Paris’te Kurdistan rüzgarı
Yurt Dışı Haberleri —
- Fransa’nın başkenti Paris’te bu yıl 3.’sü düzenlenen Kürt Kültür Festivali yoğun ilgi gördü. Festival 1 Haziran akşamı Koma Amed, Copy ve Deza Amed (Zazakî) konseriyle final yapacak.
REWŞAN DENİZ/PARİS
Fransız Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F) ve Association et Kulturel de Kurdistan ( Komeleya Çand û Hunere ya Kurdistan) (ACK) öncülüğünde bu yıl 3. kez yapılan Paris Kürt Kültür Festivali’nin finalinde Koma Amed, 20 yılı aşkın sonra ilk defa sahne alacak.
İlk defa 2021 yılında düzenlenen Paris Kürt Kültür Festival, bu yıl da renkli ve zengin içeriğiyle hem yeni kuşak Fransa’da yaşayan Kürt gençlerinin hem de Fransızların ilgisini çekiyor. Festival bu yıl bir hafta sürüyor. Festivale CDK-F, ve ACK dışında Paris Büyükşehir Belediyesi, Daniel Mitterand Vakfı ve Paris 10. Bölge Belediyesi de destek veriyor. 25 Mayıs’ta festivalin ilk gün Kurdistanî kıyafetler ve enstrümanlarla 2 kilometre şarkılar eşliğinde yüründü. Govend gösterisi yapıldı, erbane, davul, kemençe, zurna vb. Kürtlerin kullandıkları enstrümanlar hakkında bilgi verildi ve müzikal bir dinleti verildi. Fransızların ilgisi çok yoğundu. Aynı gün “Yek” isimli Kurdistan’dan neden göç edildiği ve Avrupa’daki Kürtlerin yaşamlarını nasıl idame ettirdiklerini dair belgesel izlendi.
Fransızların dengbej ilgisi
26 Mayıs’ta Grands Boulevards’da büyük bir sahne kuruldu ve konser düzenlendi. Bunun yanında aynı meydanda Kürt kültürü ve motiflerini tanıtan çadırlar açıldı. Yaklaşık 9, 10 çeşit yemekten oluşan Kürt mutfağı da tanıtıldı. Aynı gün Ferzad Andalibi Rojhilat Kültür ve müziği üzerine bir panel verdi.
27 Mayıs’ta belediye salonunda dengbêj divanı kuruldu. Hozan Maruf, Diyar Mahrovî, Narînxan Cizirî, Rêber Serhed, Rûken Colemêrg û başka sanatçılar katıldı. Salonun tamamı nerdeyse dolan salonda çok sayıda Fransız dinleyici de vardı.
Kürtçenin tüm lehçelerinde
28 Mayıs’ta Montreuil Belediyesi etkinlik salonunda TEV-ÇAND sanatçıları sahne aldı. Farqîn Azad, Nûarîn, Berfîn Mamedova’nın da içinde yer aldığı 17 kişilik bir koro çıktı. Koro Kürtçenin bütün lehçelerinde stranlar söyledi. Kürt mutfağını tanıtan stand açıldı. Kürt elbiselerini tanıtan bir sergi de açıldı.
5. gün çocuklara ayrıldı
29 Mayıs’ta festivalin 5. gününde Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde yer sofrasında birlikte kahvaltı yapıldı. Klasik Kürt kültüründe paylaşımın, kolektif yaşamın simgelerinden olan yer sofrasında kahvaltı sonrası çocuklarla tanışma etkinliği düzenlendi. Tanışma oyunu sonrasında ise Kürtçe bilenlerin seviyeleri belirlenerek 2 takım oluşturuldu. Takımlar duvarlara asılan resimlere bakarak, elindeki postitlerde yazan isimlerle resimlerdeki imajları karşılaştırdı. En hızlı şekilde imaj ile ismi doğru şekilde bulan takım yarışmada puan kazandı. Dil yarışması sonrasında boyama atölyesine geçildi. Çocuklar dış müdahale olmadan özgür şekilde resimler çizdi.
Müzik atölyesinde 4x4 ritmi çocuklara öğretildi. Notalar okundu. Birlikte ritim tutuldu. Kürtçe çocuk şarkıları “Ele Dîno, Keleşo, Rubaro” koro şeklinde söylendi. Günün son aktivitesi ise govend oldu. Amed yöresinden “Harani ve Delilo” govendlerinin öğrenilip oynandığı etkinliğe 1-12 yaş grubundan aileleriyle 25 çocuk katıldı. Etkinliğe yaklaşık 70 çocuk katıldı ki içlerinde Fransız çocukları da vardı.
20 yıl sonra Koma Amed
Perşembe günü yani 6. günde ise Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde Mervan Tiryaki’nin Kurdistan’da yaşamı yansıtan fotoğraf sergisi yapıldı.
1 Haziran Cumartesi final konseriyle festival son bulacak. Bu konserde Koma Amed 20 yılı aşkın sonra ilk defa sahneye çıkacak. Koma Amed’in yanı sıra Copy (Soranî), Deza Amed (Zazakî) sahne alacak.