Konfüçyüsçü geleneğe karşı 4B hareketi

Kadın Haberleri —

Koreli kadınlar/foto:AFP

Koreli kadınlar/foto:AFP

  • 4B hareketi üyesi Koreli kadınlar, maruz bırakıldıkları cinsiyetçi uygulamaları araştırmacı Jin-Sol Park’a anlattı. Gaeul Baek, kadın düşmanı politikalara karşı 6 yıl önce Hyehwa İstasyonu’nda saçlarını kesti. Hala sakladığı saçları için, “Bu benim gurur duyduğum kurtuluş bayrağım” dedi.

Mayıs 2016'da Koreli bir erkek, Seul’un zengin bir semtinde 23 yaşındaki bir kadını bıçaklayarak katletti. Güney Kore'deki feministler bu olay üzerine yeniden bir araya geldi. Dünyanın en büyük 14’ücü ekonomi gücü olan Güney Kore devasa müzik, film, kozmetik ve teknoloji endüstrileriyle tanınıyor. Ancak ülke aynı zamanda güçlü bir ataerkil kültüre sahip.

32 yaşındaki feminist araştırmacı Jin-Sol Park, temel değerlerinden bazıları “sadakat ve aileye saygı olan” eski Çin inanç sistemine atıfta bulunarak Kore'de “güçlü bir ailecilik” ve “Konfüçyüsçülük” olduğunu söylüyor. 2019 yılında yapılan bir ankette; 20'li yaşlardaki Koreli kadınların neredeyse yarısı kendilerini feminist olarak tanımladıklarını söyledi. Bu feministleşmenin bir yüzü ise 4B akımı. 4B Korece “Dört Hayır” anlamına geliyor:

Bihon (erkeklerle evliliğe hayır)

Bichulsan (çocuk doğurmaya hayır)

Biyeonae (erkeklerle sevgili olmaya hayır)

Bisekseu (erkeklerle cinselliğe hayır)

4B hareketinin siyasi anlamı üzerine yüksek lisans yapan Jin-Sol Park, 4B'nin Kore'de feminist yeniden doğuşun başladığı 2015 yılından bu yana internette tartışılan ve desteklenen bir hareket olduğunu söylüyor. 4B hareketinin çevrimiçi ve çevrimdışı pratiklerinin değişkenliği nedeniyle kaç üye kazandığını ölçmek zor. Harekete katılan Koreli kadınların sayısının 5 bin ila 50 bin arasında değiştiği söyleniyor. Jin-Sol Park, yüksek lisans çalışması için 4B üyesi kadınlarla derinlemesine görüşmeler yapmış ve iki yılı aşkın bir süre boyunca yaşamlarını araştırmış. “Ben de Kore'de yaşayan aynı kuşağın bir üyesiyim. Onların endişeleri benim de endişelerimdi” diyor. Çocukken aile içi şiddete tanık olmuş. 14 yaşından beri feminist olduğunu ve 2015 yılındaki feminist yeniden doğuşa kadar kendini hep yalnız hissettiğini söylüyor.

 

Feminizm düşmanlığı

2021 yılında yapılan bir ankete göre, 20'li yaşlardaki erkeklerin %77’si ve 30'lu yaşlardaki erkeklerin %73'ünden fazlası “feministlerden veya feminizmden iğreniyor.” Kore'nin 500 bin üyeli en aktif anti-feminist gruplarından ‘Yeni Erkekler Dayanışıyor’ örgütü düzenledikleri mitinglerde “Feminizm bir akıl hastalığıdır” sloganı atıyor. Bir zamanlar sloganları “Tüm feministlerin yok edileceği güne kadar!” idi.

Jin-Sol Park'ın görüştüğü kadınlar 20'li ve 30'lu yaşlarında. Bilişim uzmanlarından, öğretmen ve avukatlara kadar çeşitli meslek gruplarından kadınlarla temas halinde. Araştırmacı Jin-Sol Park’la görüşen kadınlar sadece erkekleri değil, ülkelerini de boykot ettiklerini söylüyor. Ayrıca çoğu kadın, devletin kadın düşmanı politikaları nedeniyle mülteci statüsüne başvurmak istediklerini aktarıyor.

4B'li kadınların başka bir amacı da var: "Kendilerini gelecek nesillere karşı sorumlu hissediyorlar. Şiddeti değiştirmezsek bir sonraki neslin daha zor zamanlar geçireceğini ve Kore'yi 4B uygulamasıyla değiştirebileceklerini düşünüyorlar."

Hayatta kalma stratejisi

“4B doğaldır. Bence bu bir hayatta kalma stratejisi. Bir erkekle evlenmek, doğum yapmak için bir neden bulmak zor” diyor Hye-Min Oh. Oh, 39 yaşında bir öğretim görevlisi. Birçok erkek öğrenci derste ona “Neden ordu erkekler için zorunlu da kadınlar için değil?” diye soruyor. Güney Kore'de feminist ve anti-feministler arasındaki tartışmaların ana nedeni bu. Hye-Min Oh öğrencilerine “Evet, bu bir ayrımcılık” diye yanıt veriyor. “Ama bu kadınların kararı değil. Bunu erkekler yaptı, bu kararı onlar verdi.”

Güney Kore yasalarına göre, gücü yeten tüm erkekler 18 ila 21 ay askerlik yapmak zorunda. Ülkenin Milli Savunma Bakanlığı'nın 2021'de bildirdiğine göre, Koreli askerler arasında son 10 yıldır intiharlar arttı. Genç erkekler, sağcı Halk Gücü Partisi'nin eski lideri Lee Jun-seok ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol gibi muhafazakâr politikacıları örnek alıyor. Yoon Suk-yeol 2022 seçimlerini, düşük doğum oranından feminizmi sorumlu tutan bir mesaj ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı'nı kaldırma vaadiyle kazandı.

 

Korseden Kaçış

4B'nin yanı sıra Güney Kore'deki bir diğer büyük feminist hareket de 2018 yılında kurulan “Korseden Kaçış” hareketi. Bu hareketi destekleyen kadınlar, dünyanın en büyük kozmetik pazarlarından birine sahip olan ülkede saçlarını kısacık kestirdi, makyajlarını bir kenara bıraktı ve her türlü güzellik algısından vazgeçti.

4B üyesi Gaeul Baek 34 yaşında. Cinsiyetçilik, kadın düşmanlığı ve gizli kamera kumpasçılarına karşı 2018 Hyehwa İstasyonu protestolarından birinde saçlarını kısa kestirmiş. Kestiği saçlarını hala saklıyor. “Bu benim gurur duyduğum kurtuluş bayrağım” diyor. Gaeul, Güney Kore'nin cinsiyete göre önyargılı seçim olarak bilinen “erkek çocuk tercihi” dayatmasının zirvede olduğu 1990'ların başında doğdu. Kız çocuğu doğurmayı önlemek için kürtaj yapılması anlamına gelen bu politikaya Çin, Hindistan, Güney Kore, Vietnam, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'da da rastlanıyor. “Kelimenin tam anlamıyla, kadın oldukları için doğmadan ölen bir nesildi. Bu neslin ebeveynleri oğullarını kayırıyor ve kızlarına kötü davranıyorlardı. Ben o nesilden geliyorum” diye ekliyor.

Kendi için yaşama beyanı

Gauel, kadınlardan romantizm, evlilik ve üremenin beklendiği bir toplumda 4B hareketinin bir deklarasyon olduğunu söylüyor: “Hayatınızı sadece eşiniz ve gelecekteki bebeğiniz için değil, kendiniz için yaşamak istiyorsunuz. Bu tamamen kendiniz olarak yaşama beyanı.”

4B’nin erkekleri geride bırakmaktan öte kadınlarla yaşamakla ilgili olduğunu ifade eden Gaeul, şöyle ekliyor: “Arkadaşlarımın çoğu benim gibi 4B'yi uygulayan feminist kadınlar. Seminerler düzenliyor, mitinglere gidiyor, birlikte seyahat ediyor ve bahçemizdeki sebzeleri paylaşıyoruz. Birlikte politik faaliyetlerde bulunuyor ve feminist öğretim yöntemlerini tartışıyoruz.”

HABER MERKEZİ

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=tvpkEEmnZNU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.