NRW’de Kürt karşıtı ırkçılık artıyor
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Artan bir Kürt karşıtı ırkçılığı var. Bu sadece NRW eyalet için geçerli olmasa da en çok burada artıyor. Bu artışın farklı sebepleri var.
- Essen, AKP’nin kalesi. Bozkurt hareketi ve İslamcı Arap milliyetçileri, İranlı monarşistler Kürt karşıtı ırkçılığa yoğun destek sunuyor. AfD’nin güçlenmesi de en büyük tehlikeyi teşkil ediyor.
GÖZDE GÜLER
Geçtiğimiz ay kurulan Kürt Karşıtı Irkçılık Bilgi Merkezi (Informationsstelle Antikurdischer Rassismus-IAKR) aktif çalışmalarını başlattı. Gelen başvuruları yıllık rapor haline getirecek olan dernek, ayrıca ırkçılığa uğrayan Kürtlere uzmanlar ile iletişim desteği sunuyor. Almanya’da Kürtlerin durumu, Kürt karşıtı ırkçılığın ne olduğu ve derneğin amacı hakkında IAKR kurucusu olan Civan Akbulut ile konuştuk.
Derneği kurma fikir nasıl oluştu?
IAKR geçen yılın sonuna doğru kuruldu fakat kurulmadan önce bunun bir buçuk yılık bir planlama süreci oldu. Bu fikri ise kendi kişisel gelişimimi kısaca dile getirerek anlatmak istiyorum. Ben Almanya’da doğdum ve hep bu ülkede yaşadım. Birkaç yıldır Essen’de yerel düzeyde siyasetçiyim. Entegrasyon ve ırkçılık karşıtı alanda yoğun çalışmalar yapıyorum. Demokrasiye ve anti-faşist değerlere inanan bir bireyim. Bu inancım 2014 ve 2015 yılında yoğunlaştı ve bugünkü siyasi hayatımı etkiledi. O süreci düşündüğümde zihnimde Şengal’de Êzîdî soykırımı ve Kobani’de Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdiği mücadele canlanıyor. O süreçte yaşananlar beni çok etkiledi ve sonuç olarak haksızlığa karşı durmayı ve susmamayı öğretti.
Tarih bize eğer bir şey öğrettiyse o da, kestiremediğimiz geleceğin şekillenmesinin kendi elimizde olduğudur. Ve şekillendirmeyi demokrasinin sunduğu şemsiyenin altında yapabiliriz. Demokrasinin birçok özelliklerinden biri ise kendi sunduğu mekanizmalar ile kendini güçsüz kılabilmesi. Bu da tehlikedir elbette fakat bizim mücadelemiz ve direnişimizin tam da bu noktada devreye geçmesi lazım. Henüz Kürt olduğu için ırkçılığa uğramamış bir bireyle tanışmadım. İş yerinde, okulda, sokakta ve diğer yerelde Kürt karşıtı ırkçılık çok yaygın. Ve bu yüzden Kürt Karşıtı Irkçılık Bilgi Merkezi’ni kurduk.
Kürt karşıtı ırkçılığı nasıl tanımlarsınız? Kim ne yaparsa ya da nasıl davranırsa ırkçı olarak değerlendirirsiniz?
Kürtlere karşı ırkçılığın birçok şekli var, bu soruyu somut bir cevapla açıklamak bu yüzden zor. Asıl olarak ama Kürt olmayı gayrimeşru saymayı ve bireyi Kürt olduğu için değersiz kılmayı bariz Kürt ırkçılığı olarak değerlendirebiliriz. Kurum olarak Kürt ırkçılığını şöyle açıklıyoruz: Kürt karşıtı ırkçılık, bir bireyin Kürt olduğu için sistematik dışlanmaya, düşman olarak görülmeye ve şiddet görmeye maruz bırakılmasıdır. Söz konusu Kürt karşıtı ırkçılık her alanda mevcut. Söz konusu Kürt karşıtı ırkçılık her alanda mevcut. Yapısal baskılardan, siyasi marjinalleştirme, kültürel yadsımaya kadar tarihsel, siyasi ve sosyal düşmanca önyargılılardan beslenen bir durumda.
En çok yabancının olduğu NRW eyaletinde Kürtlerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
NRW’de varolan büyük Kürt topluluğu bu eyalete kendi kültürü ile büyük bir kültürel zenginlik sunuyor. Ben bütün hayatımı bu eyalette geçirdim ve kendimi buraya ait Kürt- Alman olarak tanımlıyorum. Buna rağmen varolan ve konuşulması gereken sorunlar var. Artan bir Kürt karşıtı ırkçılığın olduğunu seziyorum ve bu sadece bu eyalet için geçerli olmasa da en çok burada arttığını söyleyebilirim. Bu artışın farklı sebepleri var. Memleketim olan Essen, AKP’nin en güçlü olduğu şehir. Bir nevi AKP’nin kalesidir. Tarihsel olarak Bozkurt hareketi ve İslamcı Arap milliyetçileri her zaman burada güçlüydüler. Fakat Rojhilat’ta gerçekleşen Jina Devrimi’nden sonra İranlı monarşistler demokrasi karşıtı dünya görüşü ile Kürt karşıtı ırkçılığa yoğun bir destek sunuyor. Tabii ki Alman siyasetinin de sağa kaymasını ve AfD’nin güçlenmesini gözardı edemeyiz çünkü saydıklarımın aralarında en büyük tehlikeyi bu teşkil ediyor.
Henüz derneğiniz yeni olsa da ırkçı tavırlar veya tepkiler aldınız mı?
Evet. Başvuru anketlerimiz suistimal ediliyor. İnsanlık dışı içerik ve ahlaksızlıkta sınır tanımayan bir üslup ile yazılmış bir başvuru gönderildi geçenlerde. Yasal olarak böyle durumlara karşı önlemleri araştırmaktayız. Böyle olaylar ama Kürtler için bir başvuru merkezinin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu bize tekrar ispatladı.
Kuruluş amaçlarınızdan biri olarak özellikle Kürt karşıtı ırkçılığın tarihi, ifade biçimleri ve dinamikleri hakkında farkındalık yaratmaya ve konuyla ilgili akademik çalışmaları teşvik etmeye odaklanıyoruz, demiştiniz Bu akademik çalışmalardan bir örnek verebilir misiniz?
Derneğimizin bir ilkesi de Kürt karşıtı ırkçılıkla ilgili bilimsel çalışmalara destek sunmak. Çünkü bu alanda çok iyi çalışmalar yapılsa da henüz çok az bir boyutta. Müthiş çalışmalar mevcut ve biz bu çalışmalar için minnettarız çünkü bu çalışmalardan merkezimiz de faydalanıyor. Bizim üstlenmek istediğimiz görev, çalışmaları yapan insanlara destek sunmak. Hangi şekilde bu desteği sunabileceğimiz bireysel olarak görüşmemiz gerekir. Mesela bize gelen başvurular ile istatiksel bir destek sunabiliriz.
Gelen ihbarları takip edip gerektiğinde hukuksal veya psikolojik yardım sunuyor musunuz?
Dernek olarak çalışmalarımızın ağırlık noktası gelen ihbarları belgelemek. Bireyler anonim ve çok basit bir şekilde maruz kaldıkları veya bırakıldığı ırkçı durumları internet sayfamıza yükleyebilirler. Gelen ihbarları değerlendirip sistematik bir şekilde analiz edip sonuçlarını beraber çalıştığımız uzman ve bilim insanları ile yıllık rapor halinde kamuoyuna sunacağız. İhbarda bulunan bireyler bir uzman ile görüşmek istediklerini de belirtebilirler elbette. Böyle durumlarda biz dernek olarak gereken uzmanlar ile iletişimi sağlayabiliyoruz. İyi ve hızlı destek için birçok uzman ile görüşmelerimiz var.
Herhangi gibi başka bir kurumdan destek alıyor musunuz veya belediyeden?
Derneğimiz bağımsız, hiçbir devletten, kurumdan, belediyeden, fondan veya başka bir dernekten destek almıyor. Fakat mesela yılık raporlarımızı yazılı yayımlamak için çeşitli uzmanlar veya kurumlar ile görüşmelerimiz sürmekte.