Refah’ta sivil katliamı: 50 ölü

Dünya Haberleri —

Refah / Foto:AFP

Refah / Foto:AFP

  • İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarına rağmen Refah’a saldırıdı. Yerinden edilmişlerin sığındığı UNRWA dentimindeki Barkasat kampına hava saldırısında en az 50 kişi öldü.
  • Dört ayın ardınan ilk füze saldırısını gerçekleştiren Hamas, Tel - Aviv’i hedef aldı. Taraftarlarına çağrı yapan Hamas, “vatandaşlarımızı ayağa kalkmaya ve öfkeyle yürüyüş yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail Ordusu'nun Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği saldırıda onlarca kişinin öldüğünü duyurdu. Yetkililer çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda yaralının olduğunu açıkladı. Gazze Sağlık Bakanlığı ölü sayısının en az 35 olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) ise en az 50 kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti. Filistin Kızılayı, ölenlerin çoğunun Tel Al-Sultan kampındaki çadırlarda yaşadığını, ölü sayısının artabileceğini söyledi. İsrail'in yerlerinden edilmiş Gazzelilerin yaşadığı tesise saldırmasının ardından çıkan büyük yangın yaralılara kaçma şansı vermedi. Yaşamını yitirenlerin bir kısmı yanarak veya dumandan etkilenerek öldü. 

Sahra hastanesi yaralılarla doldu

Saldırı, İsrail güçlerinin iki hafta önce kara harekatına başladığı kentin doğu bölgelerinden kaçan binlerce kişinin sığındığı Refah'ın batısındaki Tel Al-Sultan mahallesinde gerçekleşti. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, İsrail saldırısı sonrası sahra hastanesinin yaralı akınına uğradığını duyurdu.

Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar, çok sayıda yaralının sağlık merkezlerine getirildiğini aktardı ve "Ekiplerimiz hayat kurtarmak için ellerinden geleni yapıyor” dedi.

‘Artık haklı değil’

İsrail’in yerinden edilmişlerin çadırlarına dönük haksız saldırısını manşetine taşıyan The Times of Israel gazetesi haberi, “ 'Artık haklı değil': İsrail Refah'taki saldırı nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya” şeklinde duyurdu. Times of İsrail haberinde, Filistin Yönetimi ve Mısır, İsrail'i yerinden edilmiş insanların kampındaki sivilleri kasten hedef almakla suçlarken Katar, saldırının rehine anlaşması görüşmelerini engelleyebileceğini söyledi. Gazete ölen sivillerin sayısını 40 olarak verdi.

Sivil öldürdüklerini kabul etti

Hava saldırısının Hamas üyelerine dönük olduğunu iddia eden İsrail Ordusu, "üst düzey Hamas üyelerinin faaliyet gösterdiği" Refah'taki bir yerleşkeye hava saldırısı düzenlediklerini söyledi. Saldırının yol açtığı yangın nedeniyle sivil kayıplar yaşandığı yönündeki haberleri de kabul eden ordu, olayın “inceleme altında” olduğunu söyledi.

İsrail ordusu Pazar günü Refah'taki Khirbet al-Adas bölgesine düzenlediği diğer bir saldırıda da en az 5 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Hamas'tan protesto çağrısı

Hamas İsrail saldırısını protesto etmeye çağırdı. Yapılan çağrıda "Batı Şeria'daki, Kudüs'teki, işgal altındaki topraklardaki ve yurt dışındaki vatandaşlarımızı ayağa kalkmaya ve öfkeyle yürüyüş yapmaya çağırıyoruz" denildi.

Hamas dört ayın ardından Pazar günü gündüz saatlerinde Tel Aviv’e fırlattığı roketlerle karşılık verdi. Hamas, Tel Aviv’e sekiz tane roket fırlattı. Saldırılarda herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları saldırının “sivillerin katledilmesine” bir yanıt olduğunu söyledi.

Reuters’e konuşan Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri Refah'taki saldırıyı “katliam” olarak nitelendirdi ve İsrail'e silah ve para yardımı yapan ABD'yi sorumlu tuttu.

Filistin yönetimi de saldırıyı “çirkin bir katliam” olarak nitelendirdi ve İsrail güçlerini yerinden edilmiş insanların çadırlarını “kasıtlı olarak hedef almakla” suçladı.

Savaş suçunun kanıtı

Uluslararası Af Örgütü, Pazartesi günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni İsrail'in saldırılarını savaş suçu olarak soruşturmasını talep etti. Af Örgütü, saldırıların İsrail ordusunun Gazze'de işlediği “daha geniş bir savaş suçuna kanıt” olduğunu belirtti.

Af Örgütü'nün kıdemli direktörlerinden Erika Guevara-Rosas, “Burada belgelenen vakalar, İsrail ordusunun son yedi ay içinde uluslararası hukuku hiçe saydığı, Filistinli sivilleri öldürdüğü ve insan hayatını hiçe saydığı açık bir saldırı modelini göstermektedir” dedi.

Gazze savaşı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısı sonrasında başladı. İsrail kaynaklarına göre bu saldırılarda Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas savaşçıları bin 170'den fazla kişiyi öldürdü, 252 kişiyi de rehine olarak kaçırdı.

Saldırıya yanıt olarak İsrail Gazze Şeridi'nde büyük çaplı bir askeri harekat başlattı.

Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı'na göre şu ana kadar 35 bin 900'den fazla Filistinli bu savaşta öldürüldü. REFAH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.