Macron sola kapıyı kapattı

Dünya Haberleri —

Fransa / foto:AFP

Fransa / foto:AFP

  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire, NFP) öncülüğünde oluşan sol ittifaka hükümet kurma görevini reddetti. Boyun Eğmeyen Fransa halkı Macron'a tepki vermeye çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakla hükûmet kurmayı reddederek, diğer siyasi partilerle iş birliği çağrısında bulundu. Yapılan açıklamaya sert tepki gösteren son seçimlerin galibi Yeni Halk Cephesi (NFP) kararı "antidemokratik bir darbe" olarak değerlendirerek halka çağrı yaptı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un "kurumsal istikrar" gerekçesiyle sol ittifakın kuracağı bir hükûmetin diğer partiler tarafından engelleneceğini ifade ettiği belirtildi. Fransa’da ırkçı yükselişe karşı örgütlenen sol ittifaka hükümet kurma yetkisinin verilmemesi, cumhurbaşkanlığı makamını elinde tutan liberal siyasi çizgisinin aşırı sağa göz kırpması olarak yorumlandı.

Elysee’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın Sosyalistleri, Yeşilleri ve Komünistleri diğer siyasi partilerle birlikte çalışmaya davet ettiği kaydedildi. Sarayı'nın açıklamasında, sol ittifaktaki üç partinin adı geçerken La France Insoumise'den (LFI - Boyun Eğmeyen Fransa) söz edilmedi.

Görüşmeler sürecek

Macron, seçimlerden yedi hafta sonra parti liderleriyle görüşmeler yaptı, ancak yeni bir başbakan atama konusunda henüz karar vermedi. Parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olan sol ittifakla (Nouveau Front Populaire, NFP) iş birliğini reddediyor. Cumhurbaşkanı, salı günü yeni bir görüşme turuna başlayacağını ve parti liderleri ile devlet tecrübesi olan isimlerle bir araya geleceğini açıkladı. Ancak Fransa'nın yeni bütçesini 1 Ekim'den önce sunması gerekiyor ve mevcut Başbakan Gabriel Attal'ın geçici görevde bulunmasının üzerinden 41 gün geçti. Yeni başbakanın bu hafta belirlenip belirlenemeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

LFI: Kararı antidemokratik bir darbe

LFI koordinatörü Manuel Bompard, Macron'un sol ittifak hükümetini reddetmesinin ardından BFMTV televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Tamamen kabul edilemez, antidemokratik bir şiddet eylemi" dedi. Koordinatör Bompard, büyük halk mobilizasyonu çağrısında bulundu. Parti, Cumhurbaşkanı'na karşı Anayasa’nın 68. maddesine dayanarak bir gensoru önergesi sunacağını duyurdu.

Mélenchon'dan halka çağrı

Jean-Luc Mélenchon da, X'te yayınladığı mesajda Macron'un "son derece ciddi bir durum yarattığını" savunarak Cumhurbaşkanı'nın görevden alınması talebinde bulunulacaklarını ifade etti.

Komünist Parti lideri Fabien Roussel de geniş çaplı halk hareketleri organize edilmesi gerektiğini belirtti. Roussel, "Önümüzdeki birkaç gün içinde valiliklerin önünde ve şehir merkezlerinde harekete geçmemiz gerekecek" dedi.

Ekolojistlerin lideri Marine Tondelier ise Macron'un bu tutumunu "demokratik sorumsuzluk" olarak eleştirerek, Fransız halkının büyük çoğunluğunun Macron'un politikalarına karşı olduğunu vurguladı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.