Öcalan'ı İspanyolca okumak
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Öcalan'ın “Özgürlük Sosyolojisi” kitabı Katalan yayınevi Descontrol ve Meyman Yayınevi ortaklığıyla basıldı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kaleme aldığı “Demokratik Uygarlık Manifestosu”nun üçüncü kitabı olan “Özgürlük Sosyolojisi”ni Katalan yayınevi Descontrol ve Meyman Yayınevi ortaklığıyla yayımlandı.
Abdullah Öcalan’ın üç yıldan biraz fazla bir sürede (2007-2010), 35 yıllık devrimci pratik ve teoriden edindiği deneyim ve içgörüleri damıttığı “Demokratik Uygarlık Manifestosu” bir magnum opus olarak değerlendiriliyor. İlk iki ciltte, uygarlık tarihini, başlangıcından kapitalist moderniteye kadar yeniden yorumlayan Öcalan, üçüncü ciltte ise 21’inci yüzyılın en acil sorunlarını çözmek için bir yöntem sunuyor: Özgürlük Sosyolojisi.
Demokrasi tanımı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kürt Özgürlük Hareketi’nin ideolojik ve teorik alt yapısını oluştururken 'bilimsel sosyalizmin’ en kapsamlı şekilde eleştiriye tabi tutulmasının elzem olduğunu ifade eder ve bunu kitaplarına konu alır. Endüstriyalizmin, kapitalizmin ve ulus devletin ortodoks bir sosyalist anlayışla dönüştürülemeyeceğini sıklıkla vurgular. 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarını ve değişen-gelişen özgürlük mücadelesini göz önünde bulundurarak, dünyadaki sol ve radikal demokrat düşünürlere de başvurarak varoluş, özgürlük, felsefe, anarşizm, doğa ve ekoloji gibi konuları son derece geniş bir yelpazede tartışır. Öcalan, bunu yaparken, hegemonya, kapitalizm, ataerkillik ve ulus devletle çatışma halinde olan her egemen uygarlığa paralel bir 'demokratik uygarlığın' var olduğu temel tezine dayanan radikal ve geniş kapsamlı bir demokrasi tanımı geliştiriyor.
12 temel toplumsal sorun
Özgürlük Sosyolojisi’nde Abdullah Öcalan, kapitalist moderniteye bir alternatif oluşturabilmek için demokratik modernitenin hangi somut biçimi alması gerektiği de tartışıyor. Hakikat ve özgürlük üzerine felsefi düşünceler ve devlet ile toplum arasındaki binlerce yıllık mücadelelerin farkındalığı, Öcalan'ın demokratik modernitenin inşasına yönelik somut önerilerinin temelini oluşturuyor. Kitapta, tarih boyunca gelişen ve bugün kapitalist modernitenin krizini oluşturan on iki temel toplumsal sorunu tanımlanıyor: İktidar ve devlet, ahlak ve siyaset, zihniyet, ekonomi, endüstriyalizm, ekoloji, cinsiyetçilik, aile, kadın ve nüfus sorunu, kentleşme, sınıf ve bürokrasi, eğitim ve sağlık, militarizm ve son olarak da barış ve demokrasi sorunu. Tüm bu sorunların birbiriyle ilişkili olduğunu ve aynı kaynağa, yani devlete, iktidara ve onların toplumu yok etmesine -toplumsal cinayete- dayandığını anlamanın önemine işaret ediyor. HABER MERKEZİ
Özgürlük Sosyolojisi’nin İspanyolca çevirisini, Descontrol (https://descontrol.cat/portfolio/sociologia-de-la-libertad/) ile Meyman Yayınevi’nin internet sitesinden veya pirtukxane.net üzerinden sipariş edebilirsiniz.