Mahkeme tecavüzü ‘inandırıcı’ bulmadı

Kadın Haberleri —

Z.Ç.

Z.Ç.

  • Korucu İzzettin Yardım, Z.Ç.’ye tecavüz etti, şiddet uyguladı ve tecavüz sonucu hamile kaldığı çocuğu doğurmak zorunda bıraktı. Tecavüz DNA örnekleriyle kanıtlanmış olmasına rağmen mahkeme, “kesin ve inandırıcı” delil ede edilemediğini öne sürerek, Yardım’a beraat verdi. 

Sêrt’in Dih (Eruh) ilçesine 2003 yılında, 15 yaşında çocukken kayınpederi İzzettin Yardım tarafından sistematik tecavüze uğrayan Z.Ç., tecavüz sonucu hamile kalmış ve çocuğu doğurmak zorunda kalmıştı. Z.Ç., tecavüzcü ve aynı zamanda korucu olan İzzettin Yardım’a dava açtı.

Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan her ne kadar dava açılsa da davanın tek bir celsesi görüldü. Davada, savcı tecavüzcü İzzetin Yardım için ceza isterken, mahkeme heyeti beraat kararı verdi. 

Apar topar iddianame

Görülen davanın karar duruşmasından sonra açıklanan gerekçeli kararda savcı, İzzetin Yardım hakkında, “nitelikli saldırı” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Kararda, “soruşturmanın genişletilmesi” belirtilmesine rağmen Cumhuriyet Savcılığı’ndan talep edilen hususlarla ilgili eksiklikler giderildikten sonra Sulh Ceza Hakimliğince itirazla ilgili bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeden doğrudan iddianame hazırlandığı da kaydedildi.

Esas hakkındaki mütalaada, Z.Ç.’nin sistematik tecavüze dair beyanlarına yer verilirken, Z.Ç.’nin İzzettin Yardım’ın tecavüzü sonucu hamile kaldığını da kaydedildi.

Jinnews’in haberine göre, iddianame ve sistematik tecavüzü görmeyen mahkeme, Z.Ç.’nin İzzettin Yardım’dan hamile kaldığı anlaşılsa da Z.Ç.’nin beyanları dışında tecavüzü doğrular nitelikle bir beyanı olmadığını kaydetti.

Tecavüzcüye tam koruma

Mahkeme, “…bu itibarla her ne kadar sanık İzzettin Yardım hakkında ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel İstismarı’ suçundan cezalandırılması talebiyle mahkememize kamu davası açılmış ise de; tüm dosya kapsamına göre sanığın müsnet suçu işlediğine dair mağdurun soyut beyanları dışında mahkumiyetine yeter, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden sanığın yüklenen suçlardan 5271 sayılı CMK'nın 223/2-e maddesi uyarınca beraatına karar verildi” denildi. 

Davayı İHD’ye taşıdı

İstinafa gönderilen dosyaya karşı Z.Ç.’nin avukatı dosyaya itiraz ederken, Z.Ç. ise İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurarak hukuki talepte bulundu.  SÊRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.