Nagihan’ın katillerini yargılayın

Kadın Haberleri —

Nagihan Akasrsel

Nagihan Akasrsel

  • Türk devletinin talimatıyla katledilen gazeteci ve akademisyen Nagihan Akarsel’in sonuçlanan davasında sadece tetikçi İsmail Rasim Rifat Peker ceza aldı. Nagihan Akarsel için Uluslararası Adalet İnisiyatifi, tüm suç ortaklarının yargılanması çağrısı yaptı.

Nagihan Akarsel için Uluslararası Adalet İnisiyatifi, Türk devleti eliyle 4 Ekim 2022’de Silêmanî’de katledilen gazeteci, akademisyen ve kadın hakları aktivisti Nagihan Akarsel’in sonuçlanan davasına ilişkin açıklama yaptı. Nagihan Akarsel'in Türk devlet yetkililerinin organizesiyle katledildiğine dair çok sayıda kanıt olmasına rağmen sadece İsmail Rasim Rifat Peker’in mahkum edildiğine dikkat çeken İnisiyatif, karara tepki gösterdi.

Açıklamanın bazı bölümleri şöyle: “24 Aralık 2023’de, Türk vatandaşı olan katil İsmail Rasim Rifat Peker, Irak/Kürdistan Bölgesi Yargıtay'ı tarafından Terörle Mücadele Kanunu'nun 2.2 maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırıldı. Ancak ne kamuoyu ne de Nagihan Akarsel'in yakınları soruşturma veya mahkeme süreçleri hakkında bilgilendirildi. Bu şekilde, akrabalar yasal temsil yoluyla yargılamalara katılma hakkından mahrum bırakıldı. Sonradan ulaşılan mahkeme kararı ve basından alınan bilgilere göre, İsmail Peker daha önce, Aralık 2017’de bir kadına satırla saldırdığı için Türkiye'de tutuklandı. 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış olmasına rağmen 4 yıl ve iki aylık tutuklanma süresinden sonra 2022’de tahliye edildi. İsmail Peker, Nagihan Akarsel’i katlettikten sonra Güney Kürdistan’daki makamlara verdiği ifadelerde, Türkiye’deki hapis sürecinde, bir 'Türk devlet sorumlusu' tarafından Nagihan Akarsel'i öldürmek üzere Süleymaniye'ye gitmesi için görevlendirildiğini ve kendisine para ödendiğini itiraf etmiştir. Katilin Süleymaniye'de kaldığı süre boyunca bu cinayetin planlanması ve işlenmesi sürecinde MİT elemanları tarafından yönlendirildiği ve sürekli iletişim halinde olduğunu itiraf etmiştir. Suçu işlemesi için silah temin etmişlerdir. Peker'in MİT için çalıştığı, Nagihan Akarsel'in katledilmesinden sadece birkaç gün sonra Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney'in yaptığı basın açıklamasıyla da teyit edilmişti.

Suç ortakları serbest

Nagihan Akarsel'in uğradığı suikastı Türk devlet yetkililerinin organize ettiğine ve daha fazla kişinin suça dahil olduğuna dair çok sayıda tanıklık ve kanıt olmasına rağmen, sadece İsmail Rasim Rifat Peker mahkum edildi. Edindiğimiz bilgilere göre, başka siyasi cinayetleri önlemek için hiçbir siyasi tedbir alınmaması bir yana, cinayetin azmettiricileri veya diğer suç ortakları hakkında henüz hiçbir yasal işlem başlatılmamıştır.

Acil tedbir alın

Avrupa Konseyi ve BM organlarını, üye devletleri Türkiye'nin uluslararası hukuku cezasızlıkla çiğnemeye devam etmesini engellemek ve bu siyasi cinayetlerden fiilen sorumlu olanların siyasi ve hukuki yaptırıma tabi tutulmasını sağlamak üzere acil ve etkili tedbirler almaya çağırıyoruz.

Nagihan Akarsel ve Türk devleti tarafından öldürülen diğer tüm kadınlar için adaleti sağlamak ve başka kadın cinayetlerini önlemek amacıyla, gazetecileri, akademisyenleri, sanatçıları, yerel ve uluslararası insan hakları ve kadın hakları örgütlerini, basın açıklamalarıyla, yazılarıyla ve çeşitli eylemler yoluyla bu cinayetlerin siyasi boyutunu işlemeye ve cinayetlerin gerçek azmettiricilerinin yargılanmasını sağlamak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz.”

İnisiyatif’in talepleri şöyle:

*Nagihan Akarsel suikastından ve diğer tüm yargısız infazlardan sorumlu olan ve bu suikastlere karışan faillerin yargılanması ve mahkum edilmesi.

*Irak ve Suriye hava sahasının SİHA ve İHA’lar da dahil olmak üzere Türk Hava Kuvvetleri’ne kapatılması.

*Türkiye'yi, özellikle Irak toprakları ile Kuzey ve Doğu Suriye'de olmak üzere, Kürdistan'ın herhangi bir bölgesinde yaşayan insanlara ve kadın hakları savunucularına yönelik saldırılarına, işgal politikalarına, savaşa ve sistematik suikastlara son vermeye çağırması.

*Erdoğan ve AKP-MHP hükümeti tarafından işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçların -soykırım ve kadın kırımı da dahil olmak üzere- uluslararası hukuka uygun olarak kovuşturulup yargılanması. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.