Maduro 3. defa kazandı

Dünya Haberleri —

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

  • Venezuela'da seçimlerin galibi yüzde 51,2 oy alan Nicolas Maduro oldu. Yüzde 44 oy oranı ile geride kalan muhalefet orduya ‘dabe yap’ çağrısı yaptı.

Venezuela'da Ulusal Seçim Konseyi, Devlet Başkanlığı için yapılan seçimlere dair yaptığı açıklamada, Nicolas Maduro'nun yüzde 51,2 oy alarak zafer kazandığını açıkladı. Seçimlere katılım oranı yüzde 59 olarak gerçekleşti. 10 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimini Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı Maduro kazanırken seçimlere birlikte giren sağ muhalefet belirgin bir yenilgi aldı. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden ve orduyu harekete geçmeye çağıran muhalefet, yüzde 70'le kendi adaylarının kazandığını söyledi. Ulusal Seçim Konseyi'ne göre ise muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia oyların yüzde 44,2'sini aldı.

Eski bir diplomat olan 74 yaşındaki Gonzalez Urrutia sonuçların ilanının ardından, ordudan gerçek kendi ilan ettikleri sonuçlara saygı göstermesini ve bu yönde hareket etmesini istedi. Muhalif siyasetçi Maria Corina Machado da "Venezuela halkı ve tüm dünyaya söylüyoruz ki ülkenin yeni başkanı Edmundo Gonzalez Urrutia'dır. Biz kazandık" dedi. Ordudan darbe yapmaya dönük bir girişim gerçekleşmedi.

Maduro, sonuçlarının ilanının ardından yaptığı ilk açıklamada "Barış, istikrar ve adalet olacak" dedi.

Seçimlerden önce düzenlenen batı tandansalı anketler, 61 yaşındaki Maduro'nun 11 yıllık iktidarının sona ereceğini söylüyordu. Pazar günkü seçimler muhalefet ile geçen yıl varılan uzlaşı üzerine gerçekleşti. Seçim sözü verilince ABD Venezuela'ya yönelik bazı yaptırımları hafifletmişti. CARACAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.