Lübnan savaşı, her an başlayabilir

Dünya Haberleri —

Lübnan

Lübnan

  • ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere vatandaşlarına Lübnan’ı acilen terk etme çağrısı yaptı. Savaş ve şiddetli çatışma olasılığı hakkında konuşan Lübnan Dışişleri Bakanı Habib; "Bizim için seçenek her zaman kötü ya da daha kötüsü” dedi. 

Golan Tepelerinde bulunan Dürzi yerleşim birimi Mecdel Şems’e yapılan ve yaşları 10-16 aralığında 12 çocuğun öldürülmesi ile sonuçlanan füzeli saldırı İsrail ile Lübnan’ı karşı karşıya getirdi. Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da içinde olduğu çok sayıda devlet yaklaşan savaş tehlikesine karşı vatandaşlarına Lübnan’a girmeme ve Lübnan’ı terk etme uyarısı yayınladı.

Dürzi gençlerin ölümü ile ilgili İsrail Hizbullah’ı suçlarken, Hizbullah Golan’a saldırı yapmadığında ısrarcı. İsrail Başbakanı Netanyahu’yu gerekli tedbirleri almamakla suçlayan Dürzi halk taziyede başbakanı protesto etti. Yükselen tansiyon ardından İsrail Meclisi hükümete gerekli misilleme için tam yetki verdi. İsrail ordusunun misilleme yapacağına kesin gözle bakılıyor. 

AB ve uluslar arası çevreler gerilimin azaltılması çağrısı yapsa da savaş endişesi en üst düzeyde. Ülkeden çıkmak isteyen birçok kişi Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na akın etti.

Savaş kaçınılmaz görünüyor

ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa, vatandaşlarına seyahat uyarıları yayınlayan hükümetler arasında ve çatışma riski genişledikçe Lübnan'ı derhal terk etmeleri ya da ülkeye seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunuyor. Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin konsolosluk işlerinden sorumlu sekreter yardımcısı Rena Bitter, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir videoda Lübnan'daki Amerikalılar’a “bir kriz eylem planı oluşturmaları ve kriz başlamadan önce ülkeyi terk etmeleri” çağrısı yaptı.

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik olası saldırısı öncesinde, Almanya da vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri uyarısında bulundu. Almanya, Lübnan'a yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek, “durumun daha da şiddetlenmesi ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez" ifadesi kullanıldı.

Hava ulaşımı her an bitebilir

Almanya, vatandaşlarına acilen Lübnan'ı terk etmelerini söyleyerek, hava yolculuğunun yakında askıya alınabileceğini ve gerilimin daha fazla tırmanmasının, Beyrut havaalanından uçak yolculuklarını durdurabileceğini söyledi. Lufthansa, Swiss International Air Lines, Air France ve Türk Hava Yolları da Lübnan'daki güvenlik durumunu gerekçe göstererek Beyrut uçuşlarını şimdiden askıya aldı.

Seçenek: Kötü ya da daha kötüsü

Lübnan'ın geçici Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, hükümetinin Hizbullah'ı dizginlemek için çok az şey yapabileceğini söyledi; ancak iletişim hatlarının açık olduğunu da kaydetti. Lübnanlı bakan, "Bizim için seçenek her zaman kötü ya da daha kötüsü. Başbakan, tabii ki Meclis Başkanı onlarla konuşuyor. Çok fazla müzakere var. Duracaklar mı? Hayır. Çünkü bunu Gazze'de olanları desteklemek için başlattılar” dedi. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.