Köylüler sondaj ekibini kovdu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Pasûr'da maden inşaatına karşı eylem

Pasûr'da maden inşaatına karşı eylem

  • Pasûr (Kulp) maden şirketlerinin hedefinde. Sondaj için ilçenin Gavgas ve Tiyax köyüne giden ekipler, köylüler tarafından kovuldu. İlçenin doğası ve yer altı kaynaklarının tehdit altında olduğuna dikkat çeken köylüler “madene izin vermeyeceğiz” diyor.

DORŞİN BARAN

Uzun yıllardır baraj ve kum ocakları ile talan edilen Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesi bu kez de maden şirketlerinin hedefinde. Kulp Madencilik ve Dış Ticaret A.Ş tarafından Hesandin (Hasandin) yaylasında yapılmak istenen maden projesi, farklı bir şirket eliyle ilçenin Tiyax (Narlıca) ve Gavgas (Akdoruk) köylerinde gerçekleştirilmek isteniyor. Tiyax köyünde kurdukları şantiye alanı ile bölgede sondaj çalışmasına başlamak isteyen yetkililer, köylüler tarafından köyden kovulurken, jandarma ekiplerinin köylüleri arayarak şirkete kefil olduğu öğrenildi.

Köyden kovuldular

Olay geçtiğimiz günlerde yaşandı. İlçe merkezinin girişinde bulunan ve Hesandin gibi dağlık bir alanda bulunan İslamköy ve Tiyax köyü arasında bulunan Gavgas köyünde sondaj çalışması yapılmak istendi. Başta çalışmanın ne için yapıldığını anlamayan köylüler, olaya dair bir bilgi de alamazken, kişilerin bölgeye maden aramak için geldiği ve bölgeden numune almak istediğini öğrendi. Bunun üzerine sondaja izin vermeyerek ekipleri köyden kovan köylüler ardından Diyarbakır Barosu ve Ekoloji Derneği ile iletişime geçti.

Petrol araması yalanı!

Bölgede hızlı bir şekilde sondaj yapılmak istendiğini anlatan Gavgas köyü sakinlerinden Mehdin Aslan, maden için değil petrol arama için sondaj çalışması yapıldığı yönünde kandırılmaya çalışıldığını söyledi. Aslan, “Birkaç maden alanı keşfetmişler. Sondaj yapıp karot almak istediler. Biz de bunu duyunca duruma tepki gösterdik ve onları köyden kovduk. Tiyax köyünde zengin bir müteahhit bunlara şantiye alanı için kendi arsasını satmış. Bu şirket de buraya sondaj için gereken makineleri koyup, şantiye alanı yapmış. Tiyax köyü de duruma tepkili. Burası da Hesandin gibi çok sayıda köyün yer altı suyunun çıktığı yer. Oraya ne yapmak istiyorlarsa buraya da onu yapmak istiyorlar. Ormanlık alanlarımız, sularımız zarar görecek. Hala makineleri orada duruyor. Köylü izin vermediği için askeriye araya girmeye çalışıyor.”

İzin vermeyeceğiz

Ekiplerin önce Tiyax’ta sonra da Gavas’ta çalışma başlatmak istediklerini söyleyen Aslan, “İlçede delik deşik etmedikleri alan kalmadı. Biz topraklarımızda bu çalışmaya izin vermeyeceğiz. Ne ÇED raporu ne de ruhsata dair bir bilgimiz var. Henüz maden de yok ama bulmak için her yeri delmek istiyorlar. Kepçelerle köye gelip, geldikleri gibi gittiler. Konuya dair birçok siyasetçi ve ekoloji kurumu ile görüştük. Gerekirse kitlesel olarak da tepkimizi ortaya koyacağız. Bu talanı kabul etmiyoruz. İzin vermeyeceğiz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.