PKK yasağı Berlin’e taşınıyor 

Yurt Dışı Haberleri —

Mahmut Şakar

Mahmut Şakar

  • Almanya’da 29 yıldır devam eden PKK yasağına karşı yeni bir hukuki süreç başlatılıyor. 11 Mayıs’ta önce İçişleri Bakanlığı’na yasağın iptali için resmi bir başvuru yapılacak, yanıt olumsuz olursa bu kez iptal talebi yargıya taşınacak.

REWŞAN DENİZ

PKK, Almanya’da dönemin İçişleri Bakanı Manfred Kanther tarafından 26 Kasım 1993’te yasaklandı. Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) ise 29 yıldır devam eden yasağa karşı yeni bir hukuki mücadele başlatıyor. 1993 yılından bu yana fiili koşulların değiştiği, yasağın sürdürülmesinin haklı gösterilemez olduğunu belirten MAF-DAD, PKK’nin Almanya iç güvenliğini tehdit etmediği, Türkiye’nin demokratik ilkeleri ayaklar altına alan bir rejime dönüştüğünün altını çizerek, yasağa son verilmesini istedi. 

11 Mayıs’ta başvurulacak

MAF-DAD tarafından 11 Mayıs Çarşamba günü saat 10’da başkent Berlin’de Federal Parlamento’ya ait Basın Konferans salonunda düzenlenecek basın toplantısıyla PKK yöneticilerinin başlatacakları hukuki sürece ilişkin bilgilendirme yapılacak. 

Açıklamaya başvurucu avukatlar Dr. Lukas Theune ve Dr. Peer Stolle, PKK yasağı sonucu kriminalize edilen Almanya’daki Kürt toplumunu temsilen Dîlan Akdoğan, MAF-DAD adına ise Heike Geisweid katılarak, başvurunun içeriği ve arka planı hakkında detayları paylaşacak. 

Yeni bir aşama

Konuya dair gazetemize konuşan MAF-DAD Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şakar, PKK yasağı ve ardından gelen Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’ne karşı uzunca süredir hukuk mücadelesi verildiğini hatırlatarak, “Kürt halkı bu haksız yasağı meşru görmüyor ve reddediyor. Alman İçişleri Bakanlığı’nın 1993 tarihli yasak genelgesine karşı yapılacak hukuki girişimi de bu itirazın bir parçası olarak görmek gerekiyor. Bu girişimin yasağa karşı verilen hukuk mücadelesini yeni bir aşamaya taşıyacağını düşünüyorum” dedi.

Top İçişleri Bakanlığı’nda

Şakar ayrıca “PKK yasağı idari bir karar olduğu için öncelikle İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılacak ve PKK yasağı ile ilgili genelgenin iptal edilmesi talep edilecek. Bakanlık bu talebi reddederse İdare Mahkemesi’ne bakanlık aleyhine dava açılacak. Hukuki süreç de böylece başlayacak” bilgisini verdi.

Bakanlık yanlıştan dönmeli

“Almanya PKK’yi uluslararası bir 'terör örgütü' olarak saymaktan vazgeçmeli" diyen Şakar son olarak şunları belirtti: “40 yıla aşkın bir silahlı direniş var, bir savaş söz konusu. Kürt halkının hak talebi, kimlik, anadil talebi var ve bunu engelleyen bir kolonyalist ülke gerçekliği var. Almanya 29 yıldır devam eden PKK yasağına artık son vermelidir.”

AB listesine de dava açılmıştı

Almanya’nın PKK’yi yasaklaması ardından Kürt Özgürlük Hareketi 2002 yılında ise Avrupa Birliği tarafından ‘terör örgütleri listesi’ne alındı. PKK’nin bu listeden çıkarılması için Avrupa Adalet Divanı’nda 2014 yılından itibaren devam eden somut bir hukuk mücadelesi var. PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın avukatları aracılığıyla açtığı dava en son 31 Mart 2022 günü görüldü. Adalet Divanı’nın kararını 7 ay içinde açıklaması bekleniyor. 

 

PKK imzaları AK’ye sunulacak

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek’in de aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi ve yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için başlattığı kampanya 6 ayı geride bıraktı. 5 Kasım 2022’de başlayan, 13 Aralık’ta aralarında ünlü yönetmen Ken Loach, Fransız senatörler Pierre Laurent, Laurence Cohen gibi isimlerin de bulunduğu 1003 aydının destek verdiği imza kampanyası uluslararası çapta yürütülmeye devam ediyor. Hedef 4 milyon imza toplamak. İmzalar ise sistematik olarak Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’ni oluşturan Avrupa Konseyi’ne sunulacak. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.