Komisyonları aktifleştiriyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

FED-GEL kongre

FED-GEL kongre

  • Baden Württemberg ve Bayern eyaletinde faaliyet gösteren FED-GEL, Bielefeld ve Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ara dönem kongrelerini gerçekleştirdi. Kongrelere katılan delegeler federasyon ve meclislere bağlı komisyonların aktifleşmesi gerektiğini söyledi.

EGÎT EREN/STUTTGART

BW-Bayern Kurdistani Halklar Federasyonu (FED-GEL) ara kongresini Almanya'nın Heilbron şehrinde yaptı. Heilbron Kürt Halk Evi'nde Baden Württemberg ve Bayern eyaletlerinin birçok kentinden 350’ye yakın üyenin katılımıyla gerçekleşen kongre, 12 Mayıs Anneler günü dolayısıyla yapılan kutlama ve annelere çiçek verilmesiyle başladı.

Kongrede konuşan KON-MED Eşbaşkanı meclislerin önemine vurgu yaparak, “Meclislerimizin kurulmasında ve çalışmasında ısrar edeceğiz” dedi. Tecride karşı mücadeleyi de büyütmek gerektiğini kaydetti. Kürt siyasetçi Selim Sadak, Kürtlerin birlik ve beraberliğinin önemine dikkat çekti. Federasyonun TJA Kadın Sözcüsü  Gülay Malatyalı ise sahada kadın örgütlülüğü açısından zayıf kaldıklarını bildirdi. Yapılan konuşmalardan sonra federasyonun yapmış olduğu eylem ve etkinliklerin raporları okundu.

Kamplar neden görülmüyor?

Çoğunluk tarafından kabul görülen rapordan sonra söz alan Kurdistanlılar, var olan komisyonların işlevsel olmamasını eleştirirken, federasyonunun bir dış ilişkiler komisyonuna acil ihtiyaç duyduğu tespitini yaptı. Avrupa’da yaşayan Kürt halkının en önemli sorunlarından birinin de mülteci kamplarında artan intiharlar konusuna dikkat çekilerek, “Bu konuda federasyonun çalışması neden yok” diye soruldu. Federasyon çalışmalarının çoğunlukta Bakurê Kurdistanlılar ile sınırlı kalması diğer parçalar insanların katılımlarının az olması eleştirilen konulardan bir diğeriydi. Son yıllarda Êzîdîlerin yoğun olarak göç ettiğine dikkat çeken delegeler sayıya uygun bir bileşenle temsiliyetin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. 

 

 

Kürt kültür günleri yayılacak

FED-GEL Eşbaşkanı Maruf Kul, eleştirilerin yerinde olduğunu belirterek, "Mültecilerden haberdarız. Tüm bu sorunlarla kollektif mücadele etmeliyiz. Eksikliklerimizi daha fazla örgütlenerek giderebiliriz” dedi. Kul, Nürnberg'den sonra Heilbron, Stuttgart ve Freiburg'ta da Kürt kültür günlerinin yapılması kararının alındığını da duyurdu. Yapılan tartışmalar ardından 12 kişilik yeni yönetimden Eşbaşkanlığa Maruf Kul ve Amina Gündüz seçildi. 

 

* * *

Bielefeld kararlı

ARAT ARARAT / BIELEFELD

Bielefeld Demokratik Kürt Toplum Merkezi de ara toplantısını gerçekleştirerek bir yıllık pratik çalışmasını masaya yatırdı. Toplantıda konuşan FED-MED Eşbaskanı Ahmed Kobanî, “Özerk sistem Rojava’da farklı halkları bir araya getiriyor. Meclislerimiz de aynı ruhla çalışmalı” dedi.

Delegeler ise söz alarak eleştirilerini dile getirdi. Eleştiriler arasında kadın ve gençlik gibi önemli komisyonların aktif olmaması, kimi komisyonların işlevsel olmaması, halen yeni bir binanın alınamaması da vardı. Okunan 1 yıllık faaliyet raporu da eleştirilerin odağı oldu. Raporu okuyan Eşbaşkan Sibel Yaylagül “Eksiklerimiz çok. Önümüzdeki bir yıl eksiklik ve yetersiz kalan yönleri aşmak için bizlere bir fırsattır. Bunları aşmak için çaba harcayacağız” dedi.

 

 

Bir dernek binamız olsun

Dernekte geçtimiz yıl mayıs ayında Eğitim, Barış ve Uzlaşı, Şehit Aileleri, Kültür, Kadın ve Gençlik, Örgütlenme komisyonları kuruldu. Delegelerden Apê Süleyman çalışmaları değerlendirdiği konuşmasında, “Derneğimizin öncelikli sorunu yer sorunudur. Bina sahibi bizi çıkarıyor. Meclis iradesini ortaya koymalı ve sorunlara çözüm üretmelidir. Biz toplum içinde sorunları çözerken ayrımcılık ve kayırma yapamayız bu da bazen zorlanmalara sebep oluyor. Sorunları olan insanlarımızla daha yakından ilgilenip konuşmalıyız” şeklinde görüşler dile geldi. 

 

 

Meclis böyle olamaz

Hesen Özden ise Bielefeld Derneği’nin 36 yıllık geçmişine yakışır bir rapor sunması gerektiğine dikkat çekti. Özden, raporun sadece pratik faaliyetleri içerdiği eleştirisini yaptı ve şöyle devam etti: “Bizler 36 yıllık geçmişe sahip derneğimize karşı sorumlu davranmıyoruz. Aktif ve başarılı çalışmalar yürütmek için hep dışardan birilerinin gelmesini bekliyoruz. Bunu aşmalıyız. İnanç kurumlarımız nerede, bunların güçlendirilmesi ve örgütlenmesi gerekir. Bunlar da Meclisin görevleridir.”

 

 

Acilen yeniden yapılanmalıyız

Naif Xerabîya ise, “İlk meclis kongremizde bu salon tıklım tıklım doluydu. 11 Komisyon kurulmuştu. Bugün 6 komisyon var. Eylemlerimize katılım sayısında ciddi düşüşler var. Bu gidişata dur deyip acil olarak çalışmaları hızlandırmamız gerekir. Meclis üyelerimiz daha aktif olarak çalışmaları yürütmeli. Halkımızın geleceğini bu dernekte görmesi için acilen kendimizi yeniden yapılandırmalıyız” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi. Planlamanın okunması sonrası yeni dönemde görev alacak dört yeni delegenin tanıtımının yapılması sonrası sloganlarla toplantı sona erdi.

* * *

Yeni dernek binası şart

M. ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG

Hamburg Demokratik Toplum Merkezi (DKTM) de ara dönem toplantısını gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Yapılan konuşmaların ardından meclis raporları okundu. Yürütülen tartışmalarda meclisin halkın sorunlarını daha derinlikli eğilmesi ve çözümler üretmesi gerektiği dile geldi.  Ayrıca Hamburg’daki derneğin halkın ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı ve mutlaka yeni bir yerin alınması gerektiği de belirtildi.

İltica kampında eşi ve çocuklarıyla birlikte kaldığını belirten Amedli Fatma Doğan, “Kamplarda yaşayan insanlarımızın sevgiye, ilgiye ihtiyacı var ama kimseyi yanımızda bulamıyoruz” eleştirisinde bulundu. Yürütülen tartışmaların ardından seçimlere gidildi. Yeni dönemde 77 kişinin yer alacağı meclisin eşbaşkanlıklarına ise Birgül Öz ve Selahattin Qoser seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.