Pes etmeyen Kürt çocuklarıydı

Şervan Botan ve Axîn Gabar

Şervan Botan ve Axîn Gabar

  • Mawa'da şehit düşen iki gerilla da koruculuğu kabul etmedikleri için köyleri yakılarak göç etmek zorunda bırakılan ve Türk devlet zulmünün her rengini yaşayan ailelerin çocuklarıydı.
  • Türk devletine taviz vermeyen, en yakınlarını şehit veren ailelerinden Kürtlük ve yurtseverlik bilincini alarak genç yaşta Kurdistan Özgürlük Mücadelesi'nde önce milis, sonra gerilla oldular.
  • Yıllarca yüreğinde biriktirdiği öfkesini eylemlerine yansıtmayı başaran Axîn Gabar (Zeynep Özkan / Şirnex), şehadete kadar militanca duruşunu sürdürerek YJA Star’ın öncülük misyonunu temsil etmeyi başardı.
  • Mersin merkezli çalışmalarından sonra Amed’de gerilla olarak sürdürdüğü özgürlük yürüyüşünü Metîna, Besta, Cûdî, Kato, Wan, Garê ve Gabar'da devam ettiren Şervan Botan (Şakir Erdemci / Mersin), silinmez izler bıraktı.
  •  

Türk ordusunun Mawa’daki hava destekli saldırısında şehit düşen HPG gerillası Şervan Botan ve YJA Star gerillası Axîn Gabar'ın cenazeleri, aileleri tarafından alınarak, devlet güçlerinin ablukası altında toprağa verildi. HPG, “Axîn ve Şervan gibi birbirinden değerli Apocu militanları bağrından çıkaran Botan halkımız, özgürlük mücadelesinde verdiği bedellerle yurtseverliğin ve onurlu yaşamda ısrarın ta kendisi oldu" dedi.

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinin Mawa Dağı ve bölgede bulunan Xirbêkûr köyünün kırsalında 18 Haziran'da başlatılan askeri saldırı devam ediyor. Türk ordusunun SİHA, F-16, helikopter desteğiyle sürdürdüğü saldırı sırasında 19 Haziran günü yaşanan çatışmalar ve bombardımanda Axîn Gabar (Zeynep Özkan / Şirnex) Şervan Botan (Şakir Erdemci / Mersin) şehadete ulaştı. HPG de şehadetleri teyit etti. Saldırı, dün itibarıyla Kercews (Gercüş) ilçe kırsalına doğru genişletildi. Kercews ilçesindeki Torî bölgesinde birçok bölge, Valilik tarafından yasaklandı. Bilêxşê köyü ise askerler tarafından ablukaya alındı. Köylülerin dışarıya çıkmasına izin verilmezken, köyün kırsalında silah sesleri duyuldu. Uçakların önceki gün bombaladığı Mawa Dağı bölgesindeki yangın, dün söndürüldü.  Xirbêkûr köyüne giriş çıkışlar ise kontrolü sağlandı. Köylülerin evlerinde çıkmalarına, bağ bahçelerini sulamalarına dahi izin verilmedi. Şehit gerillaların naaşları, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Türk tarafı, iki gerillanın da yaralı olduğunu açıkladı.

Abluka altında defin

HPG’li Şakir Erdemci’nin ailesi cenazesini teşhis ettikten sonra Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden aldı. Erdemci’nin cenazesi, Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Güneykent Mezarlığı’nda aileden dört kişinin katılımıyla polis ablukası altında defnedildi.

YJA Star ferillası Zeynep Özkan’ın cenazesini teşhis eden ailesi de teslim alarak Şirnex'in (Şırnak) Basa (Güçlükonak) ilçesine bağlı Bana köyüne götürdü. Cenaze merasimine MEBYA-DER yöneticileri ile aile fertleri katıldı. Cenaze ağıtlar eşliğinde ve asker ablukasında köy mezarlığında defnedildi. 

HPG açıklama yaptı

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 19 Haziran günü yaşanan temasın ardından başlayan saldırı sonucu Axîn ve Şervan'ın şehadete ulaştığı bildirildi. BİM, iki gerilla hakkında bilgiler de paylaştı:

 

 

Öfkesini eylemlere yansıtmayı başardı

Axîn, Şirnex/Basa’ya bağlı Bana köyünden bir ailenin ferdi olarak Cizîra Botan’da dünyaya geldi. Koruculuğu kabul etmeyen ailesi, 1993'te köylerinin devlet tarafından yakılıp yıkılması nedeniyle göç etmek zorunda kalmıştı. Ailesinden Türk devlet gerçekliğini öğrendi, tanıklık etti. 1990’lı yıllarda gerilla saflarına katılan ve şehadete ulaşan yakın akrabaları  Fahrettin Sezgin, Halide Özkan, Hasan Sezgin ve Ferman Gabar'ın destansı hikayeleriyle büyüdü. Türk devlet okullarında okumasına ve asimilasyon politikalarına rağmen kadim Botan kültürünü, dilini korumayı başardı. Köyünü gençlik dönemlerinde görme imkanı buldu ve ilk defa burada çocukluk kahramanı gerillayı görme şansına erişti.

 

 

Önce milis, sonra gerilla

Gerillayla tanıştığı süreçten sonra aktif bir şekilde milislik yapmaya başladı. Bulunduğu bölgede gerillanın aktif bir şekilde mücadele etmesine büyük katkısı oldu. Bir kez gözaltına alındı ama durmadı. Gerilla saflarına katılma isteği, bulunduğu çalışmalardaki başarısından dolayı birkaç kez ertelendi, ancak 2014'te Botan’dan gerilla saflarına katıldı.

Botan'dan Garê'ye

Gerilla saflarına katıldıktan sonra kısa bir süre Botan’da kaldı. Medya Savunma Alanları’na geçerek askeri ve ideolojik eğitimler aldı. Bir süre Garê bölgesinde çalıştı, ardında 5 yıl kalacağı Qendîl'e gitti. Özellikle yer aldığı KJK çalışmalarında kendisini ideolojik anlamda daha fazla derinleştirme imkanı buldu. Yaşadığı yoğunlaşmaları defterine yazdığı şiir ve yazılara nakşetti.

 

 

Heftanîn'de büyük emek verdi

Türk devletinin işgal saldırılarına cevap vermek için savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istedi. 2019'da tekrar yüzünü Behdînan'a döndü. Haki Karer Akademisi’nde ideolojik ve askeri eğitimleri, başarılı bir şekilde sonuçlandırdı. Türk devletinin yoğun saldırılarının yaşandığı Heftanîn bölgesine geçti. Burada Şehîd Hêjar Zozan yoldaşımızın komutasında çalışmalara dahil oldu. Heftanîn'de her zaman en önde savaşmayı istedi; 2019 ve 2020 yıllarındaki saldırılara cevap veren ilk gerillalardandı. Başta Xantûr alanı olmak üzere Heftanîn’in birçok alanındaki etkili eylemlerde yer aldı. Yıllarca yüreğinde biriktirdiği öfkesini eylemlerine yansıtmayı başardı. Birçok sürpriz eyleme emek verdi, taktik anlamında önemli tecrübeler kazandı.

Akademi ve tekrar Botan

Heftanîn’deki görevinden sonra Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil oldu. PAJK ilkelerinde derinleşmeyi esas aldı. Özlemini duyduğu, doğup büyüdüğü Botan alanına geçmek için önerilerde bulundu. Böylece Botan alanına geçerek mücadelesini orada sürdürdü. Burada da militanca duruşunu sürdürerek YJA Star’ın öncülük misyonunu layıkıyla temsil etmeyi başardı. Mawa'da son nefesine kadar özgürlük değerlerine bağlı kalarak şehadete ulaştı. 

 

 

Mersin'den Kurdistan dağlarına

Şervan, Sêrt/Dihêli bir ailenin ferdi olarak Mersin’de dünyaya geldi. Ailesinin ve yakın çevresinin yurtsever olması, derin Kürtlük bilinci ve ahlakıyla yetişmesine vesile oldu. Erken yaşta PKK'ye sempati besledi. Öncelikle örgütleme, ardından katılım çalışmalarında yer aldı. Büyük bir gizlilik ve disiplin isteyen bu çalışmaları başarılı bir şekilde yerine getirdi. Hem şehir eylemlerindeki rolü hem de katılım çalışmalarındaki duyarlılığı nedeniyle gerilla olma hayali ertelendi. 2014'te Rojava’da ve Şengal’de DAİŞ'e karşı gelişen direnişte yer almak istedi. böylece 2014'te Amed bölgesi üzerinden gerillaya katıldı.

 

 

Amed, Metîna ve Botan

Amed bölgesinde kısa bir süre kaldıktan sonra Metîna'ya geçerek, yeni savaşçı eğitimi aldı. Bir yıl Metîna bölgesinde çalıştıktan sonra Bakurê Kurdistan’a gitmeyi önerdi. Bunun üzerine 2015'te Botan’a geçerek mücadele azmini ve hırsını büyüttü. türk devletinin 'Çöktürme Planı' çerçevesinde Bakurê Kurdistan’da başlattığı saldırılara karşı gerilla direnişinde yer aldı. Botan’ın Gabar, Cûdî, Besta, Wan, Kato ve birçok bölgesinde birçok eyleme katıldı, başarılı oldu, dur durak bilmeden soluksuzca mücadele etti.

 

 

Akademi'den sonra Gabar

Yılların ağır pratiğinden sonra Medya Savunma Alanları’na döndü. Şehîd Îbrahîm Akademisi’nde eğitim gördü. Bitirdikten sonra tekrar Botan’a gitme önerisinde bulundu. Önerisi kabul edildi. Dönemin ruhunu ve gereklerini bilerek Bakurê Kurdistan’ın Gabar bölgesine geçti.

Amed’de başladığı özgürlük yürüyüşünü Metîna, Besta, Cûdî, Kato, Wan, Garê ve Gabar bölgesinde devam ettiren, en zorlu şartlarda bile amansız ve soluksuz bir mücadele sergileyen Şervan, fedakar, mütevazı ve olgun kişiliğiyle silinmez izler bıraktı. 19 Haziran 2024 günü Mawa bölgesinde gerçekleşen Türk saldırısında şehitler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

 

* * *

 

Xîzan köylerinde askeri saldırı

Xîzan'ın köylerinde asker ve korucuların katılımıyla saldırı başlatıldı.

Bedlîs’in (Bitlis) Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Mezra Pisyan, Geliyê Nemiran, Desta Ovî, Deşta Kaviltîn ve Hûzeran köylerinin kırsal alanı dahil birçok bölgede önceki gün askeri saldırı başlatıldı. Edinilen bilgilere göre; yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla başlatılan saldırı bölgesinde yoğun hava hareketliliği yaşandı. Yer yer helikopterlerden ormanlık alana ateş açıldı. Bölgedeki kaynaklar, özellikle Hûzeran köyünün önceki günden itibaren yoğun bir abluka altında olduğunu ve köye giriş çıkışlarda Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldığını aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.