Kürdistan ve Türkiye'den kısa kısa

.

.

  • İran, 14 Kürt'ü idam etti
  • İmamı da askeri de aynı
  • MHP, hukukçuyu aldırdı!
  • Çözüm, örgütlü mücadelede

İran, 14 Kürt'ü idam etti

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre; sadece Ağustos'ta Rojhilat kentlerinde 14 kişi idam edildi. 

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN), 1-31 Ağustos tarihleri arasında Rojhilatê Kurdistan'da yaşanan ihlallere dair hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, İran rejiminin Ağustos'ta Rojhilat kentlerinde aralarında “Jin jiyan azadî” direnişi sonrası tutuklanan 35 yaşındaki Reza Rasaei'nin de bulunduğu 14 kişiyi idam ettiği belirtildi.  

Raporda, en az iki kolberin katledildiği ve 9 kolberin yaralandığı kaydedildi. 

Raporda, din insanlarının da aralarında olduğu en az 17 kişinin tutuklandığı, İran mahkemelerinin en az 5 kişiye 6 ay ile 8 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezaları verdiği aktarıldı. MAHABAD

 

* * *

İmamı da askeri de aynı

Van’da görev yapan üç jandarma görevlisi bir imamı önce darp, sonra gasp edince Türk kurumlarındaki ahlaki yozlaşma ve çürümenin küçük birimleri kadar uzanması da ortaya çıktı.

Gerçek Gündem'den Seyhan Avşar'ın haberine göre; Van-Gevaş İlçe Jandarma Komutanlığında görev yapan Jandarma Astsubay Gül Kılıç, eşinden boşandıktan sonra Bitlis’in merkez ilçesinde yaşayan İmam İkram Sorğuç ile sevgili oldu. İlişkilerinin ilerleyen sürecinde imam Sorğuç, astsubay Kılıç ile birlikte olmak istedi. Kadın astsubay, imamdan para istedi. İmam bu talebi kabul etti, ancak daha sonra herhangi bir ödeme yapmadı. Çok öfkelenen kadın, emri altındaki jandarma uzman çavuşları ‘kiralayarak’, Sorğuç’u gasp ve darp etmek için plan yaptı. Böylece 28 Ağustos Çarşamba gecesi Van-Erciş kara yolundan geçmekte olan Sorğuç’un yolu Jandarma Uzman Çavuş Orhan Ersoy, Jandarma Uzman Onbaşı Ömer Keleşoğlu ve sivil olan Taner Şirp isimli şahıslar tarafından kesildi. İmam burada darp edildi ve hesabındaki 58 bin 838 TL’si başka bir hesaba aktarılarak gasp edildi.

İmamın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. Gül Kılıç ile 2 jandarma personeli gözaltına alındı. Gerçek Gündem’e konuşa imam Sorguç, pişkince şu sözleri sarf etti: “Şanlı ordumuzun içine sızmış; alçak, şantaj çeteleri benim başıma tabanca dayadı. Sosyal medyadan tanıştık. Van merkezde buluştuk. Ben böyle bir şey yaşanacağını aklımın ucundan geçirmezdim. Evliyim ve iki çocuğum var. Böyle bir çeteyi ben açığa çıkardığım için kendimle gurur duyuyorum...” WAN

 

* * *

MHP, hukukçuyu aldırdı!

MHP ve Ülkü Ocakları'nda yöneticilik yapan isimler hakkında Sinan Ateş cinayetinde rolleri olduğu ve kendisini tehdit ettikleri gerekçesiyle daha önce suç duyurusunda bulun ceza hukukçusu Dr. Dilek Ekmekçi, gözaltına alındı.

Avukat Cemil Çiçek, Dr. Ekmekçi'nin sanal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşım nedeniyle "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla ofisinde gözaltına alındığını açıkladı. Ekmekçi, daha önce MHP ve Ülkü Ocakları'ndan bazı isimleri hakkında Sinan Ateş cinayetinde rolleri olduğu ve kendisini tehdit ettikleri için "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, İzzet Ulvi Yönter, MHP MYK üyeleri Şahin Gürz, Tamer Çakıroğlu ile Nevzat Ünlütürk, MHP İstanbul İl Başkanı Serter Selim, MHP İstanbul İl Başkanlarının da aralarında bulunduğu 25 isim yer alıyordu. ANKARA

 

* * *

Çözüm, örgütlü mücadelede

Gençlerin ekonomik sıkıntılar ve güvencesizliğe karşı yurt dışına gitmesinin çözüm olmadığına işaret eden HDK Gençlik Meclisi Üyesi Özlem Damla Arık, çözüm adresinin örgütlü mücadele olduğunu belirtti. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Mayıs 2024’te yayınladığı rapora göre; 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 872 bin 39 kişiyle toplam nüfusun yüzde 15'ini oluşturuyor. gençlerde işsizlik oranı ise yüzde 17,4. Genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 14, genç kadınlarda ise yüzde 23 olarak tespit edildi. Ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) gençlerin sayısı da yüzde 22 oldu. Genç erkeklerde NEET oranı yüzde 15,6 iken genç kadınlarda bu oran yüzde 29 oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan Mayıs ayında “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu”na göre ise 2023 itibarıyla 15-24 yaş arası 11 milyon 831 gencin 2 milyon 661 bini ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alabiliyor. Raporda 2023 itibarıyla her 5 gençten en az birinin işsiz olduğu belirtildi.

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği’nin 2022'de gençler arasında yaptığı ankete göre; gençlerin yaklaşık yüzde 72'9'u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtti. 

MA'ya konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi Üyesi Özlem Damla Arık, gençliğin öfkesinin analiz edilmesi; “faşist” olan haliyle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Yani bu öfkenin faşist olan bir hali de var, bu öfkenin hayal kırıklığına dönüşen bir hali de var. Faşist olan öfkeyle daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Evet gençliğin ekonomik sorunları da var ama siyasi sorunlar da var. Ekonomik sıkıntıların doğurduğu sorunlularla da belli bir nebze örgütleyebiliyoruz. Bu dönemsel sürüyor fakat devamı gelmiyor. Şunu anlatmamız gerekiyor: Sizin belli sorunları görmemeniz için size savaş propagandası yapılıyor ama İstanbul’daki gencin en büyük sorunuyla Diyarbakır’daki gencin sorunu da aynıdır, demek de doğru değil. Bizim şunun propagandasını yapmamız gerekiyor: İstanbul’daki yoksul gence, bugün ‘Diyarbakırlı, Mardinli ya da Cizreli bir gencin senden daha farklı sorunları var. Ekonomik sorunlar da bunlardan biri ama Kurdîstan’da bir de özel savaş politikası var’ dememiz gerekiyor. Yoksa bu öfkenin bilinçlenmesi ve siyasallaşmasının başka bir yolu yok.”

Arık, gençliğin yurt dışına gitmesinin çözüm olmadığını çünkü yurt dışında bir göçmen olarak da geçinmenin zor olduğunu söyledi. Arık, buna karşı gençliğin örgütlenmesi gerektiğini belirterek, “Genel olarak yurtdışına gitme isteği şu an mevcut. Aslında çözüm gençliğin ekonomik sıkıntılarını politik dertlerle birleştirebilmekte. Yani gençliği düzen içi çözümleri beklemekten politikleştirmeye yönlendirmek gerekiyor. Bu noktada da gençliğin örgütlenmesini yani bilinçli bir gençliğin, örgütlü bir mücadeleye daha siyasal problemlerinden yola çıkarak örgütlenmesi gerekiyor” diye konuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.