Kürtler Almanya’da görünür olacak

Yurt Dışı Haberleri —

KON-MED kongre/foto:Deniz Babir

KON-MED kongre/foto:Deniz Babir

  • KON-MED’e bağlı 5 federasyon, 42 meclis, 16 komün, 13 komite ve bileşenlerle yaklaşık 150 kurum bir yandan çalışırken diğer taraftan kongrelerini tamamladı. Final toplantısı 22-23 Haziran’da Bergisch-Gladbach’da gerçekleşecek.
  • Almanya’daki Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED’in Eşbaşkanı Kerem Gök, dört parçaya bölünen Kurdistan’ı temsil iddiasında olduklarını, “Tartışmalarımız hiçbir Kürt’ün örgütsüz kalmaması temelinde her eve gidilmesi ve temas edilmesini esas alıyoruz” sözleri ile ifade etti.
  • “Altı eyalette 34 öğretmenle yaklaşık 3 bin 500 öğrenciyle resmi olarak Kürtçe eğitim veriliyor” diyen Eşbaşkan Gök ekledi: “Almanya’da 2 milyona yakın Kürt’ün yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda bu sayı çok yetersiz… Katılımın arttırılması için acil bir çalışma yürüteceğiz.”

SAİT ÖZTÜRK

Almanya Kurdistanlı Demokratik Topluluklar Konfederasyonu’na (KON-MED) bağlı federasyon, meclis ve komünlerle başlatılan ara dönem toplantılarının sonuna gelindi. Bu sene diğer senelerden farklı olarak, yılda bir gerçekleşen toplantılarını iki yılda bir kongre ve bir ara dönem toplantısı olarak revize eden Konfederasyon, eksiklerini tamamlayarak, güçlü bir yönetimle hedeflerine yükleniyor. Yeni dönem için önemli planlamaların oluşturulduğu ara dönem toplantılarının finali de 22-23 Haziran’da gerçekleşecek.

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök ile toplantı sürecini ve yeni dönem planlamalarını konuştuk.

150 kurum tartıştı

Almanya’daki Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED’in dönemi “inşa süreci” anlayışıyla ele alarak, 4 aya yakın bir süredir hem çalıştığını hem de ara dönem tartışması yürüttüğünü anlatan Gök, “KON-MED’e bağlı 5 federasyon, 42 meclis, 16 komün, 13 komite bunun yanı sıra kültür, diplomasi, spor komiteleri ve bileşenlerle yaklaşık 150 kurumu aşan ara dönem toplantısı gerçekleştirdik. KOM-MED olarak da 22 Haziran’da federasyon eşbaşkanları ve kurum temsilcilerinin katılımıyla tartışmalarımızı sürdüreceğiz. 23 Haziran’da ise KON-MED’e bağlı meclis ve kurumların yönetimleriyle bir araya gelerek ara dönem toplantımızı sonuçlandırıyoruz” dedi.

 

Kerem Gök

 

Yeni komün ve meclisler

Her dönemin kendine has bir ruhu oluğunu hatırlatan Gök,  tartışmalarında, üçüncü dünya savaşı atmosferinde, enerji savaşları, Türk devletinin Kürtlerin kazanımlarına dönük saldırıları ve Kuzey Kurdistan’dan Avrupa’ya göçün artışını da ele aldığını söyledi. Eşbaşkan Gök şöyle devam etti: “Tartışmalarımız hiçbir Kürt’ün örgütsüz kalmaması temelinde her eve gidilmesi ve temas edilmesinin esas alınması, Avrupa’ya gelen tüm arkadaşların yeteneklerine göre görevlendirilmesi, uygun rol ve misyon yüklenmesi ve en önemlisi de gençliğin ve kadının eksik olduğu alanların güçlendirilmesi temelinde şekillendi. Biz dört parça Kurdistan’ı temsil eden bir fikre sahibiz. Buna paralel olarak meclislerimiz de dört parçada yaşayan Kurdistanlıları temsil etmeli. Kadınlar, gençler farklı inançlar yer almalı. Yine meclislerimizde Demokratik Ulus modeli esas alındığından Kürtler dışında farklı halkların da temsili bulunmalı. Bu temelde FED-DEM federasyonu bünyesinde yaklaşık 9 yeni komünün oluşması hedeflendi. Bu dönemde yeni komünler ve meclisler oluşturmayı planlıyoruz.”

Bireysel yaşama karşı komünal eğitim

Başarının gayret çaba kadar bir eğitim ile yaratılabileceğini söyleyen Eşbaşkan, halkın örgütlülük alanını geliştirmek, yeni insanları yönetime katmak için değişimi esas aldıklarını kaydetti. Gök, değişimin ancak eğitimle başarılabileceğini vurgulayarak, “Hareketimiz bir eğitim hareketidir. Biz de eğitime en fazla ihtiyaç duyan kurumların başında geliyoruz. Küçük yaşlardan itibaren bize dayatılan devletin resmi eğitimlerinde ve tarih öğretilerinde gerçekler manipüle edildi. Bize anlatılan halkaların hakikati değil. Biz de buna karşı kapitalist moderniteye yani ferdi yaşama karşı komünal yaşam yani Demokratik Ulus Paradigması çerçevesinde eğitimler gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu eğitimleri daha da genişleteceğiz” dedi.

6 eyalette 34 Kürtçe öğretmeni var

Kürtçe eğitime de değinen Gök, Almanya’da tüm okullarda Kürtçe eğitimin verilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Kürtçe eğitime dair bilgi veren Eşbaşkan Gök, “Altı eyalette 34 öğretmenle yaklaşık 3 bin 500 öğrenciyle resmi olarak Kürtçe eğitim veriliyor. Almanya’da 2 milyona yakın Kürt’ün yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda bu sayı çok yetersiz. Okulların yanı sıra birçok derneğimizde de Kürtçe dersleri veriliyor ancak dediğimiz gibi bu sayı yeterli değil ve katılımın arttırılması için acil bir çalışma yürüteceğiz” diye konuştu.

Kamusal alanda da Kürtçe haktır

Almanya'nın Kürtçeyi kamusal alanda kullanılan diller arasına almadığına dikkat çeken Gök şöyle devam etti: “Egemen devletler bu imkan sunmadıkları gibi tersi bir şekilde Kürtlere dönük kültürel soykırım politikaları uyguluyorlar. Biz KON-MED olarak diğer tüm halkların ulus olmaktan kaynaklı haklarının Kürtler için de geçerli olduğunu savunuyoruz. Bu temelde Kürtçenin kamusal alanda kullanılması başta olmak üzere tüm haklarımızın tanınması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Halkımız da diline ve kültürüne sahip çıkmalı; öncüler çalışmalara bu sorumluluk ve bilinçle yaklaşmalı.”

Dilimizi, kültürümüzü koruyacağız

Kongre şiarı olan “Em meclîsên gel ava bikin, çand û zimanê xwe biparêzin”in (Halk meclislerimizi inşa edelim, dilimizi ve kültürümüzü koruyalım) 2024-2025 döneminin perspektifini de ortaya koyduğunu söyleyen Gök, “Her bir Kürt ferdinin kültürünü ve belleğini koruması gerekiyor. Bu da dilimizle, müziğimizle olur. Bu amaçla bu sene Kiel’de, Nürnberg’de, Düsseldorf’da festivaller gerçekleştirdik. Yalnızca bu tarz aktivitelerle sınırlı kalmak istemiyoruz. Tüm toplantılarımızda, ev ziyaretlerimizde, bire bir sohbetlerimizde kültür çalışması teşvik edilmeli ve Kürt dilinin önemi çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” dedi.

Kriminalizasyonla mücadele sürecek

Kürtlere dönük kriminalizasyon politikalarının asimilasyona zemin hazırladığını ve erime sürecini hızlandırdığını vurgulayan Gök, devletin baskısı altında olan Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin (DKTM) kültüre, dile ve kimliğe hizmet ettiğini hatırlattı. Gök, “Merkezlerimiz Almanya’daki kuralların ve hukukun aktarılması noktasında önemli bir rol oynuyor. Buna rağmen ev ve kurum baskınlarıyla, gözaltılarla karşı karşıya bırakılıyoruz; devlet karşıtı gibi lanse ediliyoruz. Bu yaklaşımın Alman devletinin demokrasisine, hukukuna olan inancı zayıflatacağını düşünüyorum. 21’inci yüzyılda Alman devletinden ve kurumlarından beklenti Kürt halkının kendi kültürüyle kendisini yönetmesine destek vermesi, bu konudaki projelerde ortaklaşması ve çalışmalarda ön açıcı olmasıdır. Kriminalizasyon politikalarına dönük hukuksal mücadelemiz devam edecek. Hukuksuzluğa karşı çalışmalarımızı dostlarımızla güçlendirerek sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

* * *

32 futbol kulübü ve yüzlerce sporcu

Almanya’da Kürt sporcuların daha bir görünür hale geldiği bir dönemde KON-MED’in kendisine bağlı DKTM'lerde gençlere dönük spor imkanları yarattığını belirten Gök, özellikle spor alanında yaptıkları etkinlikleri ve planlamaları anlattı: “Bu sene 32 futbol kulübü ve birçok ferdi anlamda spor yapan arkadaşla etkinlikler yaptık, bir araya geldik. Sistemlerin spora nasıl yaklaştığının, gençleri spor üzerinden nasıl apolitikleştirdiğinin farkındayız. Bizim spor anlayışımız ahlaklı, kültürlü, toplumcu ve komünal bir gençlik yapısını geliştirmek ve örgütlemektir. Bu konuda çok eksik kaldık. Önümüzdeki dönemde sporun gelişmesi noktasında çalışmalarımızı, proje ve planlamalarımızı devreye koyacağız. Eğitimler, seminerler, turnuvalar ve aktivitelerle gençlerin kültürler arası diyalogda ve Kürt halkının tanıtılmasında öncü rol oynamasını sağlayacağız.”

 

* * *

Her sıkıntıya hazırız 

“Yaşadığımız ülkenin sorunları bizi de yakından ilgilendiriyor. Bu açıdan Almanya’nın kalkınması, daha demokratik hale gelmesi, yönetim olarak daha güçlü olması için katkı sunmak isteriz” diyen Gök, yürüttükleri birkaç çalışmayı da örnek verdi: “Hannover’de sel felaketi yaşandığı an Hannover Belediyesi’ne başvuruda bulunduk; ‘KON-MED olarak üzerimize düşen tüm çalışmaları yerine getirmeye hazırız’ dedik. Yine demiryolu ağında yaşanan sıkıntıların çözülmesi için protestolar ve mitingler gerçekleşti. Bu konuda STKlarla, vakıflarla, demokratik kesimlerle ilişki geliştirdik. Sağlık ve eğitim noktasında görüş ve önerilerimizi ilgili kurumlarla paylaştık. KON-MED olarak Almanya’da insanların hayatını kolaylaştıran, zorlukları aşmalarına yardımcı olan bir noktadayız. Planlarımızı, somut çalışmalarımızı büyüteceğiz.”

 

* * *

Örgütlülüğümüzü büyüteceğiz

Gök, “Yeni dönemde KON-MED olarak amacımız yaşadığımız ülkeyi daha yaşanılır hale getirmek, ülke ekonomisini ve sisteminin daha demokratik bir hale getirilmesine katkı sunmak” diyerek sözlerini şöyle noktaladı: “Diasporada yasayan Kürtlerin dilini geliştirmek, kültürünü korumak, halkın kendini bulabildiği demokratik merkezler inşa etmek, halklar arasındaki diyaloğu güçlendirmek, kültürleri tanıtmak ve bu yönlü katkı sunmak öncelikli çalışmalarımız. Halkımızın iradesine dönük hukuksuz yaklaşımları mahkum etmek, demokratik haklarımızı kullanmak noktasındaki ısrarımız devam edecektir. 2024-2025 çalışma dönemimizi Demokratik Ulus paradigması çerçevesinde örgütlülüğümüzü büyüterek geliştireceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.