Kurdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • Koalisyon ve Asayiş'e Türk SİHA saldırısı
  • 9 savaş elemanı öldürüldü
  • İşgalcilerden nasıl kurtulacağız?
  • Bahçeli'ye cevabı verildi

Koalisyon ve Asayiş'e Türk SİHA saldırısı

Türk devletine ait SİHA, önceki akşam Dêrik'in Qereçox Dağı’nda bulunan Uluslararası Koalisyon'a ait bir noktayı bombaladı. ANHA'ya göre; saldırıda herhangi bir maddi hasar veya kayıp yaşanmadı. Türkdevleti dün sabah da SİHA ile  Qamişlo’daki İç Güvenlik Güçleri’ne ait bir binayı vurdu. ANHA'ya göre; Enteriye Mahallesi’nde bulunan binaya yönelik saldırıda yarananlar oldu. QAMIŞLO

 

* * *

9 savaş elemanı öldürüldü

Efrin Kurtuluş Güçleri (HRE), işgalci Türk devleti ve çetelerinin bölgeye yönelik saldırılarına yanıt olarak bir dizi misilleme eylemi gerçekleştirdi. HRE, 13-17 Ağustos 2024 tarihleri arasında Şêrewa, Mare ve Bab hattında yapılan eylemlerde 1 Türk askeri ile 9 Türk savaş elemanı öldürüldü, 12'si de yaralandı.

 

* * *

İşgalcilerden nasıl kurtulacağız?

Süleymaniyeli din alimi Eta Pênciwênî, "İşgalcilerden nasıl kurtulacağımızı; toprağımız, halkımız ve ülkemiz için nasıl mücadele edebileceğimizi düşünmeliyiz” dedi.

Aylardır binlerce asker, onlarca tank ve zırhlı araç ile Kurdistan Bölgesi topraklarına askeri sevkiyat yapan işgalci Türk devleti, 80’i aşkın yeni üs ve kontrol merkezi inşa etti. İşgalci Türk ordusu, her gün sivil yurttaşları, yurttaşların geçim kaynaklarını ve doğayı bombalayıp talan ediyor. RojNews'e konuşan Süleymaniyeli din alimi Eta Pênciwênî, her halkın özgür olma hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, “Bizim de diğer tüm uluslar gibi doğuştan var olan haklarımız var. Ne yazık ki yapılan saldırıların tüm insani ve İslami değerlerden uzak olduğunu, soykırım saldırılarının yapıldığını, dini mekanların ve ibadet merkezlerinin hedef alındığını görüyoruz” dedi.

İslam'ın dini mekanlara saldırılmaması, yaşlıların, engellilerin, kadınların ve çocukların öldürülmemesi ve doğanın tahrip edilmemesini öğütlediğini savunan Eta Pênciwênî, "İbadet alanlarımızın, su kaynaklarının ve sivil yurttaşların hedef alınması İslam’a aykırıdır. Uluslararası toplumun yaşam hakkı konusunda tüm uluslara eşit yaklaşmasını ve saldırı ile işgale tepki göstermesini umuyoruz. Katledilenlerin insan olduğu görülmüyor mu, uluslararası toplum ve insan hakları nerede? Kurdistan Bölgesi’ndeki yurttaşların güvenliği, istikrarı ve birlikte yaşamına saygı duyulmasını umuyorum. Bizler de kazanımlarımızı yeniden örgütleyebilmek ve gücümüzü korumak adına birlik olmalı ve istikrarı sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Eta Pênciwênî, siyasi partilerin kişisel menfaatlerini bir kenara bırakıp halkı düşünmesi gerektiğini ifade ederek, şunları ekledi: “Artık işgalcilerden nasıl kurtulacağımızı, siyasi çıkarlarımızı bir kenara bırakıp toprağımız, halkımız ve ülkemiz için nasıl mücadele edebileceğimizi düşünmeliyiz.” SÜLEYMANİYE

 

* * *

Bahçeli'ye cevabı verildi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti milletvekillerini hedef alarak, Hazine yardımının kesilmesi çağrısı yaptı. Tepki gösteren DEM Parti, "Bu zat ve partisi mafyanın, karanlık ve organize işlerin, gayri ahlaki ve gayri hukuki bütün uygulamaların ve cinayet şebekelerinin merkezi gibi çalışmaktadır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı açıklama ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ne (DEM Parti) Hazine yardımının kesilmesini istedi. Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti sırasında kaç uçakla gittiğini sayıp Külliye’nin güvenlik harcamalarının çetelesini tutan, bunu da emeklilerimizi provoke etmek için kullanan organize ihanet ve terör şebekesinin devlet hazinesine deyim yerindeyse hortum bağlaması utanç duyulacak bir tenakuzdur. Asıl konuşulması ve sorgulanması gereken bu melun utanmazlıktır.”

DEM Partili milletvekilleri ve danışmanlarını hedef alan Bahçeli, maaş hesaplaması yaparak, partiye yapılan Hazine yardımının kesilmesini istedi.

Darbeci zihniyetin temsilcisi

Bahçeli'nin açıklamalarını "darbeci zihniyetin temsilcisi" olarak nitelendiren DEM Parti, demokrasiyi, hukuku ve insan haklarını savunma konusunda kararlılıkla durduklarını vurguladı. DEM Parti tarafından yapılan açıklamada, Bahçeli'nin söylemlerinin Kürt düşmanlığını, partiye olan hazımsızlığı, demokrasi ve hukuk karşıtlığını körüklediği belirtilerek, "AKP’nin küçük ortağı MHP'nin Genel Başkanı, yaptığı son açıklama ile anayasal düzenin son kırıntılarına da meydan okumaktadır. Önüne konulan her metni düşünmeden okuyan bu zat, galiz söylemlerle siyasette çukurlaşmanın örneğini sergilemektedir. Bu zat ve dile getirdiği anlayış, Türkiye’deki en temel demokrasi, hukuk, insan hakları sorunu haline gelmiştir" denildi.

Açıklamada, Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi’ni kapatmayı, anayasal düzeni askıya aldırmayı önerecek kadar darbeci bir zihniyetin temsilcisi olduğu vurgulandı. Açıklamada, şunlar vurgulandı: "Bu zat ve partisi mafyanın, karanlık ve organize işlerin, gayri ahlaki ve gayri hukuki bütün uygulamaların ve cinayet şebekelerinin merkezi gibi çalışmaktadır." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.