Hep aranan Apocu komutan

 Şêxmûs Milazgir

Şêxmûs Milazgir

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin bayrağını Çiyayê Agirî’de şerefle dalgalandırdı

  • Îhsan Nûrî, Xalid Begê Cibrî ve Biroyê Heskê Têllîlerin ve  Çiyayê Agirî’nin eteklerinden 'Kurdistan Seferi’ne çıkan Kürt Halk Önderi'nin izinden yürüyen Şêxmûs Milazgir, 32 yıl önce Serhed'de başladığı yürüyüşünü, 18 Haziran'da Serhed'in zirvesi Çiyayê Agirî'de şehadetle tamamladı.
  • HPG, "32 yılda sayısız zorluklarla yüz yüze kaldı, defalarca yaralandı, aç kaldı, ideolojik örgütsel sorunlarla uğraştı, düşman saldırılarını boşa çıkardı, cesaretle eylemlere katıldı, öncülük görevlerine tereddütsüzce sahip çıktı ve mücadele nerede olmayı gerektiriyorsa hazır olmasını bildi" dedi.

HPG, Serhed Eyalet Komutanlığı Üyesi Şêxmûs Milazgir (Yılmaz Öner / Mûş) 18 Haziran’da Çiyayê Agirî’de Türk ordusu ile yaşanan çatışmada şehadete ulaştı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Serhed Eyalet Komutanlığı Üyesi Şêxmûs Milazgir'ın 18 Haziran 2024 günü Gilîdax alanında işgalci Türk ordusu ile yaşanan temas ve ardından çıkan çatışmada kahramanca savaşarak şehadete ulaştığı bildirildi. BİM, şunları ifade etti: "Serhed halkının tarihi direnişçi kahramanları olan Ferzende Beg, Seyîtxanê Kerr, Îhsan Nûrî Paşa, Xalidê Cibrî, Keremê Qolaxasî ve Biroyê Heskê Têlîlerin izinden yürüdü. Düşmana baş eğmemeyi, haksızlığı kabul etmemeyi, ülkemizi özgürleştirmeyi ve halkımıza yaşatılan sayısızca katliamın hesabını sormayı temel amacı haline getirdi. Rêber Apo’nun yarım asır önce Çiyayê Agirî’nin eteklerinden başlattığı Kurdistan Seferi’nin ayak izlerini takip eden Şêxmûs yoldaşımız, Kurdistan’ın dört bir yanında 32 yıl boyunca nefes nefese, dur durak bilmeden fedaice mücadele etti. Şêxmûs yoldaşımız, 32 yıllık destansı mücadele yaşamı boyunca sayısız zorluklarla yüz yüze kaldı, defalarca yaralandı, aç kaldı, ideolojik örgütsel sorunlarla uğraştı, düşman operasyonlarını boşa çıkardı, büyük bir cesaretle eylemlere katıldı, samimice yoldaşlık yaptı, öncülük görevlerine tereddütsüzce sahip çıktı ve mücadelemizin ihtiyaçları nerede olmayı gerektiriyorsa orada hazır olmasını bildi. Şêxmûs yoldaşımız, özlü duruşu, samimi yoldaşlığı ve emekçi pratiğiyle kişiliğine Apocu fedai komutanlığı, yüksek militanlık meziyetlerini, 32 yıllık bir tarihi, Kürt halkının umutlarını ve özgür geleceğini sığdırmasını bildi. Düşmanla girdiği son çatışmada da bir orduya karşı tek başına mevzi alıp göğüs gererek cesurca savaştı ve kahramanca şehadete ulaştı.” denildi.

 

 

32 yıl önce yürüyüşe başladı

1990’lı yıllarda gelişen gerilla atılımının en çok etki yaptığı alanlardan bir olan Serhed’in direniş kenti Mûş/Milazgir’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin yurtseverliği, Kürtlük değerlerine bağlı olmasından dolayı kadim Serhed kültür ve gelenekleriyle büyüdü. Ailesinin anlattığı hikayelerden ve dinlediği dengbêj klamlarından büyük tarihi dersler aldı, hafızası ve duyguları şekillendi. Bu destansı ağıtlarla Türk devletinin Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarının farkına vardı ve büyük bir öfke duydu.

Yaşadığı Milazgir’de çok sayıda gencin gerilla saflarına katılması, derinden etkilediği gibi mücadele arayışlarına da hız vermesine neden oldu. Henüz genç olmasına rağmen baskı ve işkencelerine yakından şahitlik etti, soykırımcı düşmandan mutlaka hesap sorulması gerektiğini düşündü. 1992'de Milazgir çevresinde etkili olan gerillanın Türk ordusuna karşı güçlü eylemler yapması ve düşmanın halk üzerindeki baskısını sınırlandırması, güç ve moral verdi. Aynı zamanda yaşanan gerilla şehadetleri de intikam gerekçesi haline geldi. Bu temelde 1992'de gerillaya katılmaya karar verdi ve Erzirom üzerinden gerilla ile buluştu.

Yetkin bir ARGK gerillası

Gerilladaki ilk eğitimini buradaki yoldaşlarından aldı. Her ne kadar yaşama aktif bir katılım sağlasa da bazı noktalarda zorluklar yaşadı. Zorlukları, yoğunlaşma ve mücadele gerekçesi haline getirdi; yoldaşlarından aldığı destek ve moralle bu zorlukları aşmayı başardı. Gerillacılığının ikinci yılında artık tecrübeli ve yetkin bir ARGK gerillasıydı. Yoğun bir savaş pratiğinin yaşandığı 1993 ve 1994 yıllarında Erzirom bölgesinde gelişen gerilla eylemlerinin birçoğuna katıldı.

 

 

1994'te ilk yaralanma

Daşmanla 1994'te yaşanan bir çatışmada ayağından yaralandı. Bu yaralanmayı, hiçbir zaman kendisi için engel olarak görmedi ve kısa sürede iyileşerek mücadelesini sürdürdü. Doğal, sade ve dürüst katılımıyla yoldaşlarının güvenini kazandı. İdeolojik eğitimle de artık gelişen savaş sürecinde öncülük etmeye, sorumluluklar üstlenmeye başladı.

1996'da ikinci yaralanma

PKK’nin 1995'i gerillanın atılım yılı olarak değerlendirmesi üzerine, hızlı bir şekilde pratik çalışmalara yöneldi. 1996'da yine Erzirom bölgesinde bir eylem sırasında ikinci defa yaralandı ama militanlık duruşundan taviz vermeden mücadelesini sürdürdü. Uluslararası Komplo sürecine kadar Erzirom bölgesinde neredeyse ayak basmadık alan bırakmayan yetkin bir gerilla komutanıydı.

 

 

Çekilme zamanı Bakur'da kaldı

Kompolunun yaşandığı 1999'da, şehadete ulaşan yoldaşlarının anılarına bağlı kalmayı ve onları yaşatmayı en kutsal devrimci görev bilerek mücadelesini daha da büyütmenin arayışında oldu. Kürt Halk Önderi'nin yaptığı çağrı temelinde gerillanın Medya Savunma Alanları’na çekilmesi sürecinde küçük bir grupla Bakurê Kurdistan’da kalarak mücadelesini sürdürdü. Buradaki çalışmalarla mücadelenin devamlılığını sağlamayı bildi; 1 Haziran 2004 Atılımı’nın da temeli oldu.

Akademik düzeyde eğitim

Akademik düzeyde eğitim görme önerisi kabul edildi ve Medya Savunma Alanları’na geçerek Parti Merkez Okulu eğitimine katıldı. Kendisini yeniden inşa ederek pratik çalışmalara katıldı. Kısa bir süre Medya Savunma Alanları’nda kaldı.

Yeniden Serhed'e geçti

Buradan 2002'de Serhed bölgesine geçti. Burada yaklaşık üç yıl kaldı; kuryelik gibi zorlu, çok emek isteyen, duyarlılık, güvenirlik ve çok içten bir yoldaşlık gerektiren önemli çalışmada yer aldı. 1 Haziran Atılımı sürecinde gerillanın tekrar Bakurê Kurdistan’a yayılmasında büyük bir emeği oldu. Bu çalışmalardaki başarısından sonra tekrar Medya Savunma Alanları’na giderek Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde kapsamlı bir eğitim sürecine katıldı.

 

 

İki yıl sonra yine Serhed

2007-2010 yılları arasında tekrar Serhed bölgesinde pratik faaliyet yürüttü. 2008'de Komutan Sîdar Malazgirt'in, kendisinin sorumluluğunda olan alanda şehadete ulaşmasından derinden etkilendi. 2010'da Medya Savunma Alanları’na döndükten sonra Haki Karer Akademisi’nde eğitime dahil oldu.

2011'de Xakurkê’de yaralandı

Eğitim sürecinden sonra Xakurkê bölgesine geçti. Xakurkê’de 2011'de yaşanan bir Türk saldırısında yaralandı. Buna rağmen gelişen devrimci operasyonda önemli bir rol üstlendi. Xakurkê’deki görevini de başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra büyük bir misyon yüklenerek Kurdistan’ın farklı alanlarında dört yıla yakın bir süre çalışma yürüttü.

Coşkuyla görevlerine sarıldı

Kurdistan devriminin gelişmesi ve halkımızın bulunduğu tüm alanlara yayılması için eşsiz bir emeğin sahibi oldu. Dürüst, anlayışlı ve mütevazı kişiliğiyle birlikte çalışma yürüttüğü tüm yoldaşlarında unutulmaz izler bırakmayı başardı. Bu nedenle her zaman aranan bir Apocu komutan oldu. Buradaki görevlerini tamamladıktan sonra bu sefer daha büyük sorumlukları omuzlamak üzere Şehîd Sakîne Cansız PKK Ocağı’nda eğitime dahil oldu. Bu eğitimin hakkını verebilmek için olağanüstü bir çabanın sahibi oldu. Büyük bir heyecan ve coşkuyla dönem görevlerine sarıldı.

 

 

Tüm benliğini adadı

Birçok farklı alanda 2019'a kadar devrim çalışmalarına katıldı; kendisini tüm benliğiyle devrim çalışmalarına adadı. PKK'nin 50 yıla yakın bir sürede büyük bedeller vererek yarattığı kazanımların korunması için elinden gelenin fazlasını yaptı. Yaratıcı komutanlığının yanı sıra mütevazı yaşamı, moralli kişiliği ve samimi yoldaşlığıyla tüm yoldaşlarının ve halkın yüreğinde yer edindi.

Serhed'e son gelişi

Sömürgeci Türk devletine karşı mücadeleyi büyütmek için doğup büyüdüğü, yıllarca gerilla olarak bulunduğu Serhed bölgesine geçti. Serhed Eyalet Komutanlığı Üyesi olarak görev üstlendi, sorumluluğun tarihi misyonunu yerine getirmek için büyük bir özveriyle mücadele etti. Bazı sağlık sorunları olsa da büyük bir dirayetle her türlü zorluğa göğüs gerdi; Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin bayrağını Çiyayê Agirî’de şerefle dalgalandırdı. Gerilla mücadelesiyle Serhed halkı için büyük bir güven, moral ve umut kaynağı oldu. Yeni dönem gerilla taktiklerini Serhed alanından tüm Bakurê Kurdistan’a yayma iddia ve kararlılığındaydı. Bu amacına ulaşmak için büyük bir çaba ve emeğin sahibi oldu, en zorlu şartlarda büyük bir inanç ve kararlılıkla komutanlık görevlerini yerine getirdi.

Son nefesine kadar savaştı

Çiyayê Agirî’de 18 Haziran 2024 günü Türk ordusuyla yaşanan temas ve ardından çıkan çatışmada son nefesine kadar fedaice savaşarak şehadete ulaştı. Fedailik ayı olan Haziran’ı daha da anlamlı kıldı. Dervişane kişiliğiyle tüm yoldaşlarının ve halkın yüreğinde silinmez izler bıraktı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.