Yiğitliği kendinde somutlaştırdı
- Küçük yaşta milis olarak başladığı mücadelesini, gerilla olarak 25 yıl boyunca Botan'dan Şengal'e kadar sürdüren YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Medya Egîd'in şehadetinin üzerinden 5 yıl geçti.
- Hiçbir cephede geri adım atmadan başarmaya odaklanan Medya Egîd, iki kardeşi, amcası, amcasının oğlu ve teyzesinin kızı şehit olan, büyük bedeller veren onurlu bir ailenin seçkin evladıydı.
- Özgüvenli, inisiyatifli, örgütleyici kadının özgürlük bilinciyle yiğitliğin anlamını kendinde somutlaştıran ve sembolleştiren bir YJA Star komutanı olarak ölümsüzler kervanındaki yerini aldı.
YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, Türk devletinin 19 Kasım 2019'da Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırısında şehit düşen Komuta Konseyi üyeleri Medya Egîd'i (Beraat Afşin / Mêrdîn) şehadet yıl dönümünde andı.
Komutanlık tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Medya Egîd'in hayatı ve mücadelesi hakkında bilgiler de paylaşıldı:
Küçük yaşta milislik
Mêrdîn'in Nisêbîn ilçesinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Öğrencilik yıllarında arayışlarını yurtsever çevre içinde ve toplumda kazandığı değerlerle bütünleştirdi. Kardeşi Egîd'in Tolhildan Eyaleti’nde şehit düşmesinden çok etkilenerek mücadeleye daha aktif düzeyde katılmaya başladı. Küçük yaşına rağmen milislik görevini üstlendi.
Zindandan sonra dağlara
Milislik görevi sırasında Türk zindanlarında bir süre esir tutuldu; 1994'te ise gerilla saflarına katıldı. Mêrdîn Eyaleti’nde başlayan gerilla yürüyüşü, Botan’da kökleşti. En zor anların ve eylemlerin öncü militan kişiliği haline geldi. Katılımındaki aktiflik ve yürüyüşündeki tutarlılık nedeniyle devrimci görevleri komuta sorumluluğuyla üstlendi.
Kadın ordulaşmasına büyük emek
Mücadele yaşamı boyunca Mêrdîn, Botan ve Medya Savunma Alanları’nda görev alarak kadın ordulaşmasının güçlendirilmesi ve katılımın etkin kılınmasında büyük bir emek harcadı.
DAİŞ'e karşı Mexmûr ve Şengal'e
DAİŞ saldırıları karşısında önce Mexmûr – Kerkük hattına yönelerek DAİŞ vahşetinin sonuç almasını engelleyen güçlere komuta etti, sonra Şengal’e geçerek Êzidîlerin KDP ihanetiyle katliama maruz bırakılması karşısında aşılmaz bir kale gibi durdu ve bu mücadeleye öncülük etti. Şengal’in özgürleştirilmesinin ardından tarihi görevini tamamlayarak tekrar Medya Savunma Alanları’na yöneldi ve YJA Star Komuta Konseyi düzeyinde çalışmalarını sürdürdü.
Mutlaka çözüm bulan yaklaşım
İlkeli ve kararlı katılımıyla kadın bilinci ve örgütlülüğünü her zaman önceliğine dönüştürdü. Özgüvenli, inisiyatifli, örgütleyici, kadının her alanda kendine yeter düzeyde katılabileceği bilinciyle zorluklar karşısında geri adım atmayan, mutlaka çözüm bulan ve mücadeleyi büyüten bir yaklaşımı esas aldı. İdeolojik – örgütsel bilinci gerillacılığın perspektifine dönüştürerek askeri açıdan bir komuta gerçeği olarak güçlü bir nitelik ortaya koydu. Hiçbir cephede geri adım atmadan başarmaya odaklandı.
Şehitlere bağlılık sorumluluğu
Katılımı şehit kardeşinin silahını kaldırma temelinde cevap olarak gelişirken, tüm mücadele yaşamı boyunca da her yoldaşının şehadetini büyük bir bağlılık ve daha fazla sorumluluk üstlenerek yanıtlamaya çalıştı.
Şehitleri yaşatmaya çalıştı
Kız kardeşi Çiçek'in Mêrdîn Eyaleti’nde 1999'da şehit düşmesini de daha etkili katılmanın ve amaca ulaşmanın vesilesi yaptı. İki kardeşi, amcası, amcasının oğlu ve teyzesinin kızı şehit olan Medya, özgürlük mücadelesinde büyük bedeller veren onurlu bir ailenin seçkin evladıydı. Bu yüzden şehitleri daima yüreğinde, mücadelesinde ve özgür vatanda yaşatmaya çalıştı. Önderlik çizgisinde yaşamayı ve mücadele etmeyi şehitlere layık olmanın tek yolu ve seçeneği olarak gördü, buna göre yaşadı ve katıldı.
Son nefesine kadar
Kürdistan’ın birçok alanında HPG – YJA Star çalışmalarında sorumluluk üstlendi. Emeğiyle tarihi özgürlük lehine yapılandıran bir devrimci olarak düşmana karşı tavizsiz mücadeleyi yaşamının son nefesine kadar tereddütsüzce sürdürdü. Yiğitliğin anlamını kendinde somutlaştıran ve sembolleştiren öncü bir YJA Star komutanı olarak ölümsüzler kervanındaki yerini aldı. BEHDÎNAN
* * *
Cenazesi dört yıl sonra verildi
Gabar Dağı’nda şehit düşen HPG’li Seyithan Acay’ın cenazesi, dört yıl sonra ailesine teslim edildi.
Gabar Dağı'nda 30 Temmuz 2020’de çıkan bir çatışma sonrası yapılan hava saldırısında şehadete ulaşan Seyithan Acay’ın (Brusk Reşit) cenazesi, ailesine teslim edildi. Acay, şehadetinin ardından Şirnex’te bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi. Acay’ın ailesi, İçişleri Bakanlığının açıklaması üzerine cenazeyi teşhis etmek için Şirnex’e gitti. Cenazeyi teşhis edemeyen aile, kan örneği vererek, Mêrdîn’e geri döndü. Acay’ın cenazesi, Şubat 2021’de kan örneklerinin eşleşmesine rağmen ailesine verilmedi. Aile ve avukatların devam eden girişimleri sonucunda cenaze önceki gün teslim edildi.
Acay’ın cenazesi, Mêrdîn’in Artuklu ilçesinin Biherkê kırsal mahallesine getirildi. Cenaze, ailenin evinin önünde yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Omuzlanan Acay’ın tabutu “Şehîd namirin” sloganı ve zılgıtlar eşliğinde köy mezarlığına götürüldü. Dini vecibeleri yerine getirilmesinin ardından toprağa verildi.
Defin işlemlerinin ardından saygı duruşunda bulunuldu. Mezar başında konuşan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Salih Kuday, “Devam eden bu tecrit nedeniyle her gün genç bedenleri toprağa veriyoruz. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; ‘bu kanı bir haftada durdurabilirim’ diyen eli tutun. Bu eli tutun ki bu topraklara barış gelsin. Artık anne ve babaların canlarından bir parça toprağa düşmesin” dedi.