçti ve kardeşimi aradım. Kardeşim bana bir evin adresini verdi. O eve ulaşmayı başardım. Evde bir kadın vardı. Bir süre onun yanında kaldım. Şengal’den gelen bir arabayla döndüm. O zaman beni Şengal’e götürmeleri için şoföre 180 bin dinar verilmişti. Ben sadece kendimi kurtarabildim, maalesef diğerlerini kurtaramadım.

Annemden yeni doğmuş gibi

Çetelerden kurtulduğumda yaşadığım duyguların derinliğini kelimelerle tarif edemem. Çünkü esir düştüğümüzde bir daha kurtulabileceğimize inanmıyorduk. Annemden yeni doğmuş gibiydim. Kurtulduğumda ailem bana çok değer verip sahip çıktı. Yaşadığım süreçleri unutmamı sağlamak ve kendimi iyi hissetmem için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Yine yakınlarımda bana karşı çok duyarlı davrandı. Onlara minnettarım.”

Şu anda 26 yaşında olan Berfîn Ciwan’ın en büyük dileği ise çetelerin esir aldığı tüm Êzîdîlerin kurtarılması ve Êzîdîlerin yeni fermanlara karşı birlik olması.

ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.