Öcalan sorusuyla 6 ay erteleme

Nuriye Adet

Nuriye Adet

  • Sincan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, "Abdullah Öcalan hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sorduğu 30 yıllık tutsak Nuriye Adet’in tahliyesini 6 ay erteledi. Adet’in tahliyesi daha önce de üç ay ertelenmişti.

Îdir'da (Iğdır) 1994'te yaralı halde tutuklanan Adet’e, Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yapılan yargılama ardından “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Erzurum, Sivas,  Uşak ve Amasya cezaevlerinde tutulan Adet, 2007'de Sincan Kadın Cezaevi’ne sürgün edildi. Koşullu salıverme süresi 3 Mart’ta dolan Adet, 29 Şubat’ta toplanan Sincan Kadın Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu kararıyla tahliyesi üç ay ertelendi. Adet’in avukatları aracılığıyla itiraz ettiği karar, İnfaz Hakimliği ve Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onandı. 

İkinci kez Kurul karşısına çıkan Adet’e sorulan sorular dikkat çekti. Kamera kaydının alındığı Kurul toplantısında Adet’e, “Abdullah Öcalan’ı lider olarak görüyor musun?”, “PKK hakkında ne düşünüyorsun” gibi sorular soruldu. Adet, 30 yıldır PKK’den tutuklu olduğunu belirterek, “Ben 30 yıldır haksız ve hukuka aykırı bir şekilde tutukluyum ve 16 yıldır burada tutuluyorum. Hepiniz beni iyi tanıyorsunuz. Kim olduğumu ve ne düşündüğümü de biliyorsunuz. Buna rağmen bu tür soruları soruyorsunuz. Kürt, Arap ve Ortadoğu halkları, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı önder olarak görüyor. Kürt halkının lider olarak gördüğü Abdullah Öcalan’ı ben de lider olarak görüyorum” diyerek tepki gösterdi. 

Kurul, karar belgesinde Adet’in disiplin işlemlerine konu olaylara karıştığını ileri sürdü. Kurul, söz konusu disiplin kararlarının ne olduğu ya da Adet’in bunlara dair ceza alıp almadığına dair bilgilere yer vermedi. Kurul, kararında toplantının içeriğinde konuşulanlara da yer vermedi. Kurul, Adet’in güvenlik amacıyla konulmuş kurallara uyum sağlamadığını iddia ederek, tahliyesini 6 ay daha engelledi. Adet’in bir sonraki tahliye değerlendirmesi, 14 Kasım 2024’de yapılacak.  

Adet’in avukatı Sinem Çoşkun, bu karara karış İnfaz Hakimliğine itiraz başvurusunda bulunduklarını ancak henüz bir karar verilmediğini paylaştı. ANKARA

 

* * * 

Bir yıldır tahliye edilmiyor

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Necla Yıldız, cezasının bitmesine rağmen bir yıldan uzun bir süredir infazı erteleniyor.

Necla Yıldız'a, Mayıs 2016'da hiçbir delil bulunmamasına rağmen 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve Şubat 2023'te tahliye edilmesi gereken Yıldız'ın, yaklaşık bir seneden fazla bir süredir "Topluma ayak uyduramaz, suç işleyebilir" iddialarıyla tahliyesi erteleniyor. PİRHA'nın sorularını yanıtlayan Yıldız, şunları söyledi: “Hükümet sipariş ediyor, her yıl cezaevi açılıyor. Düşünsenize neredeyse kurdele açılışı yapılacak ya da açılan cezaevi sayısıyla övünecek bir iktidar zihniyeti var. Haliyle ‘içeride’ durumlar iç açıcı değil. Mafya, çeteler, tecavüzcüler, Hizbullahçılar, Balyozcular gibi belirli periyotlarla affedilen bir kesim var. Diğer yandan siyasi tutsak dediğimiz, düşüncelerinden ötürü içeride olan ve asıl baskı, işkenceye tabi tutulan bir kesim var. Söz konusu siyasiler, özelde Kürt, demokrat, muhalif olunca, cezaevinin öğütme değirmeninden geçirilmek isteniyorlar. Ada ile başlayan ve tüm zindanlarda yaygınlaştırılan tecrit koşulları, işkence yöntemlerinin başında gelmektedir. Onlarca arkadaşımız, şu an bu zindanlarda bulunmaktadır. Son iki yıldır cezaevlerinden onlarca arkadaşımızın cenazesi çıktı. Cezaevi demek artık ölümhane demektir. Bulunduğum cezaevinde de süresi dolup bırakılmayan yani esir tutulan onlarca arkadaşımız var. Yine cezaevi idaresinin negatif yaklaşımı, tacizvari koğuş aramaları var. ‘Zindandan asla çıkamayacaksınız, gün yüzü göremeyeceksiniz’ zihniyetiyle açılan bir sürü mahkeme dosyası var.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.