Mahkeme polislerin intikamını alıyor!
- Tutukluluğunun devamına karar verilen gazeteci Abdurrahman Gök, çektiği Kemal Kurkut fotoğrafından kaynaklı yargılandığına işaret ederek, gazetecilik yapmaya devam edeceğini söyledi. Gök’ün duruşması 5 Aralık’a ertelendi.
Amed’te 25 Nisan’da yapılan ev baskında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci meslek örgütlerinin yanı sıra Gök'ün yakınları ve çok sayıda sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcisi duruşmayı takip etti.
Yalan ifadelerle tutuklandım
Duruşmada söz alan gazeteci Gök, İran, Irak ve Türkiye’de toplamda 20 yıldır gazetecilik yaptığını hatırlattı. Bir tanığın iddianamede olduğunu belirten Gök, tanığın soruşturma sürecinde 4 defa ifade verdiğini ve ifadelerinde kendisi ile ilgili bir şey söylemediğini kaydetti. Soruşturma savcısına da bunu ilettiğini aktaran Gök, “İlk iki tanık soruşturmasında ismim bile yok. Sonrasında 'Abdurrahman Gök’ü tanıyor musun?' diye sorulmuş. O da 'şunları şunları biliyorum' demiş. Ondan sonra dosya hazırlanıyor. Tanık ifadesinde benim PEL prodüksiyon da çalıştığımı söylüyor. Ben orada çalışmadım, onun yalan ifadeleriyle tutuklandım” dedi.
Asıl mesele Kemal Kurkut fotoğrafları
Daha önce hakkında açılan davalardaki suçlamaların da dosyaya konulduğuna dikkat çeken Gök, yaptığı tüm haberlerin arkasında olduğunun altını çizerek “Bence bu davanın asıl motivasyon noktası üzeri açıkken öldürülen Kemal Kurkut’u çektiğim fotoğraflardır. Bu fotoğraflarla polislere açılan davanın baskısı var. Bunun dışında bir şey demiyorum” dedi.
Avukatlar: Delil yok
Ardından söz alan avukat Resul Temur, Gök’ün çalıştığına dair SGK kayıtlarını mahkemeye sundu. Müvekkilinin daha önceki yargılamalarında da aynı suçların dosyada olduğunu aktaran Temur, buradaki tek farkın tanık ifadesi olduğunu söyledi. Müvekkilinin diğer davalardan beraat ettiğini hatırlatan Temur, "Tanığın anlatımında zaman kavramı yok. Ama biz bir kronolojiyi dikkate alırsak 2021’e kadar beyanları olduğunu görüyoruz. Müvekkilim bu dönemde kendisine yöneltilen suçlardan beraat etti. Yargılama mükerrerdir. Dosya da delil olarak Kobanê belegeseli de görülüyor. Bu belgesel izlense müvekkilin söz konusu çalışmasının gazetecilikle ilgili olduğu açık bir şekilde görülecektir” ifadelerini kullandı.
Duruşma 5 Aralık’a ertelendi
Avukat Mehmet Emin Aktar da, Gök’ün Kemal Kurkut’un ölümünü çektiği fotoğrafla aydınlattığı için o günden beri bunun bedelini çektiğini söyledi. Aktar, Gök hakkında kuvvetli suç olmaması sebebiyle tahliyesini istedi. Mahkeme, tanık Ümit Akbıyık’ın bir sonraki celsede dinlenmesine, Gök’ün Yargıtay’da bulunan dosyalarının istenmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 5 Aralık’a ertelendi. AMED
*****
Özgür Gündem davaları ertelendi
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin davaları bugün görüldü. Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında gazetede yayımlanan haberler ve köşe yazıları gerekçesiyle açılan davanın 28’incisi İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Aykol ve Çapan katılmazken avukatları Özcan Kılıç hazır bulundu. Kılıç, müvekkillerinin dava dosyalarının birleştirilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, dosyaların UYAP üzerinden gönderilmesine ve birleştirme talebinin celse arasında değerlendirmesine karar vererek, duruşmayı 11 Ocak 2024 tarihine erteledi.
Yine Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Bilir Kaya, başka bir dönemde gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan İnan Kızılkaya ile Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin yargılandığı davanın duruşması da İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Avukat Özcan Kılıç’ın hazır bulunduğu davada, mahkeme, Hatip Dicle hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 4 Ocak 2024 tarihine erteledi.