Sığınmacılara ‘Uganda’yı gösterdi
Dünya Haberleri —
- Hollanda’da, kabul edilen “Acil Durum Paketi” ile başvurusu reddedilen sığınmacıların Uganda’ya gönderilmesi tartışılıyor. Suriyelilerin ardından Türkler en çok iltica başvurusu yapanlar sıralamasında ikinci.
Hollanda, Kasım ayından itibaren kara sınırlarında sınır kontrolleri yapmayı planlıyor. Ülkede iktidara gelen sağ Koalisyon partileri, Suriyeli sığınmacıların belirli “güvenli” bölgelere geri gönderilmesi ve mültecilerin her üç yılda bir oturma izni için yeniden başvuruda bulunmasını öngören bir "acil durum paketi" üzerinde anlaşmaya vardı.
Geri gönderme planlanıyor
Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Dışişleri Bakanlığı’nın, oturma izni bulunanlar da dahil olmak üzere Suriyeli sığınmacıların hangi bölgelere güvenle geri gönderilebileceğini değerlendireceğini açıkladı. Eğer bu bölgeler güvenli olarak değerlendirilmezse sığınmacıların geri gönderilmeyeceğini belirtti. Schoof, “Bu düzenlemelerin iltica başvurularını nasıl etkileyeceğini göreceğiz. Amaç, daha az kişinin gelmesi ve daha fazla kişinin geri gönderilmesi” dedi.
Hollanda hükûmeti verilerine göre ülke her yıl yaklaşık 40 bin sığınmacıyı kabul ediyor. Ancak artan konut sıkıntısı, sığınmacıların yerleşimini zorlaştırıyor ve bu durum ciddi bir darboğaza yol açıyor.
Reddedilenler için Uganda seçeneği
Başvurusu reddedilen veya kayıt dışı sığınmacıların Uganda’ya gönderilmesi de tartışılıyor. Bu kapsamda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Reinette Klever, geçtiğimiz hafta Uganda’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Hollanda’nın Suriye’nin bazı bölgelerini "güvenli" ilan etme planına karşı çıkan yüzlerce Suriyeli, dün Lahey’de protesto düzenledi. Free Syrians Netherlands örgütü, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarda olduğu sürece ülkede güvenliğin sağlanamayacağını belirtti. Göstericiler, “Fırsat arayanlar değiliz, Suriye'ye dönüş cehenneme dönüştür” sloganları attı.
Suriyeli, Türk ve Eritreliler
Hollandalı kamu yayıncısı NOS Üçüncü çeyrekte Hollanda'da geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse dörtte bir oranında daha az kişi sığınma başvurusunda bulundu bilgisini paylaştı. Merkezi İstatistik Bürosu, Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Dairesi (IND) toplam 8.100 kişi olarak gerçekleşen sığınma başvurularının istatistiki bilgilerini paylaştı.
Özellikle Suriyelilerden gelen sığınma başvurularının sayısı geçen yıla göre ciddi bir düşüş göstererek 4 bin 300'den 3 bin 300'e düştü. Ancak sığınma başvurularının çoğu hâlâ Suriyelilerden geliyor, bunu Türkler ve Eritreliler takip ediyor. Sığınma talebinde bulunan Iraklıların sayısı 675'ten 200'e düştü. LAHEY