Köylülere 90'ları yaşattılar

Köy baskınları (Bilêxşê)

Köy baskınları (Bilêxşê)

  • DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, 15 gün boyunca abluka altında kalan Bilêxşê köylülerine 1990'lı yılların yaşatıldığını söyledi. 

Türk ordusunun, Êlih’in Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlattığı saldırı, 6 Temmuz'da sona erdi. Günlerce ablukada tutulan köyde birçok eve baskın düzenlendi ve 11 kişi darp edilerek, gözaltına alındı. Aynı saldırı kapsamında Êlih merkezde de üç kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan yurttaşlar, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Köyde yapılan bombardıman nedeniyle ormanlık alan ve ekinler büyük zarar gördü. 

 

Mustafa Mesut Tekik

 

Girişleri 6 kez engellendi

Abluka sürdüğü esnada köye girişleri 6 kez engellenen heyet içinde yer alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, yaşananları anlattı. Yasak kararı getirilen köylere girmek istediklerinde askerin engeliyle karşı karşıya kaldıkların dile getiren Tekik, “Parti olarak varlık gerekçelerimizden biri de akan kanın durmasının önüne geçmek. Olayı duyar duymaz bölgeye ulaşmaya çalıştık. Defalarca girişimlerimiz oldu. Orman yangınına müdahale etmek istedik. Hiçbir şekilde izin verilmedi. Köylülerin talebi bizim orada olmamızdı. Silah seslerinin hiç susmadığı, uçak ve helikopterlerin köy çevresini bombaladığı bir süreç yaşadılar. Yangın köy içine kadar gelmiş. Tüm bunlar yetmezmiş gibi mağdur olan köylüler evlerinde baskı ve zulme uğrayarak, gözaltına alındı. Gece ve gündüz yaptığımız girişimler yasak engeline takıldı. Köye 15 saat boyunca giremedik” dedi. 

Köyün 200 metresine bomba

Köye geldiklerinde köyün bomboş olduğunu belirten Tekik, şöyle devam etti: “Köye 200 metre uzaklıkta çatışma olmuş. Yağmurun yağmasıyla yangın sönmüş. Yağmur yağmasaydı durum daha da vahim olabilirdi. Köylülerde bir psikolojik yıkım var. Günlerce yoğun bir bombardımana maruz kalmaları, ölümleri görmeleri, dışarıya çıkamamaları, sağlık hizmetine erişememeleri ve daha birçok şey psikolojik olarak olumsuz anlamda etkiledi. Daha önce yaşadıkları travmaları tetikliyor. Bölge 90’larda çatışmaları yoğun bir şekilde görmüş bir bölgedir. Köylülerin yaşadığı sorunların giderilmesi için bir dayanışma ağının oluşturulması gerekiyor. Köy halkına 90’ların travması yaşatıldı. Halkımızın yanındayız.” ÊLIH

 

* * *

 

Sadece işkence değil, cinsel taciz de ettiler

ÖHD, Nisêbîn’in Marînê Mahallesi’nde gözaltına alınan 11 kişinin işkence ve cinsel tacize uğradığını açıkladı. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mêrdîn Şubesi, Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesi Bagok Dağı bölgesinde bulunan Marînê (Eskihisar) kırsal mahallesinde gerçekleşen ev baskınında, gözaltına alınanların darp edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "arama" gerekçesiyle iki ayrı eve yapılan baskında evde bulunan yaşları 15 ile 77 arasında değişen 11 kişiye yapılanlar anlatıldı. Açıklamada, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı, cinsel tacizde bulunulduğu, tehdit edildikleri, hakarete maruz bırakıldıkları, aşağılandıkları, nefret ve ayrımcılık sözlerine maruz bırakıldıkları ve haksız bir biçimde alıkonuldukları ifade edildi. Evde bulunan B. A. (15), R. A., S. A. ve A. O'nın saatlerce darp edildiğini belirtilen açıklamada, yurttaşlara hakaret ve tehdit etmek şekliyle işkence yapıldığı vurgulandı. 

Kürtçe için hakaret

Kadınların tehdit edildikleri, cinsel taciz, nefret, ayrımcılık ve hakaretlere maruz kaldıkları aktarılan açıklamada, 77 yaşındaki H.A.'ya Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle hakaret edildiği; Kürtçe konuşmaması gerektiği ikazında bulunulduğunu belirtildi. Ailelerin evlerine ayakkabılar ve köpeklerle girildiği ifade edilen açıklamada, "B. A. (15), N.O. ve G. A'nın haklarında gözaltı kararı olmamasına rağmen arama işlemi akabinde haksız alıkonularak karakola götürülmüş, 2 saate yakın karakolun kapısında araç içinde bekletilerek hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmışlardır" denildi. 

Ulusal ve uluslararası hukuka dikkat çekilen açıklamada, cezasızlık politikaları ve işkence uygulamalarının derhal sonlandırılması istendi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.