Miting öncesi demokrasi yürüyüşü

Kayyım protestosu

Kayyım protestosu

  • Colemêrg'de irade gaspına karşı yapılacak miting öncesi dün 'Demokrasi Yürüyüşü' başlatıldı. 

Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı kentte 13 Haziran’da  “Belediyeler halkındır gaspa izin vermeyeceğiz” şiarıyla miting düzenlenecek. Miting öncesi Şemzînan ilçesinde “Demokrasi Yürüyüşü”ne başlandı. DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç, "Bu adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesidir" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın diğer bileşenleri ile Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) öncülüğündeki yürüyüş için dün ilçe merkezinde açıklama yapıldı. DEM Parti binası önündeki açıklamaya milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “Kayyuma geçit yok!” ve “Em rê nadin Qeyûman” yazılı önlükler giyen yürüyüşçüler, açıklama sonrası üç gün devam edecek ve Colemêrg merkezde son bulacak yürüyüşlerine başladı.  

 

 

Asla kabul etmeyeceğiz

DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, tüm kesimleri 13 Haziran’da yapılacak mitinge davet etti. DEM Parti Milletvekili Saruhan Oluç ise kayyum kararına karşı mücadelelerinin sürdüğünü vurguladı. Oluç, şunları söyledi: "Bu, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesidir. Bu mücadele her yerde sürüyor. İrade gaspı ve Kürt halkına karşı düşmanlığa karşı mücadelemiz devam ediyor. Bu demokrasi ve demokratikleşme mücadelesidir. Bu iktidar, kayyum sever bir iktidar. 8 yıldan bu yana kayyum atıyor ve halkın iradesi gasp ediliyor. Kayyum demek talan, hırsızlık ve Kürt halkının iradesini yok saymak demektir. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Her yerde mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. 13 Haziran’da yapacağımız miting için start veriyoruz. Bu mücadele sürecek. Bu mücadele, Kurdistan ve Türkiye’nin her yerinde sürecek. Diz çökmeyen, vicdan sahibi herkesle mücadelemizi büyüteceğiz. Bu iktidara sandıkta cevap verdik, sokaklarda da bunun cevabını vereceğiz.” 

 

 

Köylere kadar gidecekler

Yürüyüşçüler, üç gün boyunca yol güzergahında bulunan belde, köy ve yerleşim yerlerinde halkla buluşacak. Buluşmalarda kayyum tahribatları anlatılarak, yurttaşlar 13 Haziran mitingine davet edilecek. Yürüyüşçüler, dün Şemzînan ve Gever'e bağlı bazı köyleri ziyaret etti. Bugün ise Gever’den yola çıkarak, Çelê ilçesine geçecek. Yürüyüşçüler, burada yapılacak toplantı ve buluşmaların ardından 13 Haziran'da Colemêrg merkeze varacak. COLEMÊRG

 

* * *

Gençlerden Colemêrg’te eylem

Colemêrg merkeze bağlı birçok mahallede gençler, barikat kurarak, irade gaspını protesto etti. 

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklanarak yerine kayyum atanmasına karşı tepkiler sürüyor. Colemêrg merkeze bağlı Kıran, Pehlivan, Berçelan ve Yeni mahallelerinde gençler, alanlara çıkıp barikat kurdu, ateş yaktı. Polisler, gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla gençlere saldırdı. Gençler ise havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Sık sık, “Direne direne kazanacağız” ve “Sıddık başkan onurumuzdur” sloganları atıldı. COLEMÊRG

 

* * *

Nöbet 7. gününde

Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanması ve yerine kayyum atanması, nöbet eylemleriyle protesto ediliyor. DEM Parti’li belediyelerin önünde başlatılan nöbet eylemlerinin yanı sıra birçok kentte de siyasi partiler, sivil toplum ve meslek örgütleri de oturma eylemlerini sürdürüyor. 7. gününde süren nöbet eylemlerinde "Kayyum gençliğin direnişine yenik düşecek. Atanmışlar değil, direnenler kazanacak” denilerek, geri adım atılmayacağı mesajı verildi. 

 

* * * 

Yeni Şafak'a suç duyurusu

Amed Büyükşehir Belediyesi, belediye ve daire başkanlarını hedef alan Yeni Şafak ile 'haberi' yazan Aybike Eroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Amed Büyükşehir Belediyesi, Yeni Şafak gazetesi ve internet yayınının 9 Haziran 2024'te Aybike Eroğlu imzasıyla yayınladığı “Kandil Diyarbakır’a kayyum atamış” başlıklı 'haber' üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, eşbaşkanlar ve çalışanlarına yönelik “haksız ve gerçeğe aykırı ithamlarda bulunma”, “hedef gösterme”, “kişilik hakları ve masumiyet” karinesini çiğneyerek iftiralarda bulunulması nedeniyle ilgili gazete ve şahıs hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alanen yayma suçundan” hukuki sürecin başlatılması talep edildi. 

Eşbaşkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun adına yapılan suç duyurusunda “(…) Asılsız suçlamaların kayyım atamasına zemin oluşturmak için bilinçli ve örgütlü bir şekilde yapıldığına yönelik ciddi şüphelerimiz bulunmaktadır” denildi. Suç duyurusunda bu hususun özellikle incelenmesi istendi. 

Yeni Şafak gazetesinin hedef gösterdiği kurum çalışanlar da ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. 

İlgili gazete ve elemanı hakkında Basın Konseyi'ne de başvuru yapıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.