Kürt çocukları çetelerin kıskacında
Kadın Haberleri —
- Kürt çocuklarını yoksulluğa mahkûm eden devlet, Kürdistan’daki çocukları uyuşturucu ve fuhuş çeteleri aracılığıyla suça sürüklüyor. TÖP Çocuk Meclisi İzmir Sözcüsü Sedanur Uğur, çetelerin öncelikle çocuk işçileri hedef aldığına işaret etti.
AKP-MHP iktidarının kadın ve çocuk düşmanı politikaların sonucu Kürdistan ve Türkiye’de çocuklar, çeteleşmeye, uyuşturucu kullanımına ve satıcılığına, fuhşa sürükleniyor. Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Çocuk Meclisi İzmir Sözcüsü ve Her Yer Çocuk Derneği üyesi Sedanur Uğur, bu durumu iki noktaya başlıyor; çocukların devletin çeteleşme haliyle yüzleşmesi ve yoksulluk arttıkça çocuk hakları ihlalinin de artması.
Çeteler ve uyuşturucu tacirlerinin, kimsenin çocuklardan şüphelenmeyeceğinin farkında oldukları için uyuşturucu maddeleri getir-götür işini onlara yaptırdıklarını söyledi ve ekledi: “Tabii ki bunun içinde yaşayan çocuklar da bu işin devamcısı olan bir durum yaşıyor, çocukların buna sürüklendiği bir süreç gerçekleşiyor”
Yoksul çocuklar hedefte
Yoksulluk ve çocuk yoksulluğu arttıkça, insanların kolay yollardan para kazanmaya çalıştığını ve buna çocukların da dâhil edildiğine işaret eden Uğur, Jinnews’e bunun özellikle Kürdistan’da yapıldığını belirtti: “Çocuk önce eğitimi bırakıyor daha sonra çocuk işçiliği devreye giriyor ve çalışabilecekleri yerlere yöneliyorlar. Zaten yoksul mahallelerde ya da Kürt illerinde uyuşturucu sokulmasıyla çeteleşme çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Çocuklar da bu yolla hızlı para kazanma ya da kendini gerçekleştirme, birilerinden onay alma isteğiyle bu işlere sürüklenmiş oluyor. Çocuklar da yoksulluktan dolayı bu yola sürükleniyor ve bu gerçekliğin hâkim olduğu mahallelerde hızlıca çeteleşmeye dâhil ediliyorlar.”
10 yaşından itibaren sömürülüyorlar
Devletin uyuşturucu soktuğu bölgeleri çökertmeye çalıştığını ve çocuk yoksulluğunun da bu durumu etkilediğini ifade eden Uğur, “Çocuklukta bir tanım vardır; 0-18 yaşındaki herkes çocuktur fakat çocukluk daha farklı değerlendirilir. Zengin insanlarda bu çocukluk otuz yaşına kadar devam ederken, yoksul mahallelerde çocuklar artık çocukluğunu 10 yaşından önce yaşamak zorunda kalıyor. Örneğin mevsimlik işçi olarak çalışan çocuklar, başka bir biçimde ailelerinin yanında bu sömürü düzeninden paylarını alıyorlar. 10 yaşından sonra çocukluktan çıkıp hızla yetişkin olma ve yetişkinlerin yapması gereken işleri üstlenmeye başlıyorlar. Yani hızlı nasıl para kazanabilirim gibi düşüncelerle hareket ediyorlar. Çünkü onlara başka bir seçenek sunulmuyor” dedi.
Çok güçlü mücadele edilmeli
Sorunun çözümü için öncelikle çocuklarla diyalog kurulması gerektiğini vurgulayan Uğur, şöyle devam etti: “’Çocuklar için, çocuklarla birlikte mücadele edelim’ şiarıyla çalışmalar yürütüyoruz. Mahallelerde çocuklarla buluşuyor, öğretmen ve psikologlarla tartışıyoruz. Bu sürecin yayılması ve mücadelenin genişlemesi gerekiyor. İktidar çocuk politikalarıyla ilgili çok hızlı karar alıp uyguluyor. Geçen yıl MESEM’i konuşuyorduk. Bu yıl Mesleki Ortaokullarını tartışıyoruz. Bizim tarafımızdan buraya çok güçlü bir cevabın üretilmediğini görüyoruz. Burayla ilgili kurumların birleşip, okul yemeği koalisyonu gibi koalisyonların kurulması ve bu şekilde mücadele edilmesi gerekir.”
***
Devlet çocukları suça sürüklüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre suça sürüklenen çocukların karıştığı olay sayısı, 2010'dan 2024'e kadar 83 bin 393'ten 178 bin 834'e çıktı. 2012'de 100 bin 831 olan suça sürüklenen çocuk sayısındaki artış, koronavirüs salgınının hakim olduğu 2020 yılına kadar sürdü. 2019'da 168 bin 250 olan sayı 2020'de 114 bine kadar geriledi. 2021'de 133 bin çocuk suça sürüklenirken, bu sayı yüzde 56 artışla 2022'de 207 bine ulaştı.
***
Yüzde 25’i yoksullukla büyüyor
TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre, 2023 yılsonu itibarıyla 85 milyon 372 bin 377 olan Türkiye nüfusunun 22 milyon 206 bin 34’ü çocuklardan oluşuyor ve çocuk nüfusunun yüzde 25’i yoksulluk içinde yaşamını sürdürüyor. İZMİR