Macron ayak sürüyor

Dünya Haberleri —

Senatör François Patriat

Senatör François Patriat

  • Sol cephenin Başbakan adayı Lucie Castets’e muhalefet eden iktidar bloğu hükümet kurma görevini halen Yeni Halk Cephesi'ne (NFP) vermedi. Fransa'da hükûmet krizi devam ederken Makron yetki vermeyi sürekli erteliyor.

Fransa’da 15 Eylül'den önce hükûmetin kurulması ve bir başbakanın seçilmesi zorunlu. Ancak Hükümet kurma yetkisini vermesi gereken Cumhurbaşkanı Macron, seçimlerden birinci çıkan Sol Cephe'ye yetki verme taraftarı değil.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaşadığı yenilgi ardınan basın seçim kararı alan ve buradan da yenilgi ile çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sol ittifaka başbakan çıkartma fırsatı vermiyor. Ülkede geçtiğimiz ay yapılan seçimlerin ardından başlayan hükûmet krizi devam ediyor. Cumhurbaşkanı Macron, olimpiyatları gerekçe göstererek seçimlerden birinci çıkan Sol Cephe'ye hükûmeti kurma görevi vermemişti.

Bir ay kala gelişme yok
Macron yanlısı senatörlerin lideri François Patriat, eylül ayı başında yeni bir başbakanın atanmasını beklediğini açıkladı. Patriat, yeni başbakanın güçlü bir ahlaki otoriteye ve siyasi deneyime sahip olması gerektiğini belirtti. Ancak, Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) adayı Lucie Castets'in başbakanlık ihtimâlini reddetti. Patriat, yeni başbakanın ağustos sonunda veya eylül başında atanabileceğini ve 15 Eylül'de bütçenin sunulması gerektiği için hükûmetin bu tarihten önce kurulmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Solcu başbakan olmasın diye
Hükûmet kurma görüşmelerinin henüz yeni başladığını belirten Patriat, sol koalisyonun lideri Lucie Castets'in başbakanlık için uygun olmadığını ve onun yönetiminde bir hükûmetin hızla düşebileceğini savundu. Patriat, yeni başbakanın Macron'un partisinden olmayabileceğini, ancak hem ahlaki otoriteye sahip hem de siyasi deneyimi olan bir kişi olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Macron'un bu süreçte birçok kişiyle görüştüğünü ve partiler arasında diyalogun sürdüğünü ekledi.
Macron, Avrupa Parlamentosu’ndaki mağlubiyetinin ardından erken seçime gitmiş ancak 100'e yakın milletvekili kaybederek yine hezimete uğramıştı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.