Konteynerlerde yaşam mücadelesi
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Konteynerde yaşama mahkum edilen depremzede Hatice Buluş: “Bir yıl geçti, evlerimiz hala yapılmadı. Perişan durumdayız. Artık konteynerde yaşamak istemiyoruz.
Mereş merkezli 2023 yılında yaşanan depremden en çok etkilenen ve en fazla can kaybının yaşandığı kentlerden biri olan Semsûr’da (Adıyaman), şehir enkaz halinde bırakılırken, kentin bir yıl içerisinde onarılacağı ve kimsenin mağdur edilmeyeceği sözü verilmesine rağmen, kentin mevcut durumu vaatlerin yerine getirilmediğini gözler önüne seriyor. Öte yandan, depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Yerinde Dönüşüm Projesi” başlatıldı. Bakanlık tarafından denetlenen bu proje hala netliğe kavuşmamışken, birçok kişi, ağır hasarlı olmasına rağmen evlerine girmek zorunda kaldı.
Kent merkezinde yaşayan ve deprem sürecinde evleri ağır hasar gören Hatice Buluş, hâlâ konteyner kentte yaşamaya devam ediyor. Yerinde dönüşüm projesi kapsamında evlerini geçen yıl müteahhide teslim eden Buluş, evlerinin hala yapılmamasından ötürü konteyner kentte yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor.
‘Evlerin hepsi hasarlı’
Konteyner kentte yaşamaktan dolayı psikolojik ve fiziksel açıdan zorlandığını ifade eden Buluş, “Kiraya çıkmak istiyoruz ancak evlerin hepsi hasarlı ve bu da korkutuyor. Geçen yıl Kasım ayında bir müteahhitle anlaştık. O müteahhit, sürekli farklı gerekçelerle bizi oyalıyor. Belediye de süreci çok uzatıyor. Ancak görüyoruz ki bazıları bizden sonra başlamalarına rağmen evlerini bitirmek üzereler. Bu durum müteahhitlerden mi kaynaklanıyor yoksa belediye mi sorumlu, bilmiyoruz. Bizler uzun süreli konteynerde yaşamak istemiyoruz. Konteynerde yaşamak çok zor. Örneğin, konteyner çok küçük olduğu için sürekli bir yerlere çarpıyoruz. Öte yandan misafir ağırlayamıyorsun, eski toplumsallık da kalmıyor bu şekilde” dedi.
Kızının üniversite sınavına girdiğini, ancak konteynerde kaldıkları için yeterince ders çalışamadığını dile getiren Buluş, “Kızım üniversiteyi kazanamadı, çünkü ders çalışacak bir ortamı yoktu. Konteynerde kışın kapıları kapatıyorsun, hava boğucu oluyor, oksijensiz kalıyorsun. Kapıyı açıyorsun, bu kez içerisi soğuyor” diye konuştu.
‘Sadece konteynerler arasında dolaşıyorlar’
Yerinde dönüşüm kapsamında yapılan evlerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Hatice Buluş, bazen müteahhitlerin keyfi davrandığını söyledi ve ekledi: “Yetkililerin işi sadece gelip konteynerlerin arasında dolaşmak olmamalıdır. Biz mağdur olanların da suçu var, çünkü sorgulamıyoruz. Verilene şükrediyoruz. Yetkililere, ‘Gelin bir gün bizim yaşadığımız koşullarda yaşayın’ demiyoruz. Müteahhide karşı da ‘Yanlış bir şey söylerim’ korkusu var, çünkü evini kötü yapabilir endişesi taşıyoruz. İşlemler belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yürüyor. Ben gidip ne diyebilirim ki? Her durumda kendilerini haklı çıkarabiliyorlar” ifadelerini kullandı. DERYA REN/JİNNEWS