Reqa’da hedef 100 bin kitap

Toplum/Yaşam Haberleri —

Reqa Ulusal Kütüphanesi

Reqa Ulusal Kütüphanesi

  • Reqa Ulusal Kütüphanesi’ndeki kitap sayısı 17 bine ulaştı. Kütüphane yönetimi hedefinin 100 bin kitap olduğuna dikkat çekti.

Reqa’nın DAIŞ çetelerinden kurtarılmasının 6’ncı yıldönümü olan 3 Ekim’de açılan kütüphanede Arapça, Kürtçe ve yabancı dillerde 17 bin eser yer alıyor.

Reqa Kantonu Demokratik Özerk Yöntemi Kültür ve Tarihi Eserler Kurulu ve Reqalı aydınlar kurulan kütüphane okuma kültürünü canlandırmak istiyor.

ANHA’ya konuşan ve kütüphanenin kurulmasında yer alan Mistefa El Mistefa, “Kütüphanede binlerce kitap bulunuyor. Sevenleri az ama aktif bir rol oynuyor. Gelecekte okuyucuların daha fazla kalabalıklaşacağına inanıyorum” dedi.

El Mistefa, okuma kültürünün canlandırılmasında aydınların rolüne dikkat çekerek, “Biz aydınlar, okuma kültürünü yaygınlaştırmalı ve bu yönde bilgiyi arttırmalıyız. Bunun için bazı belgesel ve film gösterme planlarımız var” bilgini paylaştı.

Karanlıktan aydınlığa

Reqa Kültür ve Sanat Kurulu Eş Başkanı Hesen Mistefa ise kütüphanenin 2023 yılında açıldığını belirtti ve ekledi: “Kitaplar başlangıçta Kültür Merkezi'ndeydi. Ancak kitap sayısı arttığı için başka bir yere gitmek zorunda kaldık. Özerk Yönetim'in Avrupa ülkelerindeki temsilcilikleri aracılığıyla pek çok edebi ve yabancı kitap temin ettik. Önümüzdeki günlerde kitap sayımızın artmasını umuyoruz. Dileğimiz önümüzdeki yıl kitap sayısının 100 bine ulaşması” bilgisini paylaştı. 

Reqa’yı eski kültürel değerlerine kavuşturmak istediklerini ifade eden Mistefa şöyle devam etti: “Kütüphanenin açılışı bizim için özel çünkü Reqa, İslam kültürünün, Suriye kültürünün ve Suriye tarihinin başkentiydi. Bu yüzden kütüphaneyi kanton sakinlerine açmak istiyoruz çünkü onlar kültüre değer veriyorlar.”

MIHEMED XELÎL - ANHA/REQA

Reqa’da açılan ilk kültür merkezinin müdürü Ziad al-Hamad / Fotoğraf: AFP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.